Bocuse d'Or: bekrepált a sokkoló, mégis jól ment a magyaroknak
A kétnapos verseny első napján, kedden mutatta be a táljait Pohner Ádám, a Bocuse d'Or világdöntőjének magyar versenyzője. Úgy tudjuk, hogy egy apró bökkenő volt a verseny folyamán, a magyar csapatnak elromlott a sokkolója (ezt az eszközt arra használják, hogy az ételeket hirtelen lehűtsék), de szerencsére a marokkói versenytársak kölcsönadták az övéket, úgyhogy Pohneréknek sikerült visszaszerezniük az elveszett időt, amit a mínusz húsz fok helyett plusz tízzel dübörgő géppel elveszítettek. A magyar csapat nem zökkent ki, a fennakadás ellenére mindent sikerült időre elkészíteniük úgy, ahogy begyakorolták.
Pohner az Indexnek elmondta, hogy a dereka fáj a legjobban a sok órás állás után, és iszonyatosan fáradt. A magyar versenyzővel kedden este tudtunk telefonon beszélni. Úgy érezte, ő és a csapat is a lehető legjobban teljesített. A külvilágból ilyenkor nem sok mindent érzékelnek, a verseny idejére csak az a pár négyzetméter létezett, amin ők dolgoztak. Arról is beszélt, hogy hiába a feszített tempó, nem szabad teljesen robotikusnak maradni főzés közben, mert akkor az ember nem tud reagálni arra, ha történik valami – mint például most az elromlott sokkoló. Szerdán tudja meg majd a tálakért kapott pontjait, de addig is ott kell lennie a verseny helyszínén, bár azt még nem tudja, hogy nézni is fogja-e.
A fogások pontos részletei csak kedd délelőtt derültek ki a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldalán: a magyar szakácsnál a hústéma főszereplője a Carré de Veau „Balaton” fantázianevet viseli. A tálon szerepel egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio és retek „gombóc”, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és egy rendkívül különleges „derelye”.
Here is the first theme on platter from team Hungary! 🇭🇺 #bocusedor #BocusedOr2019 pic.twitter.com/OdXDatFlii
— Bocuse d'Or Official (@Bocusedor) January 29, 2019
A tányértéma Chartreuse „Hommage Robouchon” nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepel még egy tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint pastis mártás.
A 2019-es Bocuse d'Or alapmotívuma a hetvenes évek francia konyhájának zászlóshajójaként ismert chartreuse. A zöldségalapokra épülő fogást hússal, vadakkal vagy tengergyümölcseivel lehet kiegészíteni. A téma Joël Robuchon séfnek állít emléket, aki ez idáig a legtöbb, szám szerint 31 Michelin-csillagot szerzett és tartott meg élete során, valamint ő modernizálta ezt a fogást megtartva annak klasszikus eredetét.
A magyar csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, de Hamvas az utolsó pillanatban megbetegedett, ezért a tervezett helyét a zsűriben Széll Tamás vette át kedd délelőtt, amikor Pohner megkezdte a főzést. Széll egyrészt versenyzőként már többször szerepelt a Bocuse d'Oron, másrészt pedig 2018 júniusában már zsűrizett is Torinóban.
Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segíti, coachként pedig Segal Viktor vesz részt a munkában. A magyar csapat felkészülését a korábban aranyérmes Orjan Johannessen is segíti, mellette pedig a versenyzőként bronz-, coachként pedig aranyérmet nyert Odd Ivar Solvold is a magyarokkal dolgozik.
Eredményhirdetés szerda este várható, a magyar csapat pontjai is akkor derülnek majd ki.
A Kistücsök étteremről ebben a cikkünkben írtunk, a mindössze 25 éves Pohner Ádámmal pedig itt interjúztunk, miután megnyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét. Pohner a gimnáziumban jött rá, hogy szakács szeretne lenni: a nyári szünetekben sokat volt egyedül, és állandóan mirelit kaján élt, majd mikor megcsömörlött a fagyasztott pizzától, 17 évesen főzött egy paprikás krumplit. Egy év múlva már biztosan tudta, hogy szakács szeretne lenni.
A Bocuse d'Or történetéről és fontosságáról ebben a cikkben írtunk.
(Borítókép: Pohner Ádám séf a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or-nak a döntőjében Lyonban 2019. január 29-én. Fotó: Alex Martin / MTI / EPA)