Japánból hoz Magyarországra sört a Dreher

2018.03.09. 18:50

A Dreher bemutatta pénteken új sörét, az Asahi Super Dry-t. Nem véletlenül kísérletezik a patinás magyar sörgyár japán sörrel: tavaly április óta az Asahi Breweries tulajdona szőröstül-bőröstül.

Korábbi tulajdonosának, a dél-afrikai SABMillernek ugyanis meg kellett válnia több kisebb sörgyárától, így a Drehertől is, hogy az EU engedje fúzióját a másik söróriással, a belgiumi AB InBevvel. Az Európára épp szemet vető, terjeszkedésben levő Asahi pedig kapott az alkalmon.

Nézzük tehát az új magyar japán sört, az Asahi Super Dry-t. A sajtótájékoztatón csapolva is lehetett inni, gyorsan kértem egy pohárral. Aránylag kellemes illatú, kemény, de gyorsan összeeső habpaplanú, friss, könnyű sörként mutatkozott be. Kicsit (de nem bántóan) kukoricagrízesen édeskés kezdetű (sweet-ricey opening), alig keserű uszállyal távozó (slight-bitter downbelling) sörként búcsúzott, kifejezetten üdítő (concrete fresh) hatással. Erre a stílusra találták ki kézműves sörfőző berkekben a joker kifejezést:

ivósör.

Mivel messze volt a tájékoztató vége, lassan kortyolgattam, nyers, sós zöldbabszemeket rágcsálgatva hozzá. Hamar kiderült, hogy ezt a sört nem nagyon szabad sokáig tartogatni, ha a kelleténél tovább áll és melegszik, az nem a legjobbat hozza ki belőle. Nyilván ezért is lehet majd 0,33-as palackokban kapni. Később egy nem behűtött palack felnyitásánál is az volt a benyomásom, hogy Super Dry-nak szuper behűtésre van szüksége ahhoz, hogy a maximumot nyújtsa.

A Super Dry kifejezést eléggé megtépázta itthon a Borsodi ilyen néven futtatott söre. A stílust azonban a japánok, mégpedig épp az Asahi találta ki 1987-ben. Addig a második vonalban topogtak aromásabb Gold sörükkel, ezért húztak egy merészet: kommercializálják a sörüket, azaz lecsiszolnak a jellegzetes sörös ízjegyeken, egy kevésbé komlós, kevésbé malátás, a tömegízlésnek jobban bejövő, némileg ivartalanított, de azért 5% alkoholt tartalmazó söritalt alkotva. Az ízek kerekítésében jelentős szerepet játszik a sörbe főzött rizs és kukoricagríz is.

Az ötlettel eltalálták a közízlést, az új Super Dry néhány év alatt az élre katapultálta a japán sörpiacon az Asahit. A Dreher előzetes vaktesztjei is azt bizonyították, hogy az emberek vevők lesznek erre a gyengített ízvilágra. Majd meglátjuk. Érdemes tudni, hogy sör palackostul Padovából (a szintén Asahi tulajdonú Peroni sörgyárból) érkezik, tehát nem itthon főzik, nem itt palackozzák.

A helyszínen kisebb vitába keveredtem arról, hogy most Magyarországon éppen a karakteres ízű sörök vannak felfutóban. Méghozzá a kézműves sörvilág után az ipari termelésben is, lásd a Soproni IPA nagy sikerét, ezért talán pár évvel később, a hullám lecsengésekor kellett volna előjönni egy ilyen semleges sörrel, de lehet, hogy nincs igazam.

Ami biztos, hogy a nagy többséget biztos nem fogja megosztani az Asahi Super Dry, behűtve tényleg nem egy rossz sör, sőt az ára sem lesz nagyon magas (a hipermarketekben 250-300 forint körül lehet majd megvenni). De hogy nem fog akkorát szakítani, mint Japánban, az nagyon valószínű.