Egy igazi magyar étel: a kürtőskalács

2015.10.11. 15:23
Harmadszorra van Kürtőskalács Fesztivál Budapesten, idén az eseményt október 9-11. között a városligeti Vajdahunyad Várában tartják. A kürtőskalácsok mellett kézműves vásár és más gasztroélmények is várják a látogatókat.

Ez a rendezvény is pont olyan első ránézésre, mint bármelyik városligeti majális, kötelező vattacukros standokkal, meg körhintával. Aztán az első kör után, amikor már találkozunk a szittya burgerrel és a Nagy-Magyaroszág alakú pálinkakiöntővel, és az átlagosnál többször botlunk rovásírásba: rájövünk, hogy ez a fesztivál egy igazi magyar ételt hívatott ünnepelni: a kürtőskalácsot.

Ha kürtőskalács fesztiválra megy az ember, akkor sokféle kürtőskalács-készítőre számít. Ez a városligeti Kürtőskalács Fesztiválon nem így van. Kürtőskalács fronton csak a Vitéz Kürtőskalács és néhány meghívott vendégük szerepel.

András Tünde, az esemény főszervezője elmondta, hogy ez miért van: a kürtőskalács sütödék közül még nagyon kevés az, amelyik brandet épít maga köré, általában csak az olvasható a kürtőskalács árusító helyek felett, hogy: kürtőskalács. Így aztán nekik nem éri meg kijönni a fesztiválra. András Tünde szerint ez így egyébként rendben van, hiszen ez teszi változatossá a fesztivált, ha sokféle sütöde lenne kint, akkor mindenhol csak az egész évben is kapható, standard ízeket lehetne kóstolni, és abban szerinte semmi izgalom nem lenne.

Ehelyett a szervezők minden évben új ízeket és új formákat kísérleteznek ki a fesztiválra. Az idei év nagy újítása a Kürtős Fagyi volt, amely nem volt túl népszerű a hirtelen jött októberi hidegben. A fagyi mellett kóstolható volt még a kürtős krémes vagy a minden évben sikeres kürtős csapágy is. Az ízekben sem volt muszáj csak a hagyományos fahéj-dió vonalon maradni, volt gyömbéres, citrusos, mákos-mazsolás és chilis csokis-kalácsokat is.

A fesztiválon a kóstolás és a koncertek mellett az egyik nagy esemény még a Nagy Közös Sütés, amelynek lényege, hogy amatőr csapatok együttműködve sütnek egyszerre  kalácsot. Tavaly ez Guiness rekordot ért, idén viszont ez a rekord nem dőlt meg. A sütés szombat reggel volt, a nagy hideg ellenére körülbelül harminc csapat versenyzett, de a fesztiválon akkor még csak néhány turista és a versenyzők hozzátartozói lézengtek. Délutánra aztán megtelt a fesztivál, talán túlságosan is, minden kürtőskalácsos standnál hosszú sorokat kellett kivárni egy-egy édességért.

Idén újdonság még a fesztiválon a várban lévő néhány stand, ahol parázson sütött ételeket lehet megkóstolni. Parázson sütés úgy kapcsolódik a fesztiválhoz, hogy a Vitéz Kürtőskalács standjaiban is igazi parázson sütött kalácsok készülnek. Ahogy András Tünde elmondta, ebben is különböznek a városban található többi kürtőskalácsostól: mindig frissen dagasztott tésztából és frissen, faszén felett sütik meg a kalácsaikat. Az pedig már a vásárló dolga, hogy szeretne-e ezért az élményért másfél-kétszeres árat fizetni. Egy normál kürtőskalács ára 1000 Ft körül van, de vehetünk óriás verziót is 1400 forintért, a külön gyerekeknek árult mini-kürtőskalácsot pedig 500 forintért lehet kapni a fesztiválon. (Összehasonlításképpen: az Allénál lévő kürtőskalácsos bódénál 600 forint egy darab, és hetente van akciós nap, amikor féláron adják az édességeket.)

Ha saját magunknak szeretnénk kürtőskalácsot készíteni, akkor azt is megtehetjük, ezért 1500 forintot kell kifizetnünk. Nem csak a kürtőskalácsok ára mozgott ilyen magasan, egy szittya burgert 1890 forintért vehetünk, a kenyérlángos darabja pedig 900 Ft körül mozgott. A teljes programot itt találja, vasárnap estig tart a buli.