Bocuse d'Or: bekrepált a sokkoló, mégis jól ment a magyaroknak

K EPA20190129089
2019.01.29. 18:53 Módosítva: 2019.01.29. 19:25

A kétnapos verseny első napján, kedden mutatta be a táljait Pohner Ádám, a Bocuse d'Or világdöntőjének magyar versenyzője. Úgy tudjuk, hogy egy apró bökkenő volt a verseny folyamán, a magyar csapatnak elromlott a sokkolója (ezt az eszközt arra használják, hogy az ételeket hirtelen lehűtsék), de szerencsére a marokkói versenytársak kölcsönadták az övéket, úgyhogy Pohneréknek sikerült visszaszerezniük az elveszett időt, amit a mínusz húsz fok helyett plusz tízzel dübörgő géppel elveszítettek. A magyar csapat nem zökkent ki, a fennakadás ellenére mindent sikerült időre elkészíteniük úgy, ahogy begyakorolták.

Pohner az Indexnek elmondta, hogy a dereka fáj a legjobban a sok órás állás után, és iszonyatosan fáradt. A magyar versenyzővel kedden este tudtunk telefonon beszélni. Úgy érezte, ő és a csapat is a lehető legjobban teljesített. A külvilágból ilyenkor nem sok mindent érzékelnek, a verseny idejére csak az a pár négyzetméter létezett, amin ők dolgoztak. Arról is beszélt, hogy hiába a feszített tempó, nem szabad teljesen robotikusnak maradni főzés közben, mert akkor az ember nem tud reagálni arra, ha történik valami – mint például most az elromlott sokkoló. Szerdán tudja meg majd a tálakért kapott pontjait, de addig is ott kell lennie a verseny helyszínén, bár azt még nem tudja, hogy nézni is fogja-e.

A fogások pontos részletei csak kedd délelőtt derültek ki a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldalán: a magyar szakácsnál a hústéma főszereplője a Carré de Veau „Balaton” fantázianevet viseli. A tálon szerepel egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio és retek „gombóc”, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és egy rendkívül különleges „derelye”.

A tányértéma Chartreuse „Hommage Robouchon” nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepel még egy tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint pastis mártás.

A 2019-es Bocuse d'Or alapmotívuma a hetvenes évek francia konyhájának zászlóshajójaként ismert chartreuse. A zöldségalapokra épülő fogást hússal, vadakkal vagy tengergyümölcseivel lehet kiegészíteni. A téma Joël Robuchon séfnek állít emléket, aki ez idáig a legtöbb, szám szerint 31 Michelin-csillagot szerzett és tartott meg élete során, valamint ő modernizálta ezt a fogást megtartva annak klasszikus eredetét.

A magyar csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, de Hamvas az utolsó pillanatban megbetegedett, ezért a tervezett helyét a zsűriben Széll Tamás vette át kedd délelőtt, amikor Pohner megkezdte a főzést. Széll egyrészt versenyzőként már többször szerepelt a Bocuse d'Oron, másrészt pedig 2018 júniusában már zsűrizett is Torinóban.

Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segíti, coachként pedig Segal Viktor vesz részt a munkában. A magyar csapat felkészülését a korábban aranyérmes Orjan Johannessen is segíti, mellette pedig a versenyzőként bronz-, coachként pedig aranyérmet nyert Odd Ivar Solvold is a magyarokkal dolgozik.

Eredményhirdetés szerda este várható, a magyar csapat pontjai is akkor derülnek majd ki.

A Kistücsök étteremről ebben a cikkünkben írtunk, a mindössze 25 éves Pohner Ádámmal pedig itt interjúztunk, miután megnyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét. Pohner a gimnáziumban jött rá, hogy szakács szeretne lenni: a nyári szünetekben sokat volt egyedül, és állandóan mirelit kaján élt, majd mikor megcsömörlött a fagyasztott pizzától, 17 évesen főzött egy paprikás krumplit. Egy év múlva már biztosan tudta, hogy szakács szeretne lenni.

A Bocuse d'Or történetéről és fontosságáról ebben a cikkben írtunk.

(Borítókép: Pohner Ádám séf a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or-nak a döntőjében Lyonban 2019. január 29-én. Fotó: Alex Martin / MTI / EPA)