Sörszagot fúj a dunai szél

2004.07.15. 12:34
Egy kilométer hosszú szórakozóhely, vacogó pultoslányok és csocsóasztalok a folyóparton. A Dunaterasz alternatívát kínál az elhagyott pesti bérházak dekadens kerthelyiségeivel szemben. Már, ha egyszer végre jó idő lesz.
Hűvös, őszi szél sodorja a techno ritmusokat a budai rakparton, a Lágymányosi híd és a Petőfi híd között. Miniszoknyás pultoslányok vacognak a sörpultok mögött, bomberdzsekiben feszítő biztonsági őrök bújnak össze fázva, csak a gyrosárus izzad boldogan a forró nyárs mögött. Csak néhányan lézengenek a rakparton, ahova kiköltözött az összes budapesti szórakozóhely, amelyiknek már nem jutott lerobbant, szanálás előtt álló pesti bérház nyárra.

Próbaüzem

Tekintse meg képeinket!
A Petőfi hídnál, az A38 előtt a Zöld Pardon kihelyezett bárpultjával és New York-i gettófilmeket idéző olajos hordókkal kezdődik az utcahossznyi szórakozóhely, majd jönnek sorba a többiek: a Renegade, a Ping Pong, a kert nélkül maradt Romkert, a Moszkva téri szürkeség és húgyszag nosztalgikus elegyéből trendi szórakozóhelyet építő Moszkva tér bisztró, a nyári terasznak kissé különös elnevezésű Télikert, és a Kálvin téri aluljáróból hunyorogva előbújó Cha-cha-cha.

A szórakozóhelyek kihelyezett bárpultjai közé lacipecsenyék és mobiltelefon-promóciós standok ékelődnek, így egy derűs éjszakán akár azt is képzelhetjük, hogy a Sziget Fesztivál portól és gagyiárusoktól fuldokló főutcáján toporgunk éppen. A hatást fokozzák az egymás mellett sorakozó pultokból dübörgő különféle stílusú zenék: a dunai szél különös mixekre képes, így ha szerencsénk van, megtapasztalhatjuk, hogy milyen, ha egy keményebb drum and bass szám lassan átúszik az LGT Szól a rádió című slágerébe.

A szórakozóhelyek különféle stílusokkal készültek a nyári műszakra, a Renegade például a francia Riviérát idéző kényelmes nyugágyakat rakott ki a Duna-partra, a Cha-Cha-Cha viszont a kádárista Balatont varázsolta a Pázmány Péter rakpartra műanyag kerti székekkel, kemény viaszosvászon terítőkkel és megannyi muskátlival. A nyugágyak és a székek egyelőre még üresek, pedig a fagyos szélben is gyönyörű a kilátás a kivilágított Nemzeti Színházra, a pesti rakpart üres építési telkeire és a félóránként elhúzó HÉV-re.

Nem csak este

Klikk a képre!
A Dunaterasz nem csak sörrel és gyrosszal várja az érdeklődőket, esténként akár a lassan hömpölygő folyó mellett is csocsózhatunk, vagy felkapaszkodhatunk egy mobilszolgáltató mászófalára, ráadásul mindehhez a legjobb hazai dj-k vagy éppen neves alternatív zenekarok szolgáltatják majd az aláfestő zenét.

A terasz azonban nem csak sötétben mutat majd jól, a szervezők nappalra könyvbemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket és kiállításokat iktattak be, így akár egy nyugágyban terpeszkedve is elvitatkozhatunk a magyar forgatókönyvírás jövőjéről, vagy egy eldobható söröspoharat szorongatva megbeszélhetjük az ökopolitikai alternatívákat.

Egyelőre még üres az utca, a változásokkal mint sem törődve rutinszerűen világítanak a jelzőlámápák, önfeledten forog a diszkógömb az üres tánctéren, és a szél csapkodja a mobilvécék ajtaját. Holnap viszont Aigner Szilárd és H. Bóna Márta felcsavarja a termosztátot, kitör a kánikula, ezért hétvégén már sorba kell majd állni a sörért, több százan fognak hullámozni ütemesen a tánctereken, és minden bizonnyal megjelenik majd a nyugágymaffia is, akiktől a legnagyobb tömegben is szerezhetünk majd kényelmes ülőalkalmatosságot jutányos áron.

A Dunaterasz programjából
DJ-k:
DJ Gerzson, DJ Minek (Tilos), DJ Pedrováts és DJ Malvin minden este a Télikertben
Pozsi, Zéró, Diamond, Meta a Moszkva tér bisztróban
DJ Magonyi, Badihali, Belányi és Márk a Romkertben
Superman, Infra Gandhi, Pedro, Badihali, Melo D., DJ Nagy - Nagyon Nagy, MADA (EGYP) a Cha-Cha-Chában

Koncertek:
Berkes Ensemble, Plutó zenekar, Nemes Bruders zenekar, Flaszteroid zenekar, Couscous zenekar a Télikertben
Skahecc, PASOundsystem a Renegade-ben

Kiállítások, előadások:
Fikció alkotói közösség: mozgó kültéri szobrok és dinamizált térplasztikák
Klub VH interart performansz
Németh Dániel (Magyar Narancs) fotókiállítása
Godot Dumaszínház a Moszkva tér bisztróban

Kerekasztalbeszélgetések:
A magyar forgatókönyvírás jelentősége és jövője: kerekasztalbeszélgetés és műhely
Ökopolitikai alternatívák, avagy hol vannak az igazi zöldek? (ZÖFI - Zöld Fiatalok Mozgalom)