Lépj túl az almalén!

2004.01.20. 02:06
Feladó és címzés nélküli csomagban gyanús küldemény érkezett az Index szerkesztőségébe, ami felbontás után górcsőnek bizonyult. Iziben kihasználtuk a lehetőséget, és alátettünk 17 féle dobozos gyümölcslét.
Tekintse meg képeinket!
A korszerű ember gyümölcslével ébred, egyfajta reggeli feles gyanánt. Nagyon nem mindegy, hogy napunkat azzal az érzéssel indítjuk-e, mintha híg birslébe áztatott sündisznómúmiát fogyasztottunk volna, vagy ellenkezőleg, már ha az ázott süníznek létezik ellentéte egyáltalán.

Tesztünkben ezúttal a különlegesebb levekre fókuszáltunk. Nem foglalkoztunk az unásig ismert almával, naranccsal, meggyel, őszi- és sárgabarackkal, ananásszal és körtével, hanem érdekesebb aromákat kerestünk. A válogatás önkényes volt és véletlenszerű: beugrottunk egy külvárosi hipermarketbe, egy nagykörúti szupermarketbe és egy kis élelmiszerboltba, aztán felnyaláboltunk minden olyan italt, ami nem volt "kommersz". A legesleggagyibbakat kihagytuk, de nem volt szempont, hogy a kiválasztott innivaló százszázalékos gyümölcslé legyen, ami a sűrítmények korában úgyis eléggé gyanús kategória. Utólag derült ki, hogy jól tettük, hiszen a győztes egy mindössze 12 százalékos gyümölcstartalmú versenyző lett, míg a legjobb százszázalékos csak ötödiknek futott be.

Vakon teszteltünk, ami igen tanulságos módszer, hiszen így nem befolyásol sem a márkafasizmus, sem a csinos csomagolás. Az eredmények igazolták azt a henteskörökben népszerű tézist, hogy a nyelv a szem nélkül félkarú óriás, hiszen akadt jó pár ital, amelynél a tesztelők nem tudták kitalálni, miből is készült. Bár ez talán nem a nyelvük hibája volt.

Két alapvető iskola létezik a dobozos gyümölcslégyártásban: vannak a könnyű, átlátszó, általában inkább savanykás levek, illetve a sűrű, zaccos, jellemzően narancs-répa-sütőtök alapú modellek. Utóbbiak között több a mix, hiszen ebbe a kategóriába tartozik az összes multivitamin. Pár éve még egyértelműen a zaccosak voltak divatban, ekkoriban terjedtek el a gyümölcshússal és plusz rostokkal felturbózott italok, olyannyira, hogy komolyan vártuk, hogy valamelyik gyártó beleőrölje a fatörzset és a lombkoronát is. A dolog lélektani háttere talán az volt, hogy egy malter sűrűségű termékről könnyebb elhinni, hogy száz százalékban gyümölcsből készült. A százszázalékos fétis akkor kezdett repedezni, amikor a júzerek elolvasták az apró betűs részt és megtudták, hogy ezek a piák valójában felvizezett sűrítményből készülnek. Ezután egyre több léivó hagyta abba az összetevők böngészését és hallgatott a nyelvére. Akkoriban lett népszerű az az összeesküvés-teória, hogy a "gyümölcshús" valójában cellulózból készül.

Az Index tesztje a könnyed modellek sikerét hozta, bár a kásaszerűek is jól tartották magukat: a három érmesből kettő - így a győztes is - is piros gyümölcsből facsart, átlátszó ital, a második helytől a nyolcadikig viszont - a bronzérmest kivéve - csupa sűrű mixet találunk. De félre a szintetizálással, jöjjenek az italok.

Rauch Feketeribizli, 25 százalékos

Feszülő állkapoccsal kortyoltunk bele az első lébe, amelyről szinte az összes tesztelő azonnal kitalálta, hogy feketeribizliből készült. Az először pokolian savanyú, majd kompenzálásképpen mellbevágóan édes innivaló női rovatunk vezetőjét áfonyás illatgyertyára emlékeztette, pedig nem is égette szét a száját és nem volt benne kanóc. Fogyasztásától az ember merész lesz és dévaj, mint az egyszeri kormányszóvivő lakásvásárlás után, ezért hitelfelvétel előtt kifejezetten ajánlható. Markáns íze és szép sötét színe egészen a bronzéremig reptette.

Osztályzat: 6,2/10

Hey-Ho Szamóca nektár rostos, 35 százalékos

Már az első kortyok után dévaj, álnépies hangulatba kerültünk ettől az utánozhatatlanul ronda küllemű terméktől, annyira, hogy Szabó kolléga nem létező bajszát pödörgetve csintalan megjegyzésekkel kezdte zaklatni a nőnemű tesztelőket. A Hey-Ho Szamóca rothadó eperre emlékeztetően barnás színű, egyszerre zaccos és híg, ugyanakkor szájragasztóan édes ital. Az embert visszarepteti abba a korba, amikor befőttet lopott a nagynénje kamrájából, de annyira izgult, hogy körül sem mert nézni, csak leemelte a polcról a legközelebbi üveget, amelyikben félig megerjedt, kicsit undorító gyümölcsszemek ráncosodtak. Kevesen találták el, hogy miből készült, a tippek a csipkebogyótól a naspolyán át az őszibarackig terjedtek. A csomagolása amúgy korrekt, a doboza karcsú, négyzet alapú hasáb, megtévesztően piros szamócák fotóival.

Osztályzat: 3,6/10

Hey-Ho feketeribizli-nektár, 25 százalékos

A merítés második ribizlileve elmaradt a később bronzérmet szerző Rauch-termék minőségétől. A Hey-Ho gyümölcsipari mérnökei érezhetően nem elégedtek meg az egyszerű, már-már parasztos ribizliízzel, hanem hozzákevertek valami finoman poloskás, decensen poshadt aromát. Pedig az illata annyira intenzív, hogy leverne a lábáról egy izraeli zászlóért rohanó, fejlett izomzatú álkeresztényt is. Nem is találta el mindenki, hogy miből facsarták: volt aki piros szőlőre vagy áfonyára, volt aki léalma alapú, szedepasztillákkal felturbózott erdeigyümölcs-keverékre tippelt.

Osztályzata: 4,6/10

Hey-Ho szilva gyümölcsital 25 százalékos

"A szájüregbe érve felidézi azokat a tudatalattiba száműzött régi emlékeket, amikor édesanyánk egy apró székbe kötözött minket, hülye mesefigurákkal díszített partedlit kötött elénk, és belénk diktált egy egész lavór sütőtökpürét. Később, a második korty után ugyan valahol az ízlelő receptorok legmélyéről előbukkan a sárgabarack aroma is" - írta az első kortyok után szerkesztőségünk Marcel Proustja. Valóban megdöbbentő ital a Hey-Ho szilva, amely ránézésre 50 százalék májgaluska leves és 50 százalék szilvakompót összeöntésével készült, sőt ez a benyomás a termék megízlelése után csak erősödik. Öntörvényű-nek is nevezhetnénk, ha ezt a jelzőt a sportújságírók nem foglalták volna le az alkoholproblémákkal küzdő futballisták számára. Hatásáról talán elég annyi, hogy Szabó kolléga egy kis kupica után az íróasztalom fölött látható, nagyszakállú, világítós Krisztust Szűz Máriának nézte, sőt beszélt is hozzá. Azt senki sem találta el, hogy szilvából készült, a megoldáshoz az a teszter jutott legközelebb, aki ringlóra tippelt.

Érdemjegy: 3,6/10

Santál Perzsiai gránátalma gyümölcsital, 25 százalékos

Egész általános alatt arról ábrándoztam, hogy egyszer betörök a Nagykörút és a Práter utca sarkánál lévő trafikba és megeszem az összes olvadós rágót meg robbanós cukorkát meg Limo szörpport. De gyáva voltam és becsületes, így évtizedeket kellett várnom, hogy a gránátalmától megkapjam ezt az élményt. Nem szabadna, de bevallom, hogy ezért is drukkoltam a Santál gránátalmájának, ám tesztelő társaim reakciója a rideg elutasítás és az olcsó élcelődés között mozgott, vérmérséklettől függően. Egyikük - ráadásul egy lány! - egyenesen "narancsos-limonádés híg pisi"-nek nevezte ezt az egzotikus frissítőt. Pedig szép piros ital, és olyan savanyú, hogy borotválkozás közben összeszedett sérüléseinket is kezelhetjük vele, feltéve, hogy egy gránátalmapréselő üzemben szabadulunk meg az arcszőrzetünktől. Azt persze senki sem találta el, hogy miből készült.

Osztályzata: 4,5/10

Tesco Multivitamin nektár (narancs ananász, alma, passiógyümölcs, őszibarack, mangó, banán, citrom)

Viccből vettem meg, de kíváncsi is voltam arra, hogy vakon tesztelve is annyi gúny éri-e a híres lánc saját termékét, mint akkor, ha a polcon látja az ember. Ehhez képest kifejezetten jól hasított, és a mezőny első felében végzett ez a tipikus multivitamin, amely képes volt megtéveszteni női rovatunk márkaérzékeny főnökét is, aki azt jegyezte fel: "Ez vagy Bravo Multivitamin, vagy Fructis sampon, én ezt szeretem, 9/10". Hát nem, ez szerintem olyan volt, mintha egy répa-, narancs- majd mangólébe áztatott szivacsot kevés vízbe facsartak volna, de kritikus véleményemmel egyszemélyes kisebbségben maradtam. Az is igaz, hogy én tudtam egyedül, hogy sajátmárkás Tesco-gyártmányról van szó. A sztenderd multivitaminokhoz képest ennek nem annyira sütőtök, mint inkább narancs- és répaíze van.

Osztályzata: 5,6/10

Ruby Red Cranberry Vörösáfonya ital, 20 százalékos

"Ahogy anyám készítette az ecetben eltett poloskát" - jegyeztem fel első felháborodásomban, ami ebben a formában persze nem igaz, ám mégis hűen kifejezi a lényeget. "Keserű ribizli macskaszőr tartalommal, ami a pohár alján marad" - írta egy allergiás kolléga. Valóban, a piros színű termék feltűnően magas üledéktartalma mindenkinek szemet (nyelvet) szúrt. Bátor kóstolómestereink tippjei a csipkebogyótól a Rauch citromos jeges teáig szóródtak, mindhiába.

Osztályzat: 3,5/10

Topjoy Duett sütőtök-sárgabarack nektár, 50 százalékos

"Alig ér a szánkhoz az első csepp, máris olyan mintha gyomorszájon vágtak minket egy több kilós sütőkkel" - jegyezte fel egy elszánt ínyenc, és a Duett gyártói ezt nyugodtan vehetik dicséretnek. Kreációjuk ugyanis tényleg annak mutatja magát, ami: tök és kajszi keverékének. Éppen emiatt az összes kipróbált ital közül a Duett osztotta meg leginkább a tesztelőket: vagy nagyon jó osztályzatokat kapott (például egy tízest is, ami nem volt gyakori), vagy igen rosszakat. A sütőtök szerintem remek növény, de tény, hogy a magyar csecsemők túl sokat kapnak belőle, ami megbosszulhatja magát, ha egy adott csecsemő később újságíró lesz, és italtesztelésre adja a fejét. Nekem olyan érzésem volt közben, mintha egy töklével lelocsolt vasoszlopot nyalogatnék. Az átlaga így is a jobbak közé emelte ezt a sűrű, sárga kombót.

Osztályzata: 5,6/10

Granini Trópusi gyümölcskoktél (narancs, maracuja, mangó, őszibarack, ananász, banán, citrom)

Malajziában járva azt képzeltem, hogy ilyen illata lehet a maláj nőknek, de konkrét testi közelségbe csak a kínai etnikumhoz tartozó hamisparfüm-árusokhoz kerültem, akiknek pusztítóan tömény Calvin Klein Eternity illatuk volt. Szóval kellemes aromájú, vidám sárga termék volt a soron következő, amit a színe miatt kifejezetten érdemes üvegpohárból inni. Szakértőink a sok összetevőből az ananászt és a narancsot érezték ki leginkább, ami üdítő előrelépés az általános tökdominancia idején. Gyakorlatilag mindenki megjegyezte, hogy mennyire savas ez a mix, de nem annyira, hogy ne tudja megközelíteni a 6/10-es lélektani határt.

Osztályzata: 5,8/10

Ceres 100 százalék Fruit juice blend (szőlő, guava, ananász, papaya, mangó, őszibarack, passiógyümölcs)

A teszt egyik legpikánsabb tétele volt a dobozos üdítők Rolls-Royce-a, a több mint 700 forintért árult Ceres, ugyanis kíváncsi voltam, hogy a tényleg ezerszázalékos biotermékként hirdetett cucc bizonyít-e a vak kóstolás alkalmával. A finoman fűszeres ízű, szőlő alapú, egzotikus mix vicces módon megzavarta az összes tesztelő ízlelőbimbóit. A következő tippek hangzottak el az összetevőkről: "citromos barack", "hosszú gondolkodás után sárgadinnye, szagra viszont inkább körte", "természetesebb multivitamin, maracujával", aztán egy ember-gyümölcs-gyümölcs szerelmi háromszög: "mintha barack és málna csókolózna az ember szájában", továbbá "ananászos-kifinomult", sőt egy skizofrén felismerés is akadt, úgymint: "Bár még nem ettem maracuját, ilyen lehet a friss maracuja íze. Mindez az őszibarackos illattal azonban tudathasadáshoz vezethet, gyakori fogyasztás esetén." Ehhez képest a fő összetevők a szőlő és a guava.

Az alapvetően pozitív fogadtatás ellenére a Ceres nem kapott kiugróan magas pontszámokat, bár tizenhétből így is negyedik lett. A luxusital csomagolása amúgy profi munka, a matt fehér alapszín és a szolid dizájn azt a fajta egyszerű, természetközeli bio-hangulatot árasztja, amit csak a nagy, környezetszennyező gépjárművek tulajdonosai engedhetnek meg maguknak minden reggel.

Osztályzata: 6/10

Santál Active Drink gyümölcsital (paradicsom, vérnarancs, citrom és sárgarépa)

Ide vezet az előítéletesség: ezt az italt viccből tettem be a bevásárlókocsiba, miután észrevettem a polcon a vérnarancs, a sárgarépa és a paradicsom ijesztő trióját. Muhaha, miket fognak ezek mondani, ha megérzik a zöldségeket - gondoltam sátánian, aztán az lett a vége, hogy a bizarr mixtúra ezüstérmes lett.

Egy ügyes kóstoló kettőt is eltalált a három alapelemből: "répa-vérnarancs, csúnya színű, de iható". A Santál Active Drink egy csapásra vidám hangulatot varázsolt a tesztelés során eddig elfogyasztott gyümölcslémennyiségtől elpilledt arcokra. Az első cseppek után felidéztük a nagy, őrült, felelőtlen, fiatalkori polivitaplexezések emlékét, de a markáns gyógyszeríz egyáltalán nem volt kellemetlen. "Gumicukorszag, full műanyagíz, narancs-piros szín, nagyon finom! Valamilyen fiktív gyümölcs lehet, mondjuk gránátalma" - írta Moon és a legtöbbünk magas pontszámokat is adott a furcsa elegynek.

Osztályzata: 6,25

Hohes C Mineral aktív vegyes gyümölcs- és zöldséglé (alma, narancs, maracuja, szőlő, répa, paradicsony, zeller, fejes saláta, hagyma, spenót, cékla), 100 százalékos

Utólag visszanézve furcsa, hogy a sorban következő ital, annak ellenére, hogy ez is zöldségekkel vegyítette a gyümölcsöket, ráadásul százszázalékos töménységben, szélsőséges reakciókat váltott ki több tesztelőből. "OSZAMA MIX sokkol, rombol! csípős, mentolos, ESETLEG ZÖLDSÉGEK?" - gépelte remegő kézzel Keki, aki egyébként sosem szokott nagybetűket használni. "Harry Potter hányásízű cukorka szaga van. Később pontosítottam: az íze is olyan" - jegyezte fel galamblelkű (és gyümölcslékedvelő) filmipari riporterünk. Pedig szerintem nem olyan vészes a helyzet, igaz, a Mineral Aktív elég tömény ital. Nehezen tudom elképzelni azt a lendületes tőzsdei üzletkötőt, aki reggelire bicepszből bedönt egy korsóval belőle. Ez is azon versenyzők közé tartozott, amelyek megosztották a zsűrit. A kettesek, sőt nullák mellett több hetest és nyolcast kapott, így jött ki a közepesnél kicsit gyengébb átlag, vagyis a

4,25/10

Sió Multiplusz őszibarack-csipkebogyó ital, 25 százalékos

Nem volt viszont vita a következő keverékről. "Preparált sündisznó, vagy más kisebb szárított emlős híg birslébe dobva" - próbáltam jellemezni az ízhatást azon melegében. Keki kiegyensúlyozott, egyszerre bíráló és elismerő értékelést adott: "Ocsmány színű, szagtalan, sűrű, taszító kinézetű lötty, elfogadható, nem tolakodó ízzel". "A legrosszabb fajta őszibarack, folyékony zselésített műanyag, egy pont" - vont mérleget Györgyi. "Keserű barackos patkányturmix. Most már biztos vagyok benne, hogy nem csak olasz ásványvizekben találhatnak patkányt. Ezen kívül egy csomó tartósítót is belenyomtak a barackba, vagy mibe" - írta egy olyan munkatársunk, aki egyébként él-hal a gyümölcsléért. Illatát a hétvégénként lovaspólózó Moon "kissé istállószagú"-nak minősítette.

Osztályzata: 2/10

Pfanner A-C-E Multifrutta vegyes gyümölcsnektár (alma, körte, narancs, sárgarépa, ananász, banán, citrom), 30 százalékos

Kevés indulatot, de még kevesebb lelkesedést váltott ki a következő versenyző. A Pfanner másfél literes mixe az iparágban a jelek szerint klasszikusnak számító narancs-polivitaplex-répa ízháromszögre épített. "Íze lapos, színe répa" - fogalmazta meg egy gyermekmondóka egyszerűségével neve elhallgatását kérő szakértőnk. Volt, aki gyanakodott, hogy van-e benne egyáltalán növény. Egy ezzel ellentétes szakvélemény szerint viszont más sincs benne, csak répa.

Osztályzat: 3,25/10

Pfanner B-C-E Erdei gyümölcs (arónia, bodza, eper, málna, áfonya, szeder), 30 százalékos

Ütős sötétbordó színe, markáns pézsmaillata, és fanyar erdei ízei engem, bevallom, meggyőztek, a tesztcsapat döntő többsége azonban lefelé fordította a hüvelykujját a Pfanner másik jelöltjének megkóstolása után. Itt egy jellemzés, még csak nem is a legkeményebb: "Málna ízű ital, sok cukorral, és még több ételszínezékkel. Az ilyenekről tartja a városi legenda, hogy valójában céklából készítik" "Az eddigi legrosszabb, azonosíthatatlan, füstös ízű" - keménykedett egy kolléganő. A többiek sem voltak hízelgőbbek, a "savas itóka" volt talán a legpozitívabb jellemzés, így jött ki az átlag, ami

3,6/10

Hohes C Reggeli ital (narancs, alma, répa, szőlő, acerola), 100 százalékos

A "főzelék" volt a vezérmotívum, amikor a következő innivalót jellemezte tesztcsapatunk. "Narancssárga répafőzelék" - állította egyikünk, míg másik társunkat az illata emlékeztette lencsefőzelékre. Főzeléket az ember menzán evett sokat, talán ezért jutott valamelyikünk eszébe a narancs alapú menzai ivólé. "Répa+narancs+barackos sűrű ital a multivitamin családból" - mondta róla Kati. Szerintem sem borzasztó ez a termék, inkább a lazább keverékek felé mozduló ízlés húzhatta le a pontszámát. Annyiban viszont elfogult vagyok, hogy ez Borisz egyik kedvence.

Osztályzata: 4,4/10

Topjoy Áfonya, vegyes gyümölcsital (áfonya, alma, bodza), 12 százalékos

Azt ugyan senki sem találta el, hogy áfonyából készült, de a Topjoy laza mixtúrája meglepő sikert aratott. Pedig például azzal a hendikeppel indult, hogy tökutolsó versenyzőként a tesztelők elfásult ízlelőszemölcsein kellett bizonyítania. Az áttetsző, bordós piros innivalót Moon a meggymárka szénsavmentes rokonának gondolta, míg másokat híg, édeskés kékszőlőre, illetve málnára emlékeztetett. Ezzel együtt egyöntetűen magas pontszámokat kapott a mindössze 12 százaléknyi áfonyát, almát és bodzát tartalmazó üdítő, és elvitte a fődíjat, amihez ezúton is gratulálunk.

Osztályzata: 6,6

Eredmények
1. Topjoy Áfonya 6,6 pont
2. Santál Active drink 6,25 pont
3. Rauch Bravo Feketeribizli 6,2 pont
4. Ceres Fruit juice blend 5,8 pont
5. Granini Trópusi gyümölcskoktél 5,8 pont
6. Tesco Multivitamin nektár 5,6 pont
7. Topjoy Duett sütőtök-sárgabarack nektár 5,6 pont
8. Hey-Ho feketeribizli nektár 4,6 pont
9. Santál Perzsiai gránátalma gyümölcsital 4,5 pont
10. Hohes C Reggeli ital 4,4 pont
11. Hohes C Mineral aktív vegyes gyümölcs- és zöldséglé 4,25 pont
12. Hey-ho Szamóca nektár 3,6 pont
13. Hey-Ho szilva gyümölcsital 3,6 pont
14. Pfanner B-C-E Erdei gyümölcs 3,6 pont
15. Ruby Red Cranberry Vörösáfonya ital 3,5 pont
16. Pfanner Ace vegyes gyümölcsnektár 3,25 pont
17. Sió Multiplusz őszibarack-csipkebogyó ital 2 pont