Ambrus
-7 °C
3 °C

Clodo és az Isten

2005.03.31. 12:18
Emésztenek-e az angyalok? Miért ír recepteket egy elítélt bombagyáros? Van-e gödölye a Nagycsarnokban? Szerzőnk Dietmar E. Clodo szakácskönyvét tesztelte.
Dietmar Clodo, a bombagyáros neve még éppen ismerősen cseng, vagyis el lehet vele adni műsoros kazettát vagy könyvet. Most az utóbbi üzlet valósult meg. Írhatott volna éppen arról is, amiért ül, de ő a szakácskönyv műfaját választotta, bár igaz, hogy Clodo nem számít szaktekintélynek a gasztronómiában, viszont szakácskönyvet mindenki vehet, az is, akit az alvilág speciel nem érdekel.

Clodo recepteskönyve első pillantásra két pilléren nyugszik: az undorító stíluson és a minél nehezebben beszerezhető alapanyagokon. Előbb a stílus.

A hit íze
Dietmar Clodo aktívan zsidó, a zsidó őstörténetben horgonyozta le magát, illetve szakácskönyvét, amelynek receptjeit igyekszik egyenesen az Ószövetségből levezetni. Hogy képes leírni a "hörpölnivaló" kifejezést, az még tolerálható, de sajnos Clodo úgy fejezi ki, ha egy recept négyszemélyes, hogy "Ábrahám és három angyal lakik jól tőle", ami részben az angyalok emésztésére irányítja a figyelmet, részben meg nyálkás, nyúlós, gejl bevonatot kölcsönöz a könyvnek. Clodo alapelve: Isten jelenlétében kell időznünk, mégpedig "teli pocival", amivel egyszerre háborítja fel a harcos ateistát és a hívőt.

A mai szakácskönyv-trend a könnyen elkészíthető ételekre koncentrál, nyilván azért, hogy a csekélyebb számú személyzettel dolgozó háztartásokhoz is eljusson az áru. Clodo nem bosszantja magát az alapanyagok beszerezhetőségének mérlegelésével - a hozzávalók listáját általában "a szolgáknak" címzi -, úgyhogy aki ebből főzni akar, az előbb gondolja meg, honnan szerez majd dámvadhúst (a vállából!), mentalevelet, fürjet vagy gödölyét - ezek ugyanis a Nagyvásárcsarnokban sincsenek, bár a fürjről már hallottak. Igaz, a szerző a váci fegyházban nem tudhatja, mi a helyzet a piacon.

Ezek alapján joggal feltételezhetjük, hogy Clodo egyszerűen hasból írta meg a receptjeit, azokat soha senki nem készítette el, tehát ha mégis orzunk egy dámvadat, akkor azt a bombagyáros tanácsaival tönkre fogjuk tenni. Így volna kerek a történet, csakhogy a puding próbája az evés.

Clodo receptjei - legalábbis az az egy borjúsült, amihez viszonylag könnyen, pár nap alatt beszerezhetők az összetevők - működnek. De nemcsak működik, hanem nagyszerű. Ezek nem rántotthúsok meg egydimenziós fasírtok, hanem bonyolult harmóniájú kompozíciók receptjei. Isten tudja, honnan kerültek Clodo birtokába. Ha nem működnének, adná magát a következtetés, hogy Dietmar Clodo menthetetlen, ha eddig nem csukták volna le, akkor ezért le kéne. A koncepció azonban sajnos felborult a kóstoláskor, úgyhogy ezúttal slusszpoén nélkül maradunk. A világ bonyolult.

Dietmar E. Clodo: A hit íze
Mima kiadó, 2005
3900 Ft

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.