Regisztrálnia kell, ha megnézné a hawaii napkeltét

2017.02.03. 18:58

Február 1. óta csak előzetes regisztráció után lehet felmenni napfelkeltét nézni a hawaii Haleakala vulkán tetejére, mert az utóbbi időben a vulkánhoz duplaannyi turista érkezett, mint amennyit fogadni tudtak volna. A hely nem csak természeti szépsége miatt híres: a valaha látott "legfenségesebb látvány" tárult az amerikai író, Mark Twain elé, írja az MTI.

A korlátozásról a Maui szigetén működő Haleakala Nemzeti Park igazgatósága döntött. Mostantól előre kell helyet foglalni, ami a belépőhöz ad 1,5 dollár költséget. A kilátónál 150 autónak van hely, de az utóbbi időben gyakran több mint 300 bérelt személyautó és egyéb jármű zsúfolódott össze a vulkán kráterének közelében. A tömeg lassan letarolta a különleges helyi növényzetet, és a torlódások miatt balesetveszélyt is okozott.

Az igazgatóság szerint erről is csak a közösségi média tehet: bár már 15 éve zsúfolt a helyszín, az utóbbi időben sokan osztották meg a panorámát Facebookon vagy Instagramon, és egyre több látogatót csalogattak Hawaiira.

Maximum 60 napra előre lehet helyet foglalni a recreation.gov honlapon. A korlátozás kizárólag napfelkelte idejére, a hajnali 3 és 7 óra közötti időszakra, és csak az egyéni turistákra vonatkozik, aki szervezett csoporttal megy, annak nem kell aggódnia. 

Ez nem az első eset, hogy egy író miatt ugrik meg Hawaii turizmusa. Murakami Haruki Miről beszélek, amikor a futásról beszélek című rövid, önéletrajz jellegű könyve után Hawaii lett az USA egyik kedvenc futóverseny-célpontja.