Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMJó, lehet, hogy nem ez a legjobb, de legalábbis a legjobb azok közül, amit mostanában ettem, és ami annyira ízlett, hogy vissza is mentem érte. Még akkor is, ha nagyjából hasonlót némi sütéstudással otthon is össze lehet hozni. Talán pontosan ezért fogott meg már elsőre a siófoki Gréta cukrászda, mivel sok süteménynek olyan ismerős volt az íze. És külön öröm, hogy nem a mostanában egyre felfutottabb Balaton-Felvidéken nyílt egy új hely, hanem a déli parton.
A Gréta cukrászda annyira új, hogy most kezdi meg első, igazi szezonját a Balatonon, kicsit furcsán működnek ugyanis, és nem nyáron, hanem tavaly ősszel nyitottak meg. Ennek ellenére már most van egy masszív törzsközönségünk, nagyon újszerű dolgot hoznak ugyanis a sütifronton, és a sztorijuk is elég érdekes, hiszen teljes egészében egy családi cukrászda. Ráadásul a habos-túrós sütemény, amit emlegetettem, nem tévedés, tényleg 250 forintba kerül! Ennél persze sokkal nagyobb a kínálat, és a házi sütik mellett erősen képviselik a francia cukrász vonalat is.
Szilágyi Lajos és családja igazi pályaelhagyó és újrakezdő. Nagykőrösről költöztek Siófokra, amikor kérdezem, miért pont ide, azt mondja, őt mindig is a déli part vonzotta. „Lehet, hogy az északi-part szebb, de itt sokkal közelebb van a víz” - indokolja. Mivel gyakran jártak Siófokra, már régóta feltűnt neki az omladozó, szocreál szálloda a siófoki Petőfi sétányon, és eléggé meglepődött, amikor két éve látta, hogy hirdetik a házat az interneten.
A Szilágyi családnak több, jól működő vállalkozása volt, Szilágyi Lajos gyerekkönyveket ad ki, feleségének pedig bejáratott kozmetikai szalonja volt Cegléden. „Elhozott ide, megmutatta ezt a házat, hogy költözzünk ide, nyissunk cukrászdát, és én szó szerint sokkot kaptam. Hogy adjam el a gyönyörű szalonomat, és a nagy házunkat és költözzek ebbe a romhalmazba? Napokig nem is beszéltünk egymással” - emlékszik a kezdetekre Szilágyi Ágnes, aki azóta hivatalosan is cukrász.
Szilágyi Ágnes mindig is szeretett süti, már kamasz korában is kipróbálta anyukája minden új receptjét, és gyártotta a vendégeknek a tökéletes tortákat, meg a profiterolt. Mint mondja, mindig is az volt terv, hogy nagymamakorában majd cukrászdát nyit, férje azonban rábeszélte, legyen ez inkább most. Így elkezdték felszámolni nagykőrösi életüket, eladták a házat, megvették a siófoki épületet, és elkezdték felújítani. Közben Szilágyi Ágnes elkezdett egy OKJ-s cukrászképzést, mert hiába tud valaki sütni, ha nincs papírja, nem nyithat cukrászdát.
Végül nem csak cukrászda lett, hanem hét vendégszoba is, legfölülre meg beköltöztek ők, októberben nyitottak meg. A családi receptekből összeállított házias vonal mellett, - mint az említett túrós, a házi krémes, vagy a joghurtos barackos, - erős franciás vonalat is képviselnek. Szilágyi Ágnes úgy tűnik vonzódik a félgömbök alakú desszertekhez, ez mondjuk nem baj, mindegyik szuperül néz ki, és mindegyikben van valami csavar.
A karamellás-kókuszos sütit például ők találták ki, de a siófoki varázs nevű, fehércsokis desszertet is, ami először fagyi formájában létezett, de annyira népszerű lett, hogy készült belőle desszert is. Fagyi is van ugyanis, természetesen azt is ők főzik, nekem mondjuk fogalmam sincs hogyan, Szilágyi Ágnes ugyanis teljesen egyedül, egyetlen segítővel látja el Siófokot minden egyes nap. A krémeshez, maga hajtogatja a lapot (fele liszt, fele vaj), csak ez nettó két órát vesz el a napjából, és akkor még főzi hozzá a krémet is.
Ráadásul nem is tud belőle sok készülni, ez nem nagyüzem, mindent tepsiben sül, mint egy otthoni konyhában. A krémes épp a szemünk előtt készül el, miután kihűlt, tíz szeletere vágja, és már teszi is a pultba. Ez mondjuk drágább, 490 Ft, de akkora, mint egy fél asztal. 42 féle recepttel dolgozik, ebből 10-16 sül meg naponta, választék tehát van. Még arra is figyel, hogy glutén- és laktózmentes sütemény is legyen minden nap.
A krémes egyébként az én ízlésemnek egy kicsit édes, és ez elmondható majdnem az összes sütiről, legalábbis szerintem, a gyerekeim szerint azonban nincs igazam. A gondosan kitalált ízösszeállítások miatt egyébként minden sütemény izgalmas, de én legközelebb is maradok a kevésbé édeseknél, a már sokat méltatott túrósnál, a barackosról, a cukrászda nevét viselő Gréta-szeletnél, és a brownie-nál, amit több tesztelőn is lefuttattam, és mindenhol egyértelmű győztes lett. Ez sem kicsi, sőt, és az ára sem vészes, 390 forint. Bár nem kifejezetten tradicionális brownie, ami kívül keményebb, de nagyon jól harmonizál a nem túl édes tészta a tömény csokikrémmel.
A cukrászdában alapvetően nagyon barátságosak az árak, és nagyok az adagok, a sütemények ára 390 és 590 Ft között mozog. És külön öröm, hogy a kávét sem bízzák a véletlenre, egy ötvenéves Pavoni gépből érkezik. Mint Szilágyi Lajos elmondta, kellett egy ki idő, míg összecsiszolódtak, majdnem egy órát elvisz a napjából a gép karban tartása. Az eszpresszó 280 forint, Szilágyi alapelve, hogy ha az olaszok ki tudják hozni 90 centből a kávét, akkor ő is. Egyelőre ki is hozza.
Kipróbálná az ajánlott helyet? Gondoljon arra, hogy más is így van ezzel, várjon egy kicsit a próba előtt!