Az Alabárdos lett az év étterme, a legjobb vidéki étterem az Anyukám mondta

03
2015.11.19. 18:22
Kiosztották az idei Gault&Millau díjakat, idén az Év Étterme elismerést az Alabárdos étterem kapta. Az étteremkalauz szerkesztői szerint az idei volt eddigi legizgalmasabb gasztronómiai év, nemcsak egyre több a jó éterem, de egyre jobb kávézók és sörözők nyílnak. A mindenki számára elérhető jó étterem azonban még mindig kevés.

Mi az a Gault & Millau? 

A Gault&Millau a világ egyik legismertebb étteremkalauza. A hatvanas években Párizsban alapította két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau, akik megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét: a korábbi gyakorlattól eltérően szakszerű, a konyha teljesítményére és a minőségre koncentráló értékeléseket közöltek. A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault&Millau kalauz. Magyarországon negyedik alkalommal jelenik meg a kiadvány, itthon is a Gault&Millau által kitalált húsz pontos rendszerben értékelnek, így lehetőség nyílik az éttermek nemzetközi összehasonlítására is.

Ma jelent meg a magyar Gault&Millau étteremkalauz, az ebből az alkalomból rendezett díjkiosztón, Molnár B. Tamás, a kiadvány főszerkesztője kiemelte, hogy soha nem feltétlenül a legtöbb pontot elért étterem kapja az Év Étterme díjat, hanem egy hosszú munkafolyamatot értékelnek ilyenkor, és idén az Alabárdosra esett a választás.

Az Alabárdos séfje, Bicsár Attila több, mint tíz éve a minőségi gasztronómia egyik bástyája az országban.

A legtöbb, 17 pontot egyébként ebben az éveben az Onyx étterem kapta, egyetlen másik magyar étterem sem kapott ilyen magas értékelést. Molnár B. Tamás szerint ezt volt eddig a legizgalmasabb gasztronómiai évünk és egyre nehezebb választani a jó éttermek között.

Az év felfedezettje idén a St. Andrea Wine & Gourmet Bar,

amit az étteremkalauz szerint monarchikus hagyományok, letisztult étlap jellemeznek, külön öröm, hogy séfje, Barna Ádám Ausztriából tért vissza sok év után. Jelölt volt még többek között a Kollázs, a Búsuló juhász, a Costes Downtown, a Fióka, a Lolou és az idén nyílt Émile.

Az év kisvendéglője díját a Fricska Gasztropub kapta,

de versenyben volt még a tapolcai Pura vida, a Patrióta Gyulán, és a Hargita Békéscsabán. (A Patrióta étteremről itt írtunk.)

A vidék étterme 2016 elismerést pedig az úgy tűnik, renoméjában megingathatatlan Anyukám mondta kapta Encsen. Tavaly előtt egyébként az Anyukám mondta nyerte el az év étterme elismerést, tavaly pedig nem nagy meglepetésre, az akkor Michelin-csillagot kapott Borkonyha. Az idei Michelin-csillagos Tanti, és Pesti István séf nincs a díjazottak között. 

Az év borászata a Heimann Családi Birtok, az év konyhafőnöke 2016-ban Lőrincz György a Babel étterem séfje lett. Az év étterem tulajdonosa 2016 elismerést Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile) kapta. Az idén nyíló budai Émile-ről mi is írtunk.

Az Alternatív vendéglátásért díjat 2016-ban a Bíró Lajos által kitalált, és a Hold utcai piacon üzemeltetett Séf utcája és a Buja disznó(k) kapta, a kiosztón kiemelték, hogy érdemük, hogy megmentették a lecsókolbászt a végleges pusztulástól.

A Gault&Millau egy 1-20 közötti pontrendszerben értékeli az éttermeket, jelenleg 12 országban. A húszpontos értékelési rendszerben a 11-12 pont már jó szívvel ajánlható konyhát jelent, a 15-16 pont jelenti a kiváló konyhát, a 17-18 a kiemelkedő konyhát, ha egy étterem 19 pontot kap, az azt jelenti, hogy a világ legjobb éttermei közé tartozik, ilyen náluk nincsen.

A tavalyi kalauzban a 17 volt a legmagasabb pontszám, ezt is csak három étterem kapta meg, a Costes, az Onyx és a Zona, az Alabárdos tavaly is az élmezőnyben szerepelt, 16 ponttal. Molnár B. Tamás kiemelte, hogy idén az Onyx egyedül maradt a mezőnyben 17 pontként, ami Molnár B. szerint egyáltalán nem baj, mert sokkal több lett a 15-16 pontos étterem. Sajnos még mindig hiányzik itthonról a mindenki számára elérhető jó étterem, fogalmazott Molnár B, szerinte ebben Bécs például megelőz minket, de a jó éttermekben már nem. Ezért idén először értékelték idén először az alternatív gasztronómiát, ami reményeik szerint le tudja fedni az ilyen típusú vendéglőket.

A Gault&Millau Magyarország 2016-os kötete 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, továbbá értékel 171 borászatot és 234 szállodát. Molnár B. Tamás, a kalauz főszerkesztője elmondta, hogy idén először jelentkezik a kalauzban a Budapest extra (ajánlásokkal a következő területekről: street food, alternatív vendéglátás, cukrászda, kávéház, sörözők), és a zsűri először tesztelte a hazai kézműves söröket. Molnár B . Tamás örömmel üdvözölte, hogy a gasztronómiai forradalom után megérkezett itthonra a sör és a kávé forradalom is, mint fogalmazott olyan kávézóink vannak már, amelyek Franciaországban is megállna a helyét.

A Gault&Millau zsűrije minden évben értékeli a jó éttermekhez elengedhetetlen alapanyagokat is, amit Aranyszalag Minőség tanúsítvánnyal tüntetnek kis. Idén ezt a kitüntetést a Beregi szabadtartású csirke (Alemitta) kapta.