2015 a street food és a Balaton éve volt

Ez történt idén a magyar gasztronómiában

DSC 0209-2
2015.12.27. 19:12

Mondhatnánk, hogy 2015 a magyar gasztronómia éve volt, de ezzel nem mondanánk sokat, mert már az ezt megelőző jó pár év is kiemelkedően sikeres volt, és sokat várunk 2016-tól is.

Az idei év első nagyobb gasztronómia eseménye a kétévente megrendezésre kerülő Bocuse d'Or lyoni világdöntője volt, ahol ezúttal Molnár Gábor, a müncheni Geisel's Vinothek szakácsa képviselte Magyarországot, akire  igen nagy nyomás nehezedett, hiszen mindenki azt várta, hogy Széll Tamásnál előrébb fog végezni. Bár a magyar tálalás rendkívül látványos volt, Molnár végül hátrább végzett, mint Széll és a még mindig elég jónak számító 13. helyet csípte meg. A legjobb plakát díja azonban ismét a miénk lett.

Nem maradtunk Michelin-csillag nélkül idén sem, Michelin-csillagot kapott ugyanis a Tanti étterem, Pesti István séf vezetésével, - ezzel négyre nőtt az itthoni Michelin-csillagos éttermek száma. Az utótörténethez hozzátartozik, hogy Pesti István a csillag után nem maradt a Tantiban, az Indexnek azt nyilatkozta, hogy elege lett Budapestből, és mivel a Michelin-csillag már nem motiválja, ezértvidékre költözött, és átvette a tatai Platán étterem konyháját.

Így kíváncsian várjuk a jövő tavasszal megjelenő Michelin kalauzt, hogy a Tanti meg tudta-e tartani a csillagot új séfje, Heiszler Olivér vezetésével is, - mi nagyon szorítunk neki! Nagy kérdés emellett persze, hogy lesz-e újabb Michelin-csillagos étterem, illetve lesz-e olyan hely, ami még egy csillagot kap a meglévők mellé, két Michelin-csillagos étterem ugyanis nincs Magyarországon még.

A balatoni gasztronómiának igazán nagy éve volt az idei, ez volt talán az első olyan év, amikor már nem kellett kompromisszumot kötni, vagy nem annyit, ha az ember jót akart enni a Balaton parton, - persze némi utánajárást még igényel a dolog. De a klasszik strandételek mellett egyre több nagyon jó étterem nyílik a Balatonnál, sőt a strandbüfé-kínálat is szélesedik. A zánkai strandon például hatalmasat robbant, a Neked Főztem, akik kizárólag helyi termelőktől vásárolt alapanyagokból főz a fővárosból a Balatonhoz költözött Horváth Orsolya, aki mert szaktani a lángosos-sült hekkes vonallal. És a merészség őt igazolta: akár fél órát is sorban állnak az emberek, hogy nála ehessenek, hiába drágább mint a többi büfé, - akik egyébként Orsi hatására szintén újítani kezdtek. Voltunk is náluk, nagyon jó volt, reméljük jövő nyáron megnyitnak újra.

Másik nagy durranás a Balatonnál a KisHableány újbóli megnyitása volt. A szocializmus alatt is étteremként üzemelő, védetté nyilvánított épület évek óta üresen állt Badacsony központjában, most végre a Laposa család és Bezerics Dani összefogtak és nyitottak egy street foodos helyet. A hely húzóétele a hamburger, amit leteszteltünk és nagyon be is jött nekünk. A KisHableány valószínűleg jövőre is megnyit, bár Laposáék nem terveznek vele hosszú távra, a belső tereket is felhasználva szeretnének majd egy nagyobb éttermet nyitni, illetve a borászatot is az épületben költöztetni.

11036802 707109919399393 4387063181829892677 n
Fotó: Kishableány / Facebook

A street food nem csak a Balatonnál de Budapesten is tovább tarolt, év elején a Faszaládé kavarta fel a kedélyeket, és szépen lassan imindzsváltáson esett át a Hold utcai piac, ami azóta a street food helyek mekkájává vált, - a héten is nyílik ott legalább három új hely. És a Hold utcában van az év street food büféjének megszavazott hely, a Séf utcája is, ahol Bíró Lajos hagyományosabb ételeket készít el újragondolva.

Több gasztronómiával foglalkozó híresség is ellátogatott Magyarországra idén, először Anthony Bourdain aki azzal keltett feltűnést, hogy egy gyakorlatilag emberméretű rántott húst nyomott be a Pléh csárdában. Mindezt a CNN-en futó Parts Unknown című műsorához. A Pléh csárdás rántott húst mi is kipróbáltuk és nehezen birkóztunk meg vele.

Másik idei hírességünk Andy Hayler étteremkritikus, aki szintén Budapestre érkezett, hogy több magyar étterembe ellátogasson.Utána meg is írta véleményét blogján, mi pedig ha már itt járt, készítettünk vele interjút. Hayler egyébként arról híres, hogy a világ össze három Michelin-csillagos éttermét végigette.

Nem volt tehát eseménytelen az idei évünk, és az külön öröm, hogy vidéken is kezdenek beindulni a dolgok. Van már nem egy étterem a Balatonnál, ami télen is nyitva tart, az Anyukám mondta pedig még mindig az ország egyik legjobb étterme. És nem kevesebb gasztro eseményt várhatunk jövőre is, hiszen 2016-ban Budapesten rendezik a Bocuse d'Or európai döntőjét, amire már lázasan folynak az előkészületek, és amire több ezer gasztroturistát várnak. És ne feledkezzünk el arról sem, hogy jövő tavasszal megnyitja Budapesten első éttermét Jamie Oliver.