Malvin
9 °C
25 °C

Micsoda? Big Mac a Burger Kingben is?

2016.01.20. 11:59

Vannak azok, akik szerint a Burger King a hamburgerek Pepsije, amit senki nem szeret, csak ráfanyalodik, ha éppen nincs más. Mert még egy Whopper is jobb, mint a semmi, vagy teszem azt egy tál hideg zúzapörkölt nokedlivel. És persze vannak azok, akik szerint a Burger Kingben még kétkezes a hamburger, és paradicsomból van a paradicsom, és egyébként is, a húst azt tűzön grillezik, amíg a McDonald'sban lombikban klónozzák már a sült krumplit is. Vagy Burger King-es vagy, vagy mcdonald'sos, valahova állnod kell, és nem ér mellébeszélni, hogy kóstoltad-e már a csirkeszárnyakat a KFC-ben, vagy hogy tudok egy helyet, ahol kurva jó a kézműves szürkemarha-burger konfitált baconnel és bió hagymalekvárral. Vagy Burger King, vagy McDonald's.

McDonald's vagy Burger King?

  • 14529
    Burger King
  • 6521
    McDonald's
  • 4864
    Egyik sem

Na, most a Burger King előállt egy új szendviccsel azoknak – a célcsoportban picit bizonytalan vagyok –, akik szeretik a Big Macet, de nem bírják a McDonald'sot. Vagy csak annyira hülyék, hogy nem tudják, hogy a gyorsétteremláncok terjeszkedési szabályai alapján minden Burger Kingtől legfeljebb két sarokra amúgy is van egy McDonald's.

Big Mac vs. Big King
Big Mac vs. Big King

A Burger King tavaly egy reklámkampány kedvéért már feltalálta a McWoppert, ami félig Big Mac, félig Whopper, és egészen finom. A Big King azonban nem vicc, ez tényleg egy Big Mac a Burger Kingtől: kétemeletes hamburger, sárgás, mustáralapú szósszal, hagymával, uborkával és salátával.

Már egyszer megpróbálták megverni ezzel a Mekit

A Big King amúgy nem újdonság, 1996-ban már egyszer nagyot szólt Amerikában, csak utána a Burger King új tulajdonosa kicsit kínosnak érezte az irányt, miszerint nekünk is van Big Macünk, csak olcsóbb, meg persze nem igazi, ezért 2002-ben kivették az állandó kínálatból. 2013-ban azonban újból eladták a gyorsétteremláncot, ezúttal egy brazil befektető cégnek, és a vezetés a régi ötletek újramikrózásával akarta kicsit fellendíteni a Burger King csökkenő forgalmát. Így vették elő a Big Kinget, amit több piacon egyébként a konkurenciát kevésbé felkavaró, dupla sajtbuger néven emlegetnek csak.

Nézzük a két versenyzőt: a Big Mac jelenleg 495 kalóriát nyom a magyar piacon, és leginkább a molekuláris fast food elnevezés illik rá. Nemcsak azért, mert egyre megy össze a rendszerváltás óta, de azért is, mert a húson kívül minden összetevő olyan apróra van vágva benne, hogy bizalmatlanabb fogyasztók – vagy a nemzetvesztő chemtrailholokauszt hívei – azt hihetik, hogy a hagyma nem is hagyma, a saláta pedig nem is saláta. Mindkettőt poliuretánból fröccsöntötték ilyen finomra és frissre. A Big King kalóriaadatait nem adta meg honlapján a magyar Burger King, de Angliában 490 kalóriára becsülték a brit tudósok, ami azért is meglepő, mert a Burger King szendvicse legalább tíz százalékkal kisebb, mint az, amire hasonlítani akar. Sőt, ha felnyitjuk a hamburgereket, akkor látszik, hogy a tűzön grillezett hús megbújik a hatalmasnak azért nem mondható szendvicsben, míg a Big Mac marhapogácsái kitöltik a helyet.

De persze amíg a Big Mac 890 forint, addig a Big King csak 690, akciósan, és egyébként is, ha csupán a puszta kalóriákért fizetnénk, akkor az ipari szalonna ár-érték arányával semmi nem vethető össze. Az ízélmény számít, amit az egyik oldalon a titkos Big Mac-szósz jelent, a másikon meg a tűzön grillezett hús zamata, legalábbis a reklámok szerint.

Ne maradjon le semmiről!

Követi már az Indexet?

Nos, az van, hogy a Big Mac tényleg szinte csak egy szósz: minden más olyan finomra aprított és steril ízű ebben a hamburgerben, hogy szinte csak azért van ott, hogy mégse egy bödön szószért álljunk már sorba. A húsra azt is mondhatnánk, hogy olyan az íze, mint a kartonpapírnak, de akkor nem adnánk át, hogy ez milyen jó is: ebbe a szendvicsbe egy visszafogott, semleges, kartonpapírízű hús illik. A Big King viszont olyan, mintha megkérnénk a nagyit, hogy rántott hús, krumplipüré helyett csináljon már egy Big Macet: a hagyma vastag karika, ami után Orbitért kiálltunk, az uborkát sem lézerszikével vágták vékonyra, a hús pedig tűzön sült, vagyis olyan, mintha kicsit ottfelejtettük volna a kerti grillen, mert túl sok sört szisszentettünk fel a kerti buliban. A Burger King védjegye a nyílt láng használata, de a Big Kingben inkább zavaró csak ez az íz: nem olyan, mintha egy még jobb Big Macet kapnánk, inkább mintha ez lenne a Whopper Gazdaságos, a Burger King olcsósított, saját márkás terméke.

És ott van még a különleges Big King-öntet, ami nagyon olyan akar lenni, mint a McDonald's titkos szósza, de valójában csak azt érezzük, hogy itt valakik nagyon igyekeztek ehetőt varázsolni egy nagy vödör, ipari kiszerelésű mustárból. A végeredmény nem rossz, ellenben csak annyi köze van a Big Mac-szószhoz, mint Jackie Channek Kim Dzsungunhoz. Ugyanolyan a színük.

Az biztos, hogy a Big Kingért nem érdemes átugrani a Mekiből, de persze nincs tragédia: a Western Whopper még mindig ott van az étlapon.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!