Na hol nyílik havonta egy remek kávézó?

2015.11.04. 13:27

Igazságtalanul kevés szó esik arról itt nálunk, hogy Budapest mellett vidéken is vannak jó helyek, ráadásul egyre több. Ezért is szeretném gyorsan megosztani legutóbbi hihetetlenül pozitív élményemet Pécsről. Legalább öt-hat olyan jó helyet számoltam meg két nap alatt, ami idén nyílt – és amit kipróbáltunk, az mind nagyon be is jött. Volt, amibe rögtön bele is szerettem, mint például a Jókai cukrászda a Jókai téren és a Pécsi Kávé, Pécs egy eldugott belső udvarában, egy fügefa alatt, egy jól eltalált dzsámis logóval.

A Pécsi Kávé egy olyan hely, ahová naponta mennék, ha Pécsen laknék, mert jó a hangulata, szuperül néz ki, és nem 600 Ft egy presszókávé, mint a pesti újhullámos helyeken, hanem 330. (Oké, nyilván olcsóbb a bérleti díj, meg minden). A pécsi kávés fiúk, összesen öten, ráadásul rettentő szimpatikusak, nem kezdenek el rögtön fontoskodva magyarázni, és nem érzem magam rosszul, hogy nem vagyok kávétémában annyira jártas (Pesten több helyre például már ezért nem megyek). De amikor kérdezem őket, mindenről vidáman mesélnek.

Csodásan készítik például a Cortadót – ez az üvegpohárban felszolgált tejes kávét pár éve Madridon kívül még nem sok helyen ismerték, most viszont nagyon megérdemelten minden kávézó fontos eleme lett. Én mondjuk általában maradok a sima presszónál, de a pécsi kávésok simán rá tudtak venni, hogy megkóstoljam a V60 fantázianevű filteres kávét – rögtön rajongó lettem. Ez már külön művészet egyébként grammra pontosan mérik le, mennyi kávét őrölnek hozzá a természetesen kifejezetten erre a célra tartott kávéőrlőn. És nem megtagadva Pécs múltját, kapható náluk török kávé is, amit sok kávézóban méltatlanul mellőznek. Mindehhez croissant jár meg sütik a saját cukrászuktól. Én örülnék, ha találnék egy hangulatában ilyen jellegű helyet Budapesten.

A kávét a szekszárdi Kávé Házából hozzák természetesen, mint a környéken valószínűleg mindenki. Ez amúgy szintén egy remek hely, nagyjából a semmi közepén a Tesco mellett. Ez a szekszárdi kis kávézó már többször volt az év kávézója, és gyakorlatilag zarándokhellyé vált a kávérajongók körében.

A Pécsi Kávé jó bizonyítéka, hogy már egyetlen jó hely is mennyit lendít egy város gasztronómiáján. A pécsi Árkádban nyílt ugyanis pár éve egy kávézó, ami próbálta komolyan venni a kávézást, és idén három olyan új kávézó is megjelent a városban, amit az onnan indult és azóta kitanult baristák nyitottak. A Pécsi Kávé két hónapja nyitott, a Filter nevű hely pedig éppen egy hete. Utóbbit még nem volt időm letesztelni, csak beugrottam, de az is nagyon ígéretesnek tűnt.