Autómentes nap és a denevérek

2004.09.19. 21:36
A fővárosi autómentes nap alkalmából vasárnap némi levegőhöz juthatott az Andrássy út közönsége. A helyszínen civil szervezetek hívták fel a figyelmet arra, hogy ha ez így megy tovább, akkor meg fogunk fulladni.
"Levegő?! De hiszen már nincs is levegő ebben a városban!" - méltatlankodott egy néni a Levegő Munkacsoport standja előtt botjával utat vágva a biciklisek között. Bizony-bizony. Nem véletlen, hogy Demszky Gábor is cselekvésre buzdítja városát, mert a fővárosi közlekedési és légszennyezettségi helyzet tarthatatlan.

Megszokod vagy megszopod

A Fővárosi Autómenetes Napra kevesen látogattak ki, mert a célközönség valószínűleg egyébként is a Pilisben mászta a hegyeket egy ilyen kellemes vasárnap délután. Az autók mellőzését és a bicaj vagy BKV használatát sulykoló propagandát így csak azokhoz tudták ez alkalommal eljuttatni, akiknek egyébként sincs autójuk, mert megrögzött bicajosok, vagy mert nem futja rá. Esetleg mert még túl fiatalok, vagy már túl öregek ahhoz, hogy jogsit szerezzenek, és elhúzzanak a jó büdös városból.

Budapest már harmadik éve vesz részt az "Autó nélkül a városban!" szlogennel futó akcióban, ahol a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti ártalmakra, a levegőszennyezésre, a zajra, a zsúfoltságra hívják fel a környéken ejtőző emberek figyelmét.

Mentsük meg a cicafejű kisgyerekeket!

Nézegesse hangulatképeinket!
Se dugó, se parádé, csak vidáman gyermekvasutazó, BMX-ező ifjak és a megértően bólogató öregek. A csöndes rendezvény, ha másra nem, arra jó volt, hogy az ember egy délutánra valami Tarr Béla filmben érezhesse magát. Az Andrássy út lezárt szakaszán a délutáni órákban ugyanis alig lézengtek a szervezőkön és a festett arcú kisgyerekeken kívül. Annyit rögtön megállapítottunk, hogy elérkezett az idő, hogy valaki létrehozzon egy civil szervezetet, a szegény kisgyerekek rendszeres és módszeres arcfestése ellen.

Az autómentes napra egyébként már csak azért is érdemes volt kimenni , hogy lelkiismeretünkön könnyítsünk egy nagyot a több tucat jó szándékú aláíróív kitöltésével. Többek között az élhetőbb városért, a jobb tömegközlekedésért, az egészségügyi támogatások növeléséért és a közelgő megszorítások, valamint a MÁV-járatok megszüntetése ellen oszthattuk meg személyes adatainkat a szervezetekkel.

De mielőtt még nagyon elkalandoznánk a témától, eláruljuk, hogy volt ügyességi vetélkedő, akadálymentes közlekedés kiállítás, légszennyezést mérő kocsi, koncertek, táncház és mozdony a flaszteren.

Tömegpusztítás biozsírral

Kedvenc helyünk mégis a biozsír-standot lett, ahol megismerkedtünk a moslék stop (az FVM 2002-es rendelete szerint "tilos az élelmiszer-hulladék feletetése sertésekkel") nyerteseivel: a Kft., amely kihasználja a sok ételmaradékot, furgonjával a Family Frost módjára körbejárja a falvakat, begyűjtve az illegális ételhulladékot, amiből szappanport, biodízelt és állítólag aszfaltot is gyárt. Remélhetőleg a Kft. vezetősége nem látta a Harcosok Klubját - amiben a főhősök a gazdagok leszívott zsírjából gyártanak robbanószert - mert ha gyűjtő akcióik sikeresek, hamarosan elegendő nitroglicerinjük lesz az egész ország megsemmisítéséhez.

Kattintson, és lássa!

Kevésbé veszélyes technológiákkal, például a komposztálás régi és új módszereivel, a szelektív hulladékgyűjtéssel és hulladék-játszóházzal is ismerkedhetett a látogató. Nyilván az ilyen jótékony, társadalmi célú rendezvény nem vonz akkora látogatósereget, mint egy fogyasztomán orgia (Budapest Parádé vagy Sziget), de bizonyos tekintetből analógiákat fedezhetünk fel a kettő között. Az autómentes nap és a parádé is arra szolgál, hogy élhetővé tegye a városi életet, csak míg az előbbi alternatívákat kínál a túlélésre, az utóbbi végképp megerősíti a városlakót, hogy élni csak egy távoli tanyán lehet. Nekünk az előbbi sokkal szimpatikusabb.

Ne üldözd a denevért!

Az autómentes nap a nagyvárosi természetbúvároknak is szolgált hasznos információkkal. Egy brosúrából megtudtuk, hogy partvissal való hisztérikus ütlegelés helyett mit kellett volna tennünk, amikor denevér repült be az ablakunkon. Ha otthonában ön is találkozna a - szóismétlés elkerülése végett a brosúrában és ehelyütt is - bőregérként emlegetett állattal, semmi esetre se kezdje üldözni. Hasznosabb egyszerűen kitárni az ablakot, hogy önszántából távozhasson. Amennyiben denevérünket a földön találjuk, egy bőrkesztyűvel vagy törülközővel emeljük fel, helyezzük a párkányra, és huss. Mármint a denevér. Tilos a bőregeret kidobni az ablakon, mert a megriadt állat a váratlan földet érés közben csúnya sérüléseket szerezhet.

Ezek után már csak egy kérdésünk van: mi legyen azzal a döbbenetes mennyiségű autóval, ami lehetetlenné teszi az életet a városban?