Megvan a világ legjobb fiatal séfje, egy magyar is a döntőben volt

Mitch Lienhard - USA - S.Pellegrino Young Chef 2016 Winner 2 (5)
2016.10.18. 07:53

Több, mint háromezer fiatal szakács indult el az egész világból a S. Pellegrino Young Chef nevű szakácsversenyen, amelyen a világ legjobb fiatal szakácsát keresték, és amelynek hétvégén Milánóban rendezték a döntőjét. A több ezer indulóból egy magyar szakács is be tudott jutni a húsz fős döntőbe. Sándor Rodrigo, a Costes volt szakácsa, mangalicapofából, karamellizált karfiolpüréből, mazsolaszószból és cékla tortelliniből álló táljával került a döntőbe, ahol végül nem jutott be a legjobb három közé, de így is hatalmas szó, hogy a több ezer induló közül döntőbe került. A versenyt idén másodszorra rendezték meg, kifejezetten azért, hogy támogassák a harminc év alatti, nagyon fiatal szakácsokat is.

Sándor Rodrigo aki a Costesn Downtown-ban főzött eddig, a júliusban Bukarestben megrendezett kelet-európai régiós versenyt megnyerte, így jutott be a milánói döntőbe. Az elődöntő során a zsűri a technikai kivitelezés mellett azt értékelte, hogy a magyar versenyző táljával képes volt üzenetet közvetíteni.

A zsűribe túlzás nélkül a világ legjobb séfjeit hívták meg: David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne és Roberta Sudbrack. Mivel a világ ötven legjobb étterme díjat is minden évben a S.Pellengrino támogatja, így valóban össze tudták gyűjteni a világ legjobbjait, így a verseny egy igazi celebfelvonulás volt, pár négyzetméteren ott voltak hirtelen a világ minden tájáról a legbefolyásosabb séfek, az ember csak kapkodta a fejét. Az esemény nekik is jó volt, hiszen ők is ritkán taudnak találkozni egymással. Sándor Rodrigo is azt emelte ki, hogy hatalmas lehetőség volt, hogy találkozni tudott ezekkel az emberekkel.

Ráadásul nem csak a zsűriben voltak sztárséfek, hanem minden versenyző kapott maga mellé egy mentorséfet is, akiknek többsége szintén megközelíthetetlenül híres, mint mondjuk Peter Gilmore, Ausztrália legjobb séfje, vagy éppen Yannik Alléno , szintén három Michelin-csillagos séf. Sándor Rodrigo mentora Adrian Hadean, aki Románia egyik legjobb szakácsa. Kissé talán igazságtalan dolog ebben a versenyben. hogy sokkal könnyebb dolga van annak, aki meg tud szerezni egy három Michelin-csillagos séfet mentornak a versenyhez. Hadeannal egyébként sokat beszélgettünk a helyszínen, Romában ismert tévés szakács, és Bukarestben saját étterme van, most nyitja majd második éttermét Kolozsváron. Elmondta, hogy a román gasztronómiának nagyon sokat kell még fejlődni, de nagyon jó példa nekik Magyarország, ő is gyakran jár Budapestre, hogy megnézze az új éttermeket.

A zsűri

David Higgs: Dél-Afrika-i séf, hazájában az év séfjének is megválasztották. Marbel nevű étterme, ahol nyílt tűzön füstöli a húsokat, az egyik legfelkapottabb hely Johannesburgban. Mivel Namíbiában nőtt fel, nagyon sok tapasztalatot hozott onnan a főzéshez.

Carlo Cracco: Ismert olasz televíziós szakács, Milánó egyik legismertebb séfje, saját étterme van.

Gaggan Anand: indiai séf, Bangkokban lévő Gaggan nevű indiai éttermét, többször választották meg Thaiföld és Ázsia legjobb éttermének is. Bár indiai konyhát visz, többször volt Európában is tanulni. Tervei szerint éttermét hamarosan bezárja, és Japánban akar nyitni egy nagyon kicsi, tízszemélyes éttermet.

Elena Arzak: a világ egyik leghíresebb női séfje, apja a baszk konyha egyik megújítója, Arzak nevű, három Michelin-csillagos éttermük San Sebastianban található.

Mauro Colagreco: argentin séf, két Michelin-csilllagos éttewmre a Mirazur. Colagreco leginkáb saját egyéni stílusáról ismert, éttermében étlap sem nagyon van, az alapanyagok inspirálják. étterme az idei, világ 50 legjobb étterme listán a hatodik.

Wylie Dufresne: az amerikai molekuláris gasztronómia egyik legismertebb képviselője.

Roberta Sudbrack: brízíli egyik legismertebb női séfje, bár szerinte nincs olyan, hogy női étel, csak jó és rossz étel van. Étterme az egyik legnépszerűbb Rióban.

A zsűri döntésében öt szempontot nézett: az összetevőket, a technikát, az eredetiséget, a szépséget és a tál üzenetét - nagyon fontos volt tehát a regionalitás. Erre a magyar versenyző is figyelt, ezért választotta a mangalicát. A győztes végül az amerikaii Mitch Lienhard lett, aki szintén regionális konyhával aratott, bár azt többször hangsúlyozta, hogy Amerikában nincs hagyományos értelemben vett konyha, ezért ő szülővárosa, Michigan ízeit és illatait hangsúlyozta. Grillezett kacsát készített fűszeres naranccsal és jamgyökrérrel, az étel látványra is elég meggyőző volt, és a szezonalitás is jól érvényesült benne. Döntőbe jutott még a francia szakács Shintaro Awa és a spanyol David Andrés is, - utóbbi is nagyon meggyőző volt, a meleg articsókában főzött nyers báránytejet mindenki megcsodálta, még a győztes is.

Lienhardnak annyiban szerencséje volt, hogy mentora Domonique Crenn, aki az első női, amerikai séf, aki két Michelin-csillagot kapott, idén pedig a világ legjobb női séfjének választották. Crenn eredetileg francia, de mint mondta, elege lett a kötöttségekből, hogy a franciák mindent csak tökéletesen tudnak elképzelni, és ezért San Franciscóba menekült. Saját éttermet nyitott, amihez saját gazdaságot vezet és egyáltalán nem főz húst, csak zöldséget, meg halat. A verseny alatt végig látszott, mennyire komolyan veszi a mentorálást, és nagyon izgult.

Péntek este választották ki a három legjobbnak ítélt szakácsot, akik szombaton élőben főzték le a táljaikat, amit a helyszínen lehetett követni. Az eredményhirdetés után pedig Massimo Bottura főzött vacsorát, aki a világ legjobb éttermének megválasztott Osteria Francescana szakácsa. A világ legjobb 50 éttermének listáját szintén a S.Pellegrino adja ki minden évben, erről bővebben itt írtunk.

Sándor Rodrigo elmondta, több hónapja gyakorolt a versenyre, és nagyon nagy élmény volt neki. A zsűritagokkal személyesen tudott beszélni, és többen is adtak neki tanácsot arról, hogy merre induljon tovább. Tudását most külföldön szeretné tökéletesíteni, több értelemmel is tárgyal jelenleg és novembertől valószínűleg már külföldön fog főzni.

A verseny

Az idén másodszorra megrendezett nemzetközi, S. Pellegrino Young Chef verseny tíz hónapja vette kezdetét. A versenyre bármely fiatal, 30 év alatti, legalább egyéves tapasztalattal rendelkező séf, sous chef és chef de partie jelentkezhetett táljának pontos megnevezésével a www.finedininglovers.com oldalon keresztül. A világ 20 különböző régiójából több mint 3 ezer szakács jelentkezett. Több válogató után jöttek az elődöntők, ahová tíz fiatal szakács került mindent régióból, - ezt nyerte meg Sándor Rodrigo. A tavalyi nyertes Mark Moriarty volt.