Új világcsúcs Donkey Kongban

2003.07.21. 13:20
Steve Wiebe, a kétgyermekes repülőmérnök-szoftvertesztelő bezárkózott a garázsba, bekapcsolta a videókamerát, aztán leült a sarokba helyezett játékgép elé, hogy megdöntse a Donkey Kongozás világcsúcsát. Sikerült neki, de a korábbi csúcstartó visszavágást ígér.
A Práter utcai általánosban egyértelműen az volt a király, akinek volt kétképernyős Donkey Kong kvarcjátéka, ami lazán überelte az űrjátékos-számológépes karórát és a kétkazettás magnót is. A hozzám hasonló szerencsétlenek persze mehettek játékterembe, hogy a videojáték-változat képernyőjén igyekezzenek átugrálni minél több hordót. Steven Wiebe-nek nyilván nem árnyékolták be ilyen problémák a fiatalkorát, mégis úgy maradt.

Lelkes videós

Wiebe, a 34 éves fanatikus minden menetét videóra rögzíti, hogy ha sikerül az áttörés, legyen bizonyíték. Így történt most is, amikor annyi kísérletezés után 947200 pontig jutott, megjavítva egy New York-i versenyző tavaly felállított 879200 pontos csúcsát, ami annak idején igencsak felborzolta a játéktermek fanatikusainak lelki egyensúlyát, hiszen egy 20 éves - ha opportunista tévékommentátorok lennénk, azt is mondhatnánk: szakállas - világrekordot döntött meg. Húsz évig ugyanis a floridai Billy Mitchell ült a majomtrónon 874300 ponttal.

Wiebe végigjátszotta a játék mind a 22 pályáját, hogy a végén nyomorultul pusztuljon, hiszen a Donkey Kong úgy van kitalálva, hogy ne lehessen túlélni: a végén egy teljesíthetetlen pálya - szép szakszóval kill screen következik, ahol olyan alacsony a szintidő, hogy azt a legrövidebb úton végigszaladva sem lehet megcsinálni.

Az események percről percre

"Olyan régóta próbálkozom, hogy nem volt semmiféle kiugrálás a székből vagy ilyesmi" - idézte fel Wiebe a nagy pillanatot. A videoszalagot aztán elküldte a Twin Galaxies szájtnak, ami az ilyesféle rekordok legelismertebb nyilvántartója.

Közel két óra folyamatos játék után Steve "kieresztett egy szívből jövő It's all right-ot" idézi fel az eseményeket Robert T. Mruczek, a twingalaxies.com szerkesztője a beküldött felvétel alapján. A minden elképzelést felülmúlóan részletes jegyzőkönyvből kiderül, hogy a bajnok egészen hamar elveszette mind a három életét, de a korábban bónuszként nyert negyedikkel sikerült áttörnie a kilencszázezres álomhatárt. A csúcstartó - aki 34 évesen éppen szakmát szeretne változtatni, azaz a megfelelő végzettség megszerzése után gimnáziumi matektanár akar lenni - azt állítja, hogy az egymilliós határ átlépése után abbahagyja. A Donkey Kong Junior nevű játékban ez egyébként már sikerült neki.

Mitchell, a 37 éves nagyágyú, aki ugye 20 évig tartotta a csúcsot, savanyú a szőlő-ízű nyilatkozatában megjegyezte, hogy ő csak a közönség jelenlétében elért eredményeit tartja nyilván. Arra nem válaszolt, hogy képesnek tartja-e magát Wiebe megverésére, annyit viszont sejtelmesen megjegyzett, hogy valami nagy és sohasem látott dologgal akar visszavágni.

A Donkey Kong amúgy egy japán kifejezés, ami a látszat ellenére nem azt jelenti, hogy Szamár Kong, hanem azt, hogy Őrült Majom.