Világnak világa

2005.04.08. 12:42
A vitorlás formájú luxusszálloda és a pálmafa alakú mesterséges sziget után itt az Egyesült Arab Emírségek legújabb luxuscsodája: a kis szigetecskékből megalkotott világtérkép Dubai partjainál. Vegyen szigetet milliárdokért!

#alt#Dubaiban még fel sem épült a világ nyolcadik csodájaként is emlegetett, a Perzsa-öbölbe benyúló Pálma-sziget, az építő Nakheel Corporations már a mesterségessziget-technológia újabb távlatait kereste, amit most az Egyesült Arab Emírségek hadügyminiszterének fejében megfogant ötletben meg is talált.

A szimplán csak "A Világ"-nak keresztelt, 250-300 kis földdarabból álló szigetcsoport a Föld kontinenseit formálja meg amolyan kirakósjáték-jelleggel. A létesítmény kilenc kilométer hosszan és hat kilométer szélesen, ovális alakban terül el a világ első hatcsillagos szállodája, a vitorlás formájú Burj Al Arab szomszédságában. A kontinensek kicsinyített másai körül két hullámtörőt is elhelyeznek, melyek a tenger mozgásaitól óvják majd a szigetecskéket, amik tervrajzának véglegesítése előtt egy szakértői csoport vizsgálatokat végzett valódi szigeteken, hogy minél valósághűbb másokat alkothassanak. #alt#

A 2008-ra elkészülő luxusparadicsom egyenként kínálja vételre szigeteit, amelyek a (szó szerint) elszigetelt hatalmas családi házaktól a társasházakig, természetesen a hozzájuk tartozó közösségi épületekkel, széles palettáját kínálják az ingatlanoknak, de a rengeteg szálloda lehetőséget biztosít a turizmusnak is.

1,3 milliárd alatt nem érdemes

A legkisebb sziget 82 ezer, a legnagyobb majdnem 300 ezer négyzetméter területű, de ha be is érnénk a minimális mérettel, nem érdemes belevágni legalább 25 millió dirham, azaz 1,3 milliárd forint nélkül a zsebünkben. Ezért az árért viszont az elképzelhető legnagyobb fényűzésben lehet részünk - a vállalat tulajdonosa, Nakheel Bin Sulayem célja, hogy megteremtse a "legelőkelőbb helyet a kikapcsolódásra, egy párjanincs mennyországot azok számára, akik egyedülálló és különlegesen magas színvonalú ingatlanra vágynak".

#alt#

E magas színvonalat biztosítandó, arra is odafigyelt, hogy a világ különböző országainak, régióinak jellemző vonásait hűen tükrözzék kicsinyített másuk, így találhatunk például európai kastélynak álcázott szállodákat, japánkerteket vagy éppen a Szerengetin legelgető zsiráfokat a megfelelő tájakon. Biztonsági okokból a parttól 4-5 kilométer távolságra lévő szigetekre csak vízi közlekedéssel lehet eljutni és a szigetek közt sincs szárazföldi összeköttetés, de csónakba szökkenve néhány evezéssel könnyedén átjuthatunk akár Ázsiából Amerikába.

A szigetépítgetésnek nem örülnek azonban a dubai búvárok és környezetvédők, mert félnek, az építkezések elpusztítják az öböl élővilágát, és eltérítik az áramlatokat is, amik így tovább erodálhatják a tengerpartot.