Búskomor Brad Pitt, elit testőrök és a láthatatlan brutalitás

2004.05.28. 23:18
Trója bőrszoknyás szexbálványa magának való, de barátságos figura, aki öregedési problémáit konditermekben vezeti le. Brad Pitt dublőre az Indexnek elárulja, miért nem lett durva belezős film a Trója, milyen volt a sztár születésnapi bulija, és mit gondol a világ a magyar Hollywoodról.
A vagány rosszfiú imázsát a bőrszoknyás szexbálványéra váltó Bradd Pitt az életben szorgalmas, de kissé sótlan alak, aki öregedési problémáit fitnesszőrületbe fojtja, vontam kárörvendően mérleget a sztár dublőrével folytatott beszélgetés közben, tudat alatt azért tudva, hogy velem soha az életben nem fog bratyizni Eric Bana, és nem próbál majd utánozni Orlando Bloom sem. Hiába várom azt is, hogy vidéki munkáimhoz a környék legmenőbb kilátással felszerelt villáit kutassa fel nekem egy erre felállított csapat.

Pozitívum persze, hogy kevés esélye van, hogy valaha is bőrszoknya hordására kényszerülnék öt hónapon át, nem fenyeget továbbá Jennifer Aniston közelsége sem. Egyetlen dologban egyezem meg Brad Pittel: menthetetlenül megöregszem én is.

Az erőszak kora

Párdányi Domonkosnak minderről mit sem szóltam, különösen, hogy ő közben sokkal meglepőbb dolgokra mutatott rá. A nemzetközi karrier kezdetén álló fiatal kaszkadőr elmondta, hogyha rajta és társain múlik, nem a mozikban futó filmet ismernénk Trójaként . Az eredeti tervek szerint a megaprodukció ugyanis forradalmian valósághű lett volna, legalábbis a akciójeleneteket tekintve. A nyugat-mexikói és máltai csatatereken a koncepciónak megfelelően brutális erőszak tombolt, az adekvát kiomló belekkel és levágott végtagokkal.

Párdányi Domonkos Trójára emlékezik
Párdányi Domonkos Trójára emlékezik
Hiába alkalmaztak azonban néhány amputált kaszkadőrt, és készítettek el egy mű lólábat is a csonkolásos sérülések realista bemutatásához. A hosszú hónapok alatt kidolgozott, majd újabb hosszú hónapok munkájával begyakorolt harci koreográfia jó része ugyanis kimaradt a végső verzióból.

"Még a tizennyolc éven felüli minősítést sem kapta volna meg a film" - vélte a Trója ötfős magyar kaszkadőrcsapatának tagja, majd merengve megjegyezte: "Pedig kemény munka volt. Három hónapon át kardoztunk a negyvenfokos melegben. Trójában volt minden. Nőket erőszakoltunk meg, embereket lógattunk fel, beleztünk. De mindent kihagytak végül."

Kard és aikido

A tettes egyébként nem tűnik az agresszióért rajongó, alacsonyhomlokú nehézfiúnak. Világosbarna, hosszú hajával, fiatalos arcával távolról és hunyorítva inkább Bradd Pittre hasonlít. Érthető, hogy a harmincfős állandó kaszkadőrstábból őt választották a sztár lovas és kardvívó dublőrének.

A hatalmas költségvetésű, többek közt ezer statisztát is megmozgató filmben volt keret arra, hogy speciális szakembereket alkalmazzanak, így Pittnek volt egy vívó dublőre is. Biztonság kedvéért a februártól májusig terjedő időszakban azért Párdányinak is megtanították az összes kardozós jelenetet. Majd ott kellett lennie az elsőszámú vívó mellett, aki aztán májustól decemberig betanította a szereplőknek a mozdulatokat.

Hónapokon át kardoztak
Hónapokon át kardoztak
A mesterfogásokra gerjedők számára érdekes lehet, hogy a vívódublőr nem a saját színészével, hanem a vele összecsapó sztárral foglalkozik, azaz a fiatal magyar kaszkadőr Hector és Achilleus összecsapásánál Eric Banát instruálta.

A néző számára meglehetősen hosszúnak tűnő leszámolás koreográfiája Párdányi szerint egyébként mestermunka. Bár a mozdulatok keleti küzdősportokra, főként aikidóra épülnek, az egész mégis nélkülözi a mai filmekmátrixos stílusát.

Ráadásul sikerült olyan, manapság szintén ritka, hosszú snittekből álló vívást kreálni, ami ugyanakkor nem fullad a Jean Marais-filmekből ismert kalapálásba.

Szorgalmas, öreg Brad Pitt

A gyakorlatok nem voltak könnyűek, de a szorgalmas Brad Pitt könnyen megtanulta őket, tudtam meg. A sztár "alázatosan tanult", odafigyelt az instrukciókra, és nem nyomasztott senkit olyan extravagáns ötletekkel, hogy például csak hosszú, párducmintás műszőrme kabátban hajlandó gyakorolni.

Brad Pitt amúgysem a sex, drugs és rock and roll jegyében töltötte napjait. A dublőre ott volt a színész negyvenedik születésnapján, ahol a hollywoodi klisékkel ellentétben nem playmate-ek és kokain határozta meg a hangulatot, hanem a csendes tortamajszolás. A visszafogott ünneplés közben a nők bálványa néha leverten megjegyezte, nyomasztja a kora.

Párdányi Domonkos forgatási felvétele
Párdányi Domonkos forgatási felvétele
Mindazonáltal senki számára nem volt kétséges, hogy ki az alfa hím a stábban. Pitt nem vett részt a közös visegrádi hajókirándulásokon, egy hotelszoba helyett pedig a környék legszebb villáját bérelték ki neki. Egyetlen szenvedélye volt, a testépítés: egykori tengerészgyalogos trénerével napi több órát töltött konditeremben, igaz, a duzzadó izmok ennél a filmnél kötelező elemként szerepeltek.

Kelet-Európa Jeruzsálemért

Érthető, hogy a meredély szélén, ellenfényben feltűnő sztárral haverkodni próbáltak a produkció kissztárjai. Eric Bana talán vicceket mesélt neki két csapó közt, de az biztos, hogy Orlando Bloom a következő forgatáson már ugyanazzal az elit testőr-titkárral jelent meg, akit Pitt alkalmazott egy évvel korábban.

A Trója sztárja egyébként midlife crisis-a ellenére is királyian viselkedett. Kézbe véve a nagyon drága, nehéz, gravírozott sportórát, amelyet a forgatás végén közeli munkatársainak, többek közt Párdányinak is ajándékozott, fejet kellett hajtanom eleganciája előtt.

A Tag Heuer-ajándékozás egyébként már a múlt, Párdányi azóta túl van egy hasonló méretű szuperprodukción. Az év elejétől öt hónapon át Ridley Scott keresztesháborús filmjében védte Jeruzsálemet a vad kelet-európai hordák elől. Kiderült ugyanis, hogy a kardozós-lovazós filmekben a kelet-európai kaszkadőrök a legjobbak, köszönhetően többek közt annak, hogy a gyakorláshoz szükséges technika, azaz a ló és a műkard olcsó.

A drága technikai trükkök, az autósüldözés, motoros szaltók és daruskocsi párbajok területén viszont az amerikaiak és németek a keresettek.

Mágenheim doktor és a filmtörvény

A hiedelmekkel ellentétben a kaszkadőrök, legalábbis a kardozós-lovazós ág képviselői nem kórházi osztályokon töltik életük felét. Párdányi egyetlen törését 1995-ben, a kíméletlen akciójeleneteiről elhíresült Szomszédok sorozat forgatásán szerezte.

Gravírozott óra Brad Pittől
Gravírozott óra Brad Pittől
A biciklis esés előtt - amely egyébként Mágenheim doktor érkezését készítette elő dramaturgiailag - elromlott a kerékpár hátsó féke, és a kaszkadőr kontrollálatlanul szállt bele az odakészített teherautóba.

A szakma inkább a kiegyensúlyozott magánéletet megnehezítő utazások miatt nehéz, vallotta be sóhajtva. Párádnyi szerint Magyarországon kevés nagy stábot megmozgató, nemzetközi produkció készül. Bár itthon arról szólnak a hírek, hogy új filmtörvényünknek köszönhetően a moziverzum közepébe katapultált az ország, Párdányi úgy látta, nem vagyunk tényezők a filmvilágban. Prágához képes elenyészően kevés stáb választja hazánkat, Csehország után sem mi vagyunk a célpont, hanem az olcsóbb, és érintetlen tájakkal rendelkező Románia, ahol például a Cold Mountaint forgatták, vagy Bulgária és Albánia.

Borongás helyett azonban gondoljunk csak Brad Pittre, amint ezekben a pillanatokban egyedül ül egy dúsan berendezett szobában, és szaporodó ráncain mereng.