A budapestiek is kaptak végre egy jó strandbüfét

497
2017.07.13. 17:08
Bíró Lajos büfét nyitott a Margitszigeten, a Palatinus oldalában, és az eredmény nagyon jó lett. Párizsis szendvics, rántott hús, kolbász, tésztasaláta és gofri. Így csinál büfét egy profi séf.

Egy strandbüfé kínálatát álmából felköltve is fel tudja sorolni mindenki, aki legalább egyszer az életében járt már strandon. Nem csoda, ha annyi szó esik mostanában a balatoni strandok megreformálásáról, a Neked Főztem, a Kalóz és az idén nyáron megjelenő Pavilon büfék mind azt próbálják bizonyítani, hogy nem csak a gázrezsóról, alumínium lábasban többször felfőzött kukorica, és az állott olajban kisütött, porból készül lángos lehet megoldás.

De miért csak Balatonon nyíljanak normális standbüfék, mikor Budapesten is annyi még a tennivaló? - mondja Bíró Lajos, aki Bock bisztró nevű étterme mellett kipróbálta már a könnyedebb kajálós műfajt is a Hold utcai piacon, a Séf utcája és a Buja disznók révén. Így hát üzlettársával, Forgács Zoltánnal belevágtak a standkajába. Azt mondjuk nem állítom, hogy nagyot kockáztattak, hiszen a pofásra felújított Palatinus pont jó helyszín egy ilyen létesítménynek. Így nyílt meg a Laza Pala nevű strandbisztró.

A kiindulópont alapvetően az, hogy

miért ne lehetne egy strandkaját is normálisan megcsinálni? Például a párizsis szendvicset.

Bár elsőre meglepőnek hangzik, a parizeres szendvics, - ami a kissé vonzóbb, Séf szendvicse néven fut, - szerintem az egyik legjobb ötlet egy strandbüfébe, bár az utóbbi két hét adatai alapján a strandolók nem osztják ezt a véleményemet. Tény, hogy árban nem veri a Kelenföldi pályaudvar aluljárójában, folpackba csavart párizsis zsemlét, viszont finom, újszerű és emlékezetes. Nem hangzik túl jól 990 forint egy párizsis szendvicsért, de a csomag tartalmaz egy nagy szelet kovászolt kenyeret, jól megkenve házi majonézzel, megrakva főtt tojással, zöldséggel, savanyú uborkával, és mellé egy hatalmas, 16-18 dekás, dunabogdányi házi húsüzemből érkező, kizárólag színhúst tartalmazó párizsit.

Az ötlet Forgács Zoltán fejéből pattant ki, aki egy dél-olasz strandon nemrégiben grillezett mortadellát evett. Ezt akarták átültetni párizsira, de grillezve nem volt olyan finom, így maradt ez a megoldás. Ez egyébként a büfé legolcsóbb, és az egyik legizgalmasabb étele. Némileg drágábban, 1700 forintért kapható a Hold utcai piacról már ismert csodálatos kolbász, szintén egy nagy szelet kenyérrel, és mustáros, marinált hagymasalátával. Mindkettő alig drágább, mint egy átlag standbüfében fellelhető fagyasztott hamburger, garantáltan jobb minőségű és laktató.

Tovább is van a sztori, így megemlíteném kedvencemet a hideg tésztasalátát. A saláta eleve a legjobb dolog, ami történhet egy standbüfében, de kevesen vállalják be, mert macerás, és kevésbé keresett. Klasszikus saláta sajnos itt sincs, - ennek Bíró Lajos bevallottan nem nagy rajongója, - de szuperül működik ez is. A titka a jó minőségű, nem szétfőzött tészta, a jó sajt és paradicsom, és tetemes mennyiségű rukkolát is tartalmaz.

Készséggel elismerem, hogy nem csak az általam képviselt könnyűt, gyorsan iskola létezik, van, aki strandolás közben is szeret sokat enni. A Laza Palában (a név mondjuk nem a legjobb), ők sem fognak rosszul járni, kapható ugyanis a Buja disznókból már ismert rántott hús is, ami itt Laza Bécsi néven fut, és tényleg akkora, hogy egy fél család jól lakik vele. A ropogós morzsában kirántott hús 40 dekát nyom, ennek tudatában már kevésbé tűnik érte soknak a 2100 forint. Új termékként pedig megjelent a sült csirke, a séf szerint ugyanis ezt is lehet jól készíteni strandon is, ez nála egy fél tanyasi csirkét jelent combbal, mellel, szárnnyal, joghurtban pácolva, kovácslemezen ropogósra sütve, krumplisalátával, az ára 1800 forint.

És akkor végre megérkeztünk a strandok nélkülözhetetlen ételéhez, a többnyire mindenhol ehetetlen sült krumplihoz. A Laza Palában viszont ez is üt, és egyszerűen abbahagyhatatlan. Azért is volt nekem ez hatalmas gyönyör, mert véletlenül van egészen friss összehasonlítási alapom. Hétvégén a budaörsi strandon lévő egyetlen büfében, - ahol kizárólag hot-dog, hamburger és sült krumpli kapható, az is csak több órás sorban állás után, - vásároltunk a gyerekeknek sült krumplit, hatszáz forintért.

Amit azonban ott adtak, az minden volt, csak nem krumpli. Kérdezte a lányom, hogy mi ez anya, szivacs? Hideg, olajos, puha, szikkadt, színtelen és ízetlen valami.

Nem úgy mint Bíró Lajos sült krumplija, szintén hatszázért. Mint megtudtam, mindennek az alapja a gép, amivel sütik. Mert hol a legjobb a sült krumpli? Hát a Mekiben például nem olyan rossz, így Forgács Zoltán egy, a gyorsétteremben leselejtezett, de még jól felújítható gépet vásárolt, ami valóban képes nagy mennyiségben is tiszta olajjal, ropogós, finom krumplit sütni. Aztán már csak a rengeteg márkájú sült krumplit kellett letesztelni, ami több nap volt, végül ez is kiválasztásra kerül, az eredmény pedig tényleg jó lett.

Végére hagytam a gyerekek kedvencét, a gofrit, leginkább azért, mert én nem vagyok nagy rajongója. Másoknál láttam itt az erdei gyümölcsös, mascarpone habos gofrit, ami remekül nézett ki, és szintén azt bizonyítja, hogy ez a műfajt is lehet jól csinálni. A gofri 400 Ft, a különféle feltétek persze drágítják.

Összességében a Laza Pala remekül sikerült, méltó Bíró Lajos nevéhez, és valóban alkalmas arra, hogy változást hozzon, a borzalmasan lelombozó strandbüfék kínálatában. A büfé egyik nagy előnye egyébként, hogy

a sziget felé is tudnak kiszolgálni, nem kell tehát feltétlenül strandolni ahhoz, hogy itt együnk.

Bár egyelőre nyolckor a Palatinusszal együtt ők is bezárnak, az a terv, hogy ha sikerül megegyezni az üzemeltetőkkel, a sziget felé is csinálnak egy teraszt, és ott este tízig is lehetne enni-inni. Egy jó evős hely rá is fér majd a környékre, hiszen úgy tűnik, a Margitszigetet tényleg sikerült úgy megcsinálni, hogy a vizes vébé őrülete utána a budapestieknek is élvezhető lesz.