Élet egy bankszámla és a bélszín közt

2006.08.04. 16:53
Mit jelentenek a budapesti tehénszobrok egy indiai papnak és egy magyar hentesnek? És mi köze a bankszakmának az újjászületéshez? Videó!

Kinek mi jut eszébe, ha meglát egy fenékkel a bazilika felé forduló jégkrémtehenet? Vagy ha kapuján kilépve egy agyon pirszingelt kérődzővel találja magát szemközt? És ha a jámbor kérődző szobrából váratlanul csocsóasztal bontakozik ki?

A legtöbb városlakó esztétikai, esetleg erkölcsi alapon véleményezi az utcára került tehénszobrokat, és megállapítják, hogy szépek vagy viccesek, vagy romlásba taszítják a katolikus egyházat. Az egész mögött azonban kell lennie valami mélyebb jelentésnek, véltük. Megkerestünk két szakembert, hogy a téma velejéig hatoljunk.

A papokat tömörítő brahmin kasztba, azaz a legnemesebb indiai csoportba tartozó indiai programozó holisztikus szemléletével két lépésből jutott el a tehenektől az újjászületésig. Kiderült, hogy életünk leginkább egy bankszámlához hasonlít, és ha sokat költünk, nemhogy a tehenek, de akár a patkányok szintjére eshetünk vissza.

Kóros költekezőként borongós hangulatban kapcsoltuk ki kameránkat, hogy következő alanyunk, egy magyar hentes aztán megnyugtasson. Az evilági lét lehet gyönyörű, egyszerűen csak azt kell enni, amit mi magunk főzünk. Vagy ha nem, akkor legalább készüljünk fel arra, hogy az éttermekben bélszín helyett fehérpecsenyét kapunk.