Last minute ajándék: borkönyv

2005.12.18. 02:15

Környezetünkben egészen biztosan akad italozó életmódot folytató középosztálybeli rokon/barát/üzletfél, aki bűnös szenvedélyét hobbivá próbálja polírozni, nos, azt gondolhatjuk, vele könnyű dolgunk van ajándékozásilag, pláne, ha az illető a borok iránt mutat érdeklődést. A borkulturális forradalom szele a malmunkra hajtja a vizet, nincs az a lepukkant kis könyvesbolt, amelyik ne kínálna legalább kéttucatnyi boros könyvet.

A helyzet sajna nem ennyire egyszerű, mert ahogy a szakácskönyvek igen lukratív piacát ellepték a szélhámosok, szemfényvesztők, tévés köcsögök, és lájtkólában pácolt busafilável meg ilyenekkel vakítják a parasztot (két ceterum censeo: Cey-bert Róbert Gyula must be punished!; viszont Váncsa István szakácskönyve a magyar gasztroirodalom legfénylőbb csillaga, kötelező olvasmány), úgy a borkönyvek között is szépszámmal vannak teljesen inkompetens, kártékony fércművek.

A Művelt Alkoholisták véreres szemeiket és idejüket nem kímélve előemésztették önöknek a karácsonyi kínálat egy részét. Nyolc borkönyvet olvastak végig, és ajánlanak itten. (A részletes ismertetők a linkek mögött rejtőznek.)

1. Rohály-Mészáros: Borkalauz 2005
Rohály Gábor családi vállalkozása, a legfontosabb magyar boirkönyv. Ez van. Már a 2006-osnak kellene a boltokban lennie, de késnek vele. Végülis a könyv jó háromnegyede tök változatlan évről évre.

2. Matt Skinner: Borra bort
Jamie Oliver haverja és alkalmazottja "a fiatalos, szellemes" sommelier gyűlölt figura műveltebb borbuzikörökben. De könyve használható, olvasható.

3. Pierre Casamayor: A borkóstolás
Kifogástalan könyv, hozzáértő és intelligens szerzőtől.

4.Alex Liddell: Magyarország borai
Egy külföldi magyar borokról. Tudományos igénnyel megírt, aprólékos tanulmány. Gyönge fordítás.

5. Joanna Simon: A borokról
Minden benne van, ami a tudásalapú alkoholista kifejlesztésének alapkövetelménye.

6. Christina Fischer: A bor világa - A külföld borai
A német borok rajongóinak ajánlott. De csak nekik.

7. Hugh Johnson–Jancis Robinson: A világ boratlasza
Alapmű, eszményi ajándékkönyv. Viszont drága.

8. Hugh Johnson: A bor története
Lásd az előző értékelést: alapmű, eszményi ajándék.