Isteni szex + vatikáni összeesküvés = világsiker

2004.11.17. 17:25
Mi lenne, ha Jézus szexelt volna? És ha gyerekei is lettek volna? Na és ha Jézus valójában asszony volt, akinek ma is itt élnek a leszármazottai közöttünk, a legváratlanabb helyeken? Például Paudits Béla?

Dan Brown sikerkönyvszerző a jelek szerint behatolt az Index szerkesztőségi rendszerébe és megszerezte a legkedveltebb témák listáját. Vette az első három helyezettet: szex, matek, Jézus Krisztus, aztán szórt hozzá egy adag koncentrált összeesküvés-elméletet, reszelt bele egy csipetnyit Vágó István agyvelejéből, jól megrázta a shakert amiből rövidesen egy tizenhétmillió példányos bestseller pottyant ki.

86 hete a listán

Nem ártatlanul kezdtem bele az olvasásba. Mire - egyébként igen hamar - magyarul is megjelent a Da Vinci-kód, mindenki tudta, hogy ez a könyv az utóbbi idők legnagyobb, világszerte támadó bestsellere. Eddig nagyjából 17 milliót adtak el belőle a világon, ráadásul a legtöbb helyen keményfedeles verzióban. A New York Times sikerlistáján 86 itt töltött hét után e pillanatban is még mindig harmadik, ráadásul nem csökken az érdeklődés iránta: múlt héten negyedik volt, azóta lenyomta a dobogóról az új Danielle Steelt. Az amazon.com rangsorában is tartja az ötödik helyet. A héten jött a hír, hogy a filmváltozatban George Clooney helyett Tom Hanks játssza Robert Langdont, a vallásos szimbológia professzorát.

Dübörög, mint egy Garrett TFE-731

Mit tud az a regény, ami ekkora siker? Például el tud kezdődni, méghozzá elképesztő svunggal. Úgy startol, mint egy vadászbombázó. Vagyis, a mester szavaival: A Hawker 731-es két Garrett TFE-731 motorja feldübörgött, gyomorszorító erővel szakítva el a gépet a földtől.

Jacques Saunière-t, a neves kurátort az éjszakai Louvre-ban gyomorba lövi egy óriás termetű albínó, aki egy Titkot akar kiszedni belőle. Robert Langdon harvardi szimbólumkutató professzort éjjel fél egykor a rendőrség ugrasztja ki az ágyából a párizsi Ritzben, hogy jöjjön már értelmezni az eseményeket, mert Saunière haláltusája közben meztelenre vetkőzött és tagjait Leonardo híres rajza, a körbe rajzolt, kitárt karral terpeszben álló pucér férfit ábrázoló Vitruvius-vázlat mintájára rendezte el a padlón. Ja, és saját vérével ötszöget rajzolt a hasára, és bónuszként csak UV-fényben látható filccel egy úgynevezett Fibonacci-számsort firkált a padlóra.

Gonosz papok, Jézus nem szűz

Mire magunkhoz térnénk a döbbenettől, máris gonosz papok és vatikáni ügynökök tűnnek fel a színen, hogy kicsinálják Langdont, a vele együtt nyomozó Sophie Neveu-t, a francia rendőrség kriptográfiai csoportjának ügynökét és megszerezzék a Kincset, amit évezrede rejteget a Sion-rend nevű titkos társaság és ami alapjaiban forgathatja ki a keresztény világot a sarkaiból. Akcióban a fundamentalista katolikus halálkommandó, közben két főhősünk trükkös feladványokat old meg és leleplezi Jézus szexuális életét.

Egy átkozott évkönyv következményei

Már az indításból sejthető, hogy a Da Vinci-kód olvasmányos könyv. Az olvasmányosságnak azonban egy speciálisabb vállfaját képviseli. Dan Brown három éves korában véletlenül rányitott édesanyjára, amint az felgyűrt rékliben kimondhatatlan dolgokat művelt egy statisztikai évkönyvvel. A nyomasztó élmény ma is visszaköszön a stílusában. Brown mondataiban perverz módon halmozza a teljesen értelmetlen adatokat és műszaki jellegű érdekességeket. Kedvenc példánk: A Louvre tizenhét méterrel a talajszint alatt épült új, 5800 négyzetméteres fogadócsarnoka végeláthatatlannak tűnt.

Brown a mondatírásnak nem nagymestere, viszont zseniális szerkesztő. A sztori az első pillanattól pörög, később még be is gyorsul. Brown gyors vágásokkal váltogatja a helyszíneket, prímán fokozza a feszültséget és sok párbeszédet használ. A regénynek és az olvasónak viszont el kell viselniük azt a terhet, hogy a szöveget meghökkentő, bikkfanyelven írt ismeretterjesztő leírások tarkítják. Ilyenek, hogy: Langdon mindig is szakrális területként gondolt a Tuileriák kertjére. Ebben a parkban kísérletezett Claude Monet a formával és a színnel, amely közvetlenül elvezetett az impresszionista mozgalom születéséhez. A posztmodern bestselleríró bátran merít a prospektusok nyelvéből is: A kínai származású amerikai építész, I.M. Pei tervezte sokat vitatott, neomodern üvegpiramis még mindig borzolja a hagyománytisztelők kedélyét, akik szerint tönkrevágta a reneszánsz udvar méltóságát. Goethe megfagyott zenének nevezte az építészetet, míg Pei kritikusai úgy jellemezték a piramist, mint macskakaparást a palatáblán. A haladás hívei azonban úgy üdvözölték Pei huszonkét méter magas építményét, mint az ókori forma és a modern technika szintézisét - egy szimbolikus láncszemet a régi és az új között - amely segít a Louvre-nak átlépni a következő évezredbe.

Meggyőző áltudomány

A Da Vinci-kód sikerének egyik kulcsa nyilván az, hogy egy elég izgalmas, nyomozós-csavaros-üldözéses krimi elővezetése közben hitelesnek és tudományosnak látszó úgynevezett adatokkal támasztja alá azt az elméletet, miszerint Jézus és Mária Magdolna nemhogy gyermekeket nemzettek, de azokat egyenesen Franciaországba küldték vakációzni. Hátha ragad rájuk valami a nyelvből, aztán nyaranta majd keresnek néhány sékelt tolmácsolással. És hogy a római katolikus anyaszentegyház rettentő, konspiratív szervezet, aminek a tevékenysége nagyjából a nők elleni agresszív ármánykodásban merül ki.

A könyvnek rengeteg utálója van, logikusan főként hívő katolikus körökből, de nem csak ők támadják azzal a szerzőt, hogy hiába fikció a könyve, végig arra játszik, hogy az elővezetett tények tényleg tények. A kötet elején olvasható, "Adatok" című oldalon Brown megjegyezi, hogy a műtárgyakról, épületekről, dokumentumokról és titkos szertartásokról szóló, a regényben szereplő ismertetések megfelelnek a valóságnak. Márpedig ha tényleg így áll a helyzet, az sem lehetetlen, hogy Zinedine Zidane Jézus Krisztus egyenes ági leszármazottja.

A tudományos-ismeretterjesztő információk közül a következőt találtuk a legelgondolkodtatóbbnak: Baphomet (pogány termékenységisten - a szerk.) a csoportképeken is feltűnik, ha valamelyik tréfacsináló két ujjával a szarvak V jelét mutatja a barátja feje mögött: noha a viccelődők közül nem sokan tudják, hogy valójában arra utalnak a gúnyosnak szánt gesztussal, hogy a megviccelt áldozat bővelkedik spermában.

Szerb Antal sok szódával és Réz Andrással

A könyv stílusa a magyar olvasónak azonnal ismerősnek tűnik. Igen, Szerb Antalra gondolunk, konkrétan a Pendragon-legendára meg a Királyné nyakláncára. Ez persze Szerb Antal-ultralight, Umberto Ecoval, Nemere Istvánnal, Vágó Istvánnal, sőt Jakupcsek Gabriellával fellazítva.

Brown mester mindezzel együtt ügyesen pörgeti a rokkát, hogy a 650 oldalnyi Szent Grál-keresés, kaland, menekülés, nem szeplőtelen bibliai szex, áltudományos ismeretterjesztés és katolikus világösszeesküvés végén Robert Langdon professzornak egy női hang suttogja el a régi korok bölcsességét, nem máshonnan, mint a Föld méhének mélységes szakadékaiból.

Ámen és ördögvilla.

Kedves olvasó, ne fejezze be itt, a következő oldalon hibajegyzéket talál. Divatos sport lett kipécézni az áltudományos Da Vinci-kód bakijait, mi pedig divatmajmokként újra végigpörgettük a lapokat és szemezgettünk a hibák között.