Bocuse d'Or: Tizenkettedik lett a magyar csapat

2019.01.30. 19:25

Pohner Ádám és csapata a 12. helyet szerezte meg a 2019-es Bocuse d'Or szakácsversenyen szerdán Lyonban. Összesen 24 ország képviselte magát az idei versenyen, a nyertes Dánia lett.

A második helyezéssel járó díjat Svédország kapta, a harmadik Norvégia lett.

A különdíjak:

  • Legjobb poszter: Marokkó
  • Legjobb commis: Dánia
  • Legjobb tányértéma különdíja: Franciaország
  • Legjobb hústál különdíja: Finnország

A magyar csapatnak két fogást kellett elkészítenie, ezek pontos részletei csak kedden derültek ki: a magyar szakácsnál a hústéma főszereplője a Carré de Veau „Balaton” fantázianevet viseli. A tálon szerepel egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio és retek „gombóc”, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és egy rendkívül különleges „derelye”.

A tányértéma - azaz a kötelező elemnek számító étel - a Chartreuse „Hommage Robouchon” nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepel még egy tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint pastis mártás.

Pohner maga is elmondta, hogy kedden - azon kívül, hogy elromlott a sokkoló nevű eszközük - igazából minden flottul ment, és minden úgy készült el, ahogy annak kellett. A magyar csapat kedden készítette el a két tányért, de a pontok csak a szerdai eredményhirdetésen derültek ki.

51228065 2265504623509918 6972864239526477824 n
Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segítette, coachként Segal Viktor vett részt a munkában. A magyar csapat felkészülését a korábban aranyérmes Orjan Johannessen is segítette, mellette pedig a versenyzőként bronz-, coachként pedig aranyérmet nyert Odd Ivar Solvold is a magyarokkal dolgozott. Pohner jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfje.

A Kistücsök étteremről ebben a cikkünkben írtunk, a mindössze 25 éves Pohner Ádámmal pedig itt interjúztunk, miután megnyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét. Pohner a gimnáziumban jött rá, hogy szakács szeretne lenni: a nyári szünetekben sokat volt egyedül, és állandóan mirelit kaján élt, majd mikor megcsömörlött a fagyasztott pizzától, 17 évesen főzött egy paprikás krumplit. Egy év múlva már biztosan tudta, hogy szakács szeretne lenni.

A Bocuse d'Or történetéről és fontosságáról ebben a cikkben írtunk.

Az első Bocuse d'Or szakácsversenyt 1987-ben rendezték Paul Bocuse séf ötlete alapján. Először magyar versenyző 2013-ban vett részt a versenyen, Széll Tamás személyében, aki a 10. helyezést érte el. 2015-ben Molnár Gábor a 13., 2017-ben megint Széll a 4. helyet szerezte meg. A 2017-es döntőt az amerikai csapat nyerte. Paul Bocuse 2018-ban meghalt, ez volt az első verseny, amit az ő jelenléte nélkül tartottak, az eredményhirdetés résztvevői egy perces tapssal tisztelegtek előtte.

A díjátadón azt is bejelentették, hogy a következő, 2020-as döntőt Tallinnban fogják rendezni.