Családi extázis

2004.08.29. 08:12
Drogmentes szeletelés, tangabugyik és egy érdeklődés híján nadrágban maradt chippendale fiú. Az Index nem mereng a techno döbbenetes átalakulásán, hanem nyomába ered néhány anyukának, majd azonosul egy birkával.
Vajon gondolt-e húsz éve Derrick May, a lepukkant detroiti csarnokban rendezett techno partik dj-je az idősödő családfőkre? És számított Dr. Motte az első, 89-es Love Parade-en az anyukákra? Miért nem ejtett egyetlen szót sem Jon Savage, a technoról írt korszakalkotó cikk szerzője a kőbányai közönségről?

Tekintse meg képeinket!
Minderre talán sosem fogunk választ kapni. Annyi bizonyos, hogy kezdetben voltak az illegális, underground partik, 2004 augusztus 28-án pedig ötödik alkalommal rendezték meg a Budapest Parádét. A kettő közt történt valami, de a kamionokból ömlő, majd dübörgő hangmasszává összeálló zene és a levegőben kavargó hab miatt képtelenség volt a lényegre koncentrálni.

Az egyértelműnek tűnt, hogy a nyugati zenei rendszert ízekre szedő koncepció elképesztő tömegeket mozgósított a Felvonulási térre. Továbbá hamar megállapítottam, hogy a közönség jó részét a külvárosi partiifjúság alkotja. A lányok a tangabugyit kirajzoló, fehér nadrágban és melltartóban, műkörmökkel felszerelve vonultak izompólós pasijaik oldalán. (Véget ért azonban a vastagtalpú cipők kora. Több órás megfigyelésem során egyetlen holdjáró vagy csótányroppantó néven közismert lábbelit láttam, amelyet kultúrtörténeti okokból meg is örökítettem.)

A hedonista életérzést az üvegből kortyolt pezsgő hozta, egyéb drogokra kevés jel utalt. Érdekes volt viszont, hogy a jellegzetes szpídes tánc, a feszes, szaggatott mozdulatok stílussá váltak: egyaránt szeletelt a szőkített hajú, sípoló szakmunkástanuló, a kopasz kisgengszter és a copfos, tizenkét éves kislány. Az igazi újdonság azonban a közönség azon része volt, amelyik egyáltalán nem lengette idétlenül a végtagjait.

Akkor nem mutatom meg

Az anyukák és apukák szombat délutáni program gyanánt jelentek meg kiskorú gyermekeik társaságban. A szabadidőruhába öltözött családok olyan megértő mosollyal kísérték gyermekeiket a hajlengető decibelek közt, mintha az LGT valamelyik búcsúkoncertje zajlana. Később persze láttam elképedt anyukát is, aki rémülten figyelte a kamion tetején negédes mosollyal tekergőző chippendale fiút. A közönség azonban a buzdítása ellenére sem lelkesedett azért, hogy lehúzza a sliccét, így a fiú végül dühösen legyintve folytatta a feminin csípőkörzést, az anyuka pedig tétován követhette cannabis-pólós kislányát.

Klikk a képre!
Rasztahajak, batikolt szarongok és csíkos melegítők jelenlétét egyébként csak a TÁP színház kamionjánál figyeltem meg. Vajdai Vilmos alter-dj és elvont művész keverőpultja mellett úgy ugráltak a srácok, mintha a kamionon nem egy sírhantot építettek volna fel, igazi fűvel, és egy keresztfával, rajta az "underground" felirattal.

A hangfalakkal szemközt elhelyezett nagy ketrecben birkák rágicsáltak egykedvűen, és ez az egész biztos mély jelentéseket hordozott, de én inkább csak azt gondoltam, ezeket a jámbor lényeket még a legsilányabb dárenbézzel sem lehet kihozni a sodrukból.

600 ezer ember, 2 szívinfarktus, egy késelés
A mentők csaknem nyolcvan embert láttak el a Budapest Parádén; a közterület-fenntartó dolgozói vasárnap reggelre kitakarították a felvonulás helyszínét - tájékoztatták az MTI-t a szervezetek szóvivői.

A mentők hét kocsival biztosították a szombati rendezvényt, ahol csaknem nyolcvan embert láttak el - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Két embert infarktus-gyanús tünetekkel szállítottak kórházba, három személyt elesés, illetve verekedés következményeként keletkezett sérülés miatt, egy embert pedig szúrt sebbel kezeltek - tette hozzá Győrfi Pál. Közlése szerint 60-70 embert részegség miatt átmenetileg ambuláns ágyakon pihentettek, közülük senkit sem kellett kórházba szállítani.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. dolgozói vasárnap reggelre megtisztították a mintegy 600 ezer ember részvételével megrendezett fesztivál útvonalát. A Bajcsy-Zsilinszky úton, a Felvonulás téren, a környező mellékutcákban, valamint a Városligetben 500 köbméter szemetet gyűjtöttek össze - mondta Szegedi Péter szóvivő, hozzátéve, hogy a feladatot 250 kézi úttisztító munkás, 20 takarító, mosó és szállítógép végezte el.
(MTI)