Árpi, Feri és Laci visszavág

2003.11.27. 13:29
Magyargúnyoló osztrák együttes révén ismer minket fél Európa. Az átlag magyar vonzódik a fényes tréningnadrágokhoz, foglalkozása zenész és gagyiárus, hobbija a hús, állítják koncertjeiken. Pedig mi inkább az időskori elhülyülésben szenvedő Tony Curtis-szel azonosítanánk magunkat.
Az átlag magyar dúsbajuszú, Soltész Rezső küllemű ember, aki különös módon vonzódik a fényes tréningnadrágokhoz. Az átlag magyar lakótelepen él, bazsarózsát hord a gomblukában, foglalkozására nézve pedig zenész és ajándéktárgy-értékesítő. Hobbija a hús, amiről tudja, hogy késsel kell enni. A legfinomabb húsokat a magyar nőnek, Rózsának készíti.

A magyarok a világra nyitott emberek. Több nyelven is megértetik magukat, beszédükben német, magyar, angol szavak keverednek természetes keresetlenséggel. A bohókás mentalitás azonban csavaros észjárást takar. A külföldi vendég a találkozás végén rendszerint csalafintaság áldozata lesz. Nincs ebben semmi bántó, csak a tréfa végén szurkolja le a kialkudott összeget, valutában.

A magyarok zenéjétől ments meg Uram minket!

Hogy a kedves olvasó nem tud azonosulni a fenti képpel, esetleg nincs Rózsa nevű családtagja, a húst pedig nem is késsel, hanem puszta kézzel eszi? Úgy tűnik, ez határainkon kívül senkit nem érdekel.

Balaton Combo Mert miközben mi az egy főre eső Nobel-díjasok számával, esetleg Tony Curtis-szel próbáljuk definiálni magunkat a világban, fél Európa a három álmagyar, Árpi, Feri és Laci révén szerez ismereteket a puszták népéről.

A Balaton Combo együttes tagjai sramlis, lagzis, diszkós számaikkal úgy tűnik hatékonyabb országimázst végeznek, mint egy egész, a célra gründolt hivatal.

Az együttesről 1270 találatot adott a Google: honlapok, koncert kritikák, eseménynaptárak emlékeznek meg a három soltészrezső nyugati kalandozásairól.

Az osztrák Mahir

Az együttes honlapja felvonultatja a kora kilencvenes évek virtuális fejlődésének minden vívmányát. A pszichedelikus hátteret és famintás menümezőt a legváratlanabb helyeken megjelenő forgó szívecskék és animált kották színesítik. A piros-fehér-zöld minta, és a "Mörtschendais" pont alatt megjelenő virtuális bolt árui, a paprika, a csikóbőrős kulacs, az azték szobrok, Balaton Combo lemezek és egy miniszoknyás magyar menyecske pedig a Mosonmagyaróvár környéki bódék osztrákcsalogató világát varázsolja a képernyőre.

A honlapnak mégis nyelvi gazdagsága adja erejét. A Balaton Combo - ha globalizáltan közelítünk - azt műveli a német nyelvvel, amit Mahir Cagri tett egykor az angollal. Egyszerűbb azonban, ha azt mondjuk, az együttes egy siófoki képeslap-gumikrokodil-vicces póló árus nyelvén szól német olvasóihoz.

Hús Rózsának

"20 éve élni. Anyám az anya, apa sofőr, talán most mindig. A feleségem Rózsa, őt nagyon szeretem. Én Benzinbrigád Katona nagyon vidám. Akkor zenélni a testvérekkel. Iskola is. Az én hobbim: indulók, nagyon szívesen eszem kolbász. 12 éve zenélek testvérekkel. Első koncert Antal bácsi névnapján, nagy vidámság. A Balaton Combo nagyon jó." - mutatkozik be az együttes egyik tagja, Feri.

Bitte Bier Eleget téve sorait záró, nyájas felszólításának, levelet írtunk kérdéseinkkel a honlap erre szolgáló formján. Az előzékenyen már gyárilag "Liebe Laci, Feri, Arpad!" megszólítással ellátott sorok elküldése után meglepődve olvastuk a megjelenő üzenetet, amely arról tájékoztatja a levélírót: a koncertjegy és ajándéktárgy rendelést a Balaton Combo felvette, és kéri 35 ATS mielőbbi befizetését. "Ez nem vicc" - állt a felszólítás végén.

Még nagyobb meghökkenéssel vettük tudomásul, hogy Feri perceken belül jelentkezett. Ahelyett azonban, hogy a 35 már nem is létező Schillinget követelte volna rajtunk, szívélyesen tájékoztatott együtteséről.

Betyár és rocker

Kiderült például, hogy a Balaton Combo performanszai nem a győri fogászati ellentámadások során a Kárpát-medencébe betörő osztrákok tapasztalataiból merítenek. Feri ugyanis autentikus forrása az információknak. Bár Ausztriában született, szülei magyarok. Kecskeméten, a piaristáknál végezte tanulmányait, és később Székesfehérváron ismerkedett tovább a Levédiától a Mariahilferstrasseig tartó úton csiszolt kultúrkinccsel.

Az együttes másik két tagja osztrák. A Balaton Combo így bécsi székhelyéről indítja portyáit Németországba és Ausztriába. Aprólékosan kidolgozott imidzsük egyébként olyan megtévesztő, hogy Feri beszámolója szerint nem csak a német és osztrák közönség hiszi róluk, hogy magyarok, hanem néhány hazánkfia is. Ez, mint mondta, sértődésekhez is vezetett, mivel voltak, akik úgy vélték, "nagyképűségből" beszélnek velük németül - oszlat el egy félreértést Feri.

A Balaton Combo hat éve, tehát már jóval az Országimázs Központ felállítása előtt megkezdte működését. Az alapötletet Feri egy korábbi kabarétréfája adta. Ebből "töredezett ki" a három magyar fényesnadrágos hakniegyüttesének koncepciója. Feri egyébként csak felragasztható busa bajuszában képviseli a lagzikultúrát. Pörgekalap nélkül, Vadon Titusz néven 1979 óta játszik különböző, jellemzően rockegyüttesekben. Honlapja szerint harmincöt lemez elkészítésében vett rész, és a Balaton Combo mellett jelenleg öt másik, "rendes" együttessel koncertezik.

Vadon Titusz szerint a Balaton Combot Magyarországon nem ismerik, ami érthető, hiszen eddig még nem léptek fel fel nálunk. Kérdésünkre, nem fél-e attól, hogy esetleg felháborodást kelt nálunk, úgy válaszolt: "nagyon ügyelek arra hogy helyesen müködjenek a dolgok!"