Kevesebb hallucinogént fogyasztanak az amerikai tizenévesek

2004.09.10. 20:48
Az évi állami felmérés szerint kevesebb amerikai tizenéves fogyaszt marihuánát, extasyt vagy LSD-t, viszont többen keresik a mámort vényköteles gyógyszerekben vagy masszív alkoholfogyasztásban.
Miközben az illegális tudatmódosító-fogyasztás mértéke összességében nem változott, bizonyos drogok használata jelentősen visszaesett az Egyesült Államokban, derül ki a 2003-as nemzeti egészségügyi és kábítószer felmérésből.

A 12-17 éves korosztályban negyvenegy százalékkal kevesebben mondták, hogy használtak extasyt az elmúlt hónapban, és ötvennégy százalékkal kevesebben fogyasztottak LSD-t. A felmérés szerint öt százalékkal csökkent azok aránya, akik még sohasem fogyasztottak marihuánát.

Az egészségügyi és népjóléti minisztérium az eredményt reklám-, illetve felvilágosító kampányuknak tulajdonította. "Bíztató hír, hogy az amerikai fiatalokhoz eljutott az üzenet, hogy a kábítószerek, beleértve a marihuánát, veszélyesek" - fogalmazott közleményében Tommy Thompson, a tárca államtitkára.

A kender a legelterjedtebb illegális drog

A kábítószeres rehabilitáció és mentális egészségügyi közszolgáltatások igazgatósága által összeállított statisztikák szerint 19,5 millióan, vagyis a 12-17 éves korosztály nyolc százaléka fogyaszt tiltott kábítószereket.

Változatlanul a marihuána a legelterjedtebb illegális tudatmódosító. Az amerikai népesség 6,2 százaléka, mintegy 14,6 millióan szívnak füvet. A 2002-es felmérés 2,6 millió új kenderfogyasztót talált, kétharmaduk 18 évnél fiatalabb.

A kannabisz legalizációját támogató Marihuánaszabályozási Projekt szerint a számok azt mutatják, hogy az amerikai kormányzat intézkedései kudarcot vallottak.

"Ha eltávolítjuk a mázat, és a hosszú távú trendeket figyeljük, a történet valójában az, hogy három évtized droghasználati felmérései azt mutatják, hogy a marihuána tiltása semmilyen módon nem tartja vissza a fiatalokat a marihuána használatától" - fogalmazott a Steve Fox, a szervezet kormányzati kapcsolatokkal foglalkozó igazgatója.

Ittasan vezető kiskorúak

A felmérés szerint a tivornyázók száma nem változott 2002 és 2003 között. A tizenévesek korosztályából mintegy ötvennégy millióra tehető azok száma, akik havonta legalább legalább egyszer elfogyasztanak öt vagy több italt. A súlyos italozás ugyanakkor a 18-25 éves korosztályban jellemző leginkább.

A 12-17 éves korosztály tagjainak 13,6 százaléka beismerte, hogy vezetett ittasan az elmúlt évben, így a becslés szerint harminckétmillió tinédzser vezetett ittasan. Ez 0,6 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Új fájdalomcsillapítók

Három fájdalomcsillapító - a Vicodin, a Lortab, és a Lorcet - nem rendeltetésszerű használóinak száma a korábbi 13,1 millióról 15,7 millióra nőtt. Hajszálpontosan ugyanígy nőtt azok száma, akik már kipróbálták a Percocet, a Percodan vagy a Tylox nevű narkotikus fájdalomcsillapítókat.

A becslés szerint 2003-ban 2,3 millióan használtak kokaint, közülük 604 ezren cracket. Egymillióan használtak olyan hallucinogén anyagokat, mint az LSD, a PCP vagy az extasy. A heroinisták számát 119 ezerre becsülik. Ezeknek az anyagok fogyasztása nem mutatott jelentős változást 2002-höz képest.

A jelentés adatai személyes interjúkon alapuló felmérésre támaszkodnak. A megkérdezettek között nem voltak katonák, hajléktalanok vagy elítéltek.