Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Rézangyalok és japán menedzserek a Műcsarnokban

2004.03.05. 02:39
Kapcsolódó cikkek (1)
A bennem bujkáló Frei Tamás a kamerába nézve, szaggatottan, lassan artikulálva elismételte az összeget: "Igen, jól hallották, kettőmillió-négyszázezer forint egyetlen fürdőkádért!". Riporterünk a Lakástrend kiállításon járt a Műcsarnokban.
Tekintse meg képeinket!
Hidegfront közeledtével, amikor hasogat a fejem, és előítéletes leszek, több más tévképzetem mellett hajlamos vagyok azt gondolni, hogy egyedi formatervezésű design-termékeket kizárólag unatkozó milliomosfeleségek vásárolnak, akik leginkább az aromaterápia és az esti operaelőadás szünetében látogatnak lakberendezési boltokba, hogy aztán egy konyhabútor árát adják ki egyetlen kecsesen hajló króm krumplihámozóért. A Műcsarnok aulájába lépve éppen ezért némiképp meglepett, hogy a pénztár előtt ácsorgók nem testőrrel vagy személyi edzővel érkeztek, nem voltak sehol a férjük arany hitelkártyájával vadul hadonászó negyvenes úriasszonyok, vagy a méregdrága mobiltelefonjuk előlapját kedvenc körömlakkjuk színére polírozó harmincas szeretők, sőt a látogatók alapján akár a szemközti Monet-kiállításon vagy a Lehel piacon is lehettem volna.

A kissé drága, ezerháromszáz forintos belépő megvásárolása után pár prospektusvadász tinédzsert és egy megfontoltan haladó ötvenes párt megelőzve bevetettem magam a legközelebbi kiállítási terembe, de a lendületes kezdést sajnos megtörte a döbbenet, amit a "kokainfüggő bróker nappalija nagytakarítás után" fantázianevű bútorkombináció közepén elhelyezett plazmatévéből áradó kelta pop dallamok váltottak ki. A Corrs koncertfelvétellel ráadásul Vangelis egyik kései nótája próbált meg dacolni a szomszéd teremből, ezzel is bizonyítva, hogy a design már rég nem csak a jó ízléssel rendelkezők kiváltsága.

Kényelemhez a forma

A kiállítást egyértelműen a nyugodt vonalvezetésű topmenedzser-stílus uralja, ami ugyan flörtöl a feng shuival, de azért kitart a már megszokott fa-króm kombinációk mellett, és a kimért eleganciát legfeljebb néhány retro elemmel hajlandó megtörni. Mintha a formatervezők többsége az ázsiai mamutcégek igazgatótanácsát tartaná legfontosabb célcsoportnak: japánkertet idézően kimért terek, és hidegen tükröződő felületek, amiket sebészacél csillogású, ultramodern konyhagépek vagy éppen high-end szórakoztató elektronikai eszközök egészítenek csak ki. A standok egy része azért dacol ezzel a trenddel, van, aki furnérlemezből antikolt koloniál bútorokkal és rézutánzatú puttókkal száll harcba a látogatók kegyeiért, mások a fiatalos IKEA-életérzést próbálják egy más minőségre konvertálni.

Nyitvatartás
A lakástrend és design kiállítás március 7-ig látogatható a Műcsarnokban délelőtt 10 óra és este 7 között. Szombaton hajnali kettőig várják az érdeklődőket, este a kiállítás mellett koncertek és divatbemutatók is lesznek.
A kiállítók egy része nem bútorokat, hanem különleges csaptelepeket, és egyéb, kedvenc vízvezetékszerelőm által csak szaniternek nevezett terméket kínál, így nincs hiány formatervezett vécécsészéből és bidéből sem. A lekerekített, vagy éppen ellenkezőleg, számtalan élből álló kreációk azonban nem csak szebbek, mint az egyszerű fajansz, de ahogy azt a prospektusokból megtudtam, minden eddiginél különlegesebb élményt is nyújtanak a föléjük hajolónak. A haladás és a tudomány iránti őszinte lelkesedés akkor hatalmasodott el rajtam végleg, amikor megismerkedhettem azzal a modellel, aminek mikropórusoktól mentes felületén természetes ionzáró réteg található, így a szennyeződések nem tudnak megtapadni a falán, feleslegessé téve a vécékefe használatát.

Költséges szenvedély

A bennem bujkáló Frei Tamás a kamerába nézve, szaggatottan, lassan artikulálva elismételte az összeget: "Igen, jól hallották, kettőmillió-négyszázezer forint egyetlen fürdőkádért!". Eközben én zavartam pislogtam, a prospektust szorongató hostess pedig megpróbált úgy viselkedni, mintha nem tudná, hogy én tudom, hogy mindketten tudjuk, hogy nem tartozom a termék célcsoportjába, és momentán még akkor sem venném meg az ősi kínai fürdőket idéző, szobába is elhelyezhető kádat, ha esetleg kilencven százalékos árengedményt adna.

Klikk a képre!
"Természetesen van részletfizetési lehetőség is" - bökte ki végül, csak úgy a megszokás végett, majd a kezembe nyomott egy részletes tájékoztatót, amiből kiderül, hogy akár már hetvenezer forintos kezdő részlet befizetése után felállíthatom a nappalimban a kádat, de ha megelégszem egy hétszázezer forintos székkel, akkor a helyszínen csak negyvenezret kell leszurkolnom.

A hitelkondíciókat, illetve egy esetleges fogyókúra költségmegtakarítási tényezőit mérlegelve indultam el a kijárat fel, elhaladtam a formatervezés csúcsaként kiállított Ferrari F360 Modena mellett, még egy utolsó pillantást vetettem álmaim százötvenezer forintos csaptelepére, ami egy kínai buddhista kolostor mellett kanyargó forrás csobogását varázsolja közvetlenül a vécé mellé, osztottam, szoroztam, és végül úgy döntöttem, hogy inkább megnézzem, árulnak-e shopban formatervezett dugóhúzót esetleg híres desingerek által jegyzett fogpiszkálót.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.