Mária
-7 °C
3 °C

Új világcsúcs Donkey Kongban

2003.07.21. 13:20
Steve Wiebe, a kétgyermekes repülőmérnök-szoftvertesztelő bezárkózott a garázsba, bekapcsolta a videókamerát, aztán leült a sarokba helyezett játékgép elé, hogy megdöntse a Donkey Kongozás világcsúcsát. Sikerült neki, de a korábbi csúcstartó visszavágást ígér.
A Práter utcai általánosban egyértelműen az volt a király, akinek volt kétképernyős Donkey Kong kvarcjátéka, ami lazán überelte az űrjátékos-számológépes karórát és a kétkazettás magnót is. A hozzám hasonló szerencsétlenek persze mehettek játékterembe, hogy a videojáték-változat képernyőjén igyekezzenek átugrálni minél több hordót. Steven Wiebe-nek nyilván nem árnyékolták be ilyen problémák a fiatalkorát, mégis úgy maradt.

Lelkes videós

Wiebe, a 34 éves fanatikus minden menetét videóra rögzíti, hogy ha sikerül az áttörés, legyen bizonyíték. Így történt most is, amikor annyi kísérletezés után 947200 pontig jutott, megjavítva egy New York-i versenyző tavaly felállított 879200 pontos csúcsát, ami annak idején igencsak felborzolta a játéktermek fanatikusainak lelki egyensúlyát, hiszen egy 20 éves - ha opportunista tévékommentátorok lennénk, azt is mondhatnánk: szakállas - világrekordot döntött meg. Húsz évig ugyanis a floridai Billy Mitchell ült a majomtrónon 874300 ponttal.

Wiebe végigjátszotta a játék mind a 22 pályáját, hogy a végén nyomorultul pusztuljon, hiszen a Donkey Kong úgy van kitalálva, hogy ne lehessen túlélni: a végén egy teljesíthetetlen pálya - szép szakszóval kill screen következik, ahol olyan alacsony a szintidő, hogy azt a legrövidebb úton végigszaladva sem lehet megcsinálni.

Az események percről percre

"Olyan régóta próbálkozom, hogy nem volt semmiféle kiugrálás a székből vagy ilyesmi" - idézte fel Wiebe a nagy pillanatot. A videoszalagot aztán elküldte a Twin Galaxies szájtnak, ami az ilyesféle rekordok legelismertebb nyilvántartója.

Közel két óra folyamatos játék után Steve "kieresztett egy szívből jövő It's all right-ot" idézi fel az eseményeket Robert T. Mruczek, a twingalaxies.com szerkesztője a beküldött felvétel alapján. A minden elképzelést felülmúlóan részletes jegyzőkönyvből kiderül, hogy a bajnok egészen hamar elveszette mind a három életét, de a korábban bónuszként nyert negyedikkel sikerült áttörnie a kilencszázezres álomhatárt. A csúcstartó - aki 34 évesen éppen szakmát szeretne változtatni, azaz a megfelelő végzettség megszerzése után gimnáziumi matektanár akar lenni - azt állítja, hogy az egymilliós határ átlépése után abbahagyja. A Donkey Kong Junior nevű játékban ez egyébként már sikerült neki.

Mitchell, a 37 éves nagyágyú, aki ugye 20 évig tartotta a csúcsot, savanyú a szőlő-ízű nyilatkozatában megjegyezte, hogy ő csak a közönség jelenlétében elért eredményeit tartja nyilván. Arra nem válaszolt, hogy képesnek tartja-e magát Wiebe megverésére, annyit viszont sejtelmesen megjegyzett, hogy valami nagy és sohasem látott dologgal akar visszavágni.

A Donkey Kong amúgy egy japán kifejezés, ami a látszat ellenére nem azt jelenti, hogy Szamár Kong, hanem azt, hogy Őrült Majom.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!