Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Családi extázis

2004.08.29. 08:12
Drogmentes szeletelés, tangabugyik és egy érdeklődés híján nadrágban maradt chippendale fiú. Az Index nem mereng a techno döbbenetes átalakulásán, hanem nyomába ered néhány anyukának, majd azonosul egy birkával.
Vajon gondolt-e húsz éve Derrick May, a lepukkant detroiti csarnokban rendezett techno partik dj-je az idősödő családfőkre? És számított Dr. Motte az első, 89-es Love Parade-en az anyukákra? Miért nem ejtett egyetlen szót sem Jon Savage, a technoról írt korszakalkotó cikk szerzője a kőbányai közönségről?

Tekintse meg képeinket!
Minderre talán sosem fogunk választ kapni. Annyi bizonyos, hogy kezdetben voltak az illegális, underground partik, 2004 augusztus 28-án pedig ötödik alkalommal rendezték meg a Budapest Parádét. A kettő közt történt valami, de a kamionokból ömlő, majd dübörgő hangmasszává összeálló zene és a levegőben kavargó hab miatt képtelenség volt a lényegre koncentrálni.

Az egyértelműnek tűnt, hogy a nyugati zenei rendszert ízekre szedő koncepció elképesztő tömegeket mozgósított a Felvonulási térre. Továbbá hamar megállapítottam, hogy a közönség jó részét a külvárosi partiifjúság alkotja. A lányok a tangabugyit kirajzoló, fehér nadrágban és melltartóban, műkörmökkel felszerelve vonultak izompólós pasijaik oldalán. (Véget ért azonban a vastagtalpú cipők kora. Több órás megfigyelésem során egyetlen holdjáró vagy csótányroppantó néven közismert lábbelit láttam, amelyet kultúrtörténeti okokból meg is örökítettem.)

A hedonista életérzést az üvegből kortyolt pezsgő hozta, egyéb drogokra kevés jel utalt. Érdekes volt viszont, hogy a jellegzetes szpídes tánc, a feszes, szaggatott mozdulatok stílussá váltak: egyaránt szeletelt a szőkített hajú, sípoló szakmunkástanuló, a kopasz kisgengszter és a copfos, tizenkét éves kislány. Az igazi újdonság azonban a közönség azon része volt, amelyik egyáltalán nem lengette idétlenül a végtagjait.

Akkor nem mutatom meg

Az anyukák és apukák szombat délutáni program gyanánt jelentek meg kiskorú gyermekeik társaságban. A szabadidőruhába öltözött családok olyan megértő mosollyal kísérték gyermekeiket a hajlengető decibelek közt, mintha az LGT valamelyik búcsúkoncertje zajlana. Később persze láttam elképedt anyukát is, aki rémülten figyelte a kamion tetején negédes mosollyal tekergőző chippendale fiút. A közönség azonban a buzdítása ellenére sem lelkesedett azért, hogy lehúzza a sliccét, így a fiú végül dühösen legyintve folytatta a feminin csípőkörzést, az anyuka pedig tétován követhette cannabis-pólós kislányát.

Klikk a képre!
Rasztahajak, batikolt szarongok és csíkos melegítők jelenlétét egyébként csak a TÁP színház kamionjánál figyeltem meg. Vajdai Vilmos alter-dj és elvont művész keverőpultja mellett úgy ugráltak a srácok, mintha a kamionon nem egy sírhantot építettek volna fel, igazi fűvel, és egy keresztfával, rajta az "underground" felirattal.

A hangfalakkal szemközt elhelyezett nagy ketrecben birkák rágicsáltak egykedvűen, és ez az egész biztos mély jelentéseket hordozott, de én inkább csak azt gondoltam, ezeket a jámbor lényeket még a legsilányabb dárenbézzel sem lehet kihozni a sodrukból.

600 ezer ember, 2 szívinfarktus, egy késelés
A mentők csaknem nyolcvan embert láttak el a Budapest Parádén; a közterület-fenntartó dolgozói vasárnap reggelre kitakarították a felvonulás helyszínét - tájékoztatták az MTI-t a szervezetek szóvivői.

A mentők hét kocsival biztosították a szombati rendezvényt, ahol csaknem nyolcvan embert láttak el - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Két embert infarktus-gyanús tünetekkel szállítottak kórházba, három személyt elesés, illetve verekedés következményeként keletkezett sérülés miatt, egy embert pedig szúrt sebbel kezeltek - tette hozzá Győrfi Pál. Közlése szerint 60-70 embert részegség miatt átmenetileg ambuláns ágyakon pihentettek, közülük senkit sem kellett kórházba szállítani.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. dolgozói vasárnap reggelre megtisztították a mintegy 600 ezer ember részvételével megrendezett fesztivál útvonalát. A Bajcsy-Zsilinszky úton, a Felvonulás téren, a környező mellékutcákban, valamint a Városligetben 500 köbméter szemetet gyűjtöttek össze - mondta Szegedi Péter szóvivő, hozzátéve, hogy a feladatot 250 kézi úttisztító munkás, 20 takarító, mosó és szállítógép végezte el.
(MTI)

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!