Hoztak volna extrém sört is, de az felrobbant

IMG 9238
2016.06.09. 12:19

Június 10. és 12. között rendezik meg az idei, sorban 11. Főzdefesztet a városligeti Napozóréten. Ami egy új helyszín a sördzsembori történetében, viszont érdemes részletesen elmondani, hogy hol van, mert például a Google-ben rosszul szerepel, mondta a beharangozó sajtótájékoztatón Bart Dániel, a Főzdefeszt szervezője. Úgyhogy most én is elmondom, hogy ez a terület nagyjából a  Vajdahunyad vára és a PeCsa között terül el. A főzdék egy körben lesznek elhelyezve a réten, de mindegyik fa alatt, árnyékban lesz, szóval nem fog senki megbuggyanni a hőségben, ahogyan az történt velünk a Műegyetem rakparton

Nem a helyszín lesz az egyetlen újítás. Először is megszabadul a fesztivál a Metapay-fizetési rendszertől, ami finoman szólva meg szokta osztani a magyar fizetőközönséget (ha valaki engem kérdez: tök használható megoldás volt). A másik újdonság pedig az, hogy tavaly kicsit kapkodott a brigád, amikor a belépőknek használt poharakat rendelték, most viszont ráfeküdtek a minőségre. A Főzdefeszt idei hivatalos poharait ugyanis a Spiegelau, a többszörös dizájndíjas német cég készíti. Bart elmondta, hogy a Spiegelau főleg borospoharakkal kezdte, azokból is a legmenőbb éttermekbe szállított, aztán mostanában kísérleteznek és ráálltak a sörös piacra, ennek az eredménye pedig egy szép kristálypohár lett, ami a Főzdefeszt látogatóinak 1200 forintba fog kerülni. Ezt kötelező lesz megvásárolni, csak ebbe csapolnak majd a főzdék. 

És hogy miket lehet majd ezekben a penge poharakban inni? Bart elmondta, hogy az idei kommersz sör, amit beengednek a fesztiválra, az a Pilsner Urquell lesz, szóval ha valaki megijed a rengeteg csavaros IPA-tól, amit árulni fognak, akkor lesz olyan választék is, ami a közértekből ismerős lehet. Az Élesztőn belüli Importer kocsma – ami nevéhez híven importsöröket árul csapról – szintén ott lesz a feszten, de idén maximum tíz darab, külföldi söröket áruló főzde lesz kinn, hogy a magyar sörfőzők igényeinek jobban megfeleljenek.

Idén kicsit tágabbra veszik a merítést a külföldi sörök között, a Főzdefeszt arra volt kíváncsi, hogy mi jön a kézműves sört sokaknak megtestesítő Brew Dog után a nemzetközi piacon. Így találták meg az angol Four Pure-t, illetve érkezik Belgiumból a BelD'Or. Az előbbiből meg is tudtunk kóstolni egy csomót, illetve egész pontosan az összeset - Bart a sajtótájékoztatóra hozott egy rakat sört az amúgy hatalmas felhozatalból –, és a Flatiron nevű American Red IPA-típusú, a Shapeshifter (West Coast IPA), a Pale Ale, és a Pils is elég finom, erős, jó ízű sör volt. Jó, lehetne panaszkodni, hogy ezt nagyjából minden második sörre el lehet mondani, nem kell ehhez Angliából importálni háromdecis dobozos sört, de higgyen csak nekem mindenki. 

A csavaros módon Csehországban főzött, de magyar főzdétől származó Hekkelberg igazi ivósör, olyan világos, amiből egy csomót le lehet húzni a napsütésben, és nem fogja kirúgni alólunk a széket a komló. Hasonló módon barátságos az Áperte főzde Első csók nevű szűretlen világosa, ami egyébként már ott nyert, hogy tök jó neve van, de azzal még jobban teljesít, hogy ezt is könnyű vedelni. Ellentétben a Synthesis Brewlab maracujás Hoplagerével, ami olyan, mintha trópusi keménycukrokat áztattak volna egy sűrű sörbe, de a Hedon Helmut nevű búzasöre sem volt egy akkora élmény, mint amennyire az ironikus, nyolcvanas éveket froclizó címkéje mutatta. Azt kicsit én is, és Bart is sajnáltuk, hogy nem lesz a Főzdefeszten cask ale, azaz szűretlen, szén-dioxid nélkül csapolt sör, de mint aztán elmondta, próbáltak szerezni a magyar Yeast Wörkstől, csak a nagy része egyszerűen felrobbant.

Igazából felesleges is össze-vissza hadoválnom arról a maroknyi sörről, amit megkóstoltam a sajtótájékoztatón, mert ott a Főzdefeszt honlapján tételesen, részletesen, informatívan leírva az összes fajta, amit meg lehet vásárolni. És ha nekem egy kakaós vagy kamillás lehet, hogy nem kelti fel az érdeklődésemet úgy, mint egy gyömbéres (amiből egyébként háromfajta lesz). Szóval ha valaki megint tisztességes minőségű, érdekes, vagy teljesen hülye ötleten alapuló söröket akar inni, akkor nyomás a Főzdefesztre.