Szögesdrót a Mátrában

2003.07.21. 14:56
Már-már kipihenve kerekedtünk fel, hogy a Sziget előtti utolsó poradagunkat magunkhoz vegyük és szétnézzünk az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján a Gyöngyös melletti Pipis-hegyen. Reménykedtünk, hogy az előző évekkel ellentétben nem lesz komolyabb eső; ez nagyjából be is jött, annál több volt a rendőrkutya.
Tekintse meg képeinket
A megközelítés nehézsége sejtetni engedte, hogy idén több köze lesz a fesztiválnak a turisztikához mint korábban - a városból kisvasúttal majd gyalog a hegyre fel -, de a hegy tetején csak egy körbekerített repülőteret találtunk. Persze csak néhány órás sorban állás után, mert a nulladik napon reggel tíz helyett csak délután négy tájban sikerült beengedni a leglelkesebbeket.

Puszta puszta

A hely eredeti infrastruktúrája meglehetősen szegényes: áram nincs, víz régen volt, de a cső időközben eltömődött, a térerőt pedig köszönjük szépen. Az egyik szponzor építette ki a teljes víz- és áramellátást, nagyon tisztességesen megoldva a problémát, a Honvédség pedig kölcsönadott néhány zuhanyzósátrat és Csepel típusú vízmelegítő autót. Térerőt hoztak konténerben, az internet pedig mikrohullámon érkezett, kielégítve a fesztiválozók mindennapi szükségleteit.

Szögesdrót + kutyák

A tábor kialakítása meglehetősen egyedire sikeredett: mivel nincsenek a Szigethez hasonló természeti adottságai, a 23 hektáros területet szögesdrótkerítéssel vették körbe, erőteljes lágerfeelinget kölcsönözve a fesztiválnak. A kerítés melletti ellenőrzőpontokon szabadságos katonák posztoltak. Velük nem volt semmi baj, őrzik és védik a hazát és a tábort, ezt toldotta meg a Honvédség - a Szigethez hasonlóan - egy toborzósátorral, igazi katonás jelleget kölcsönözve a rendezvénynek.

A rendezvény biztonságát persze nem csak a kéttucatnyi felderítő garantálta, a különböző biztonsági szolgálatok mellett erőteljesen képviseltette magát a rendőrség is. A fesztivál főszervezője szerint a feladatuk a hegyre vezető út forgalmának kontrollálása volt, azonban a fesztivál területére is beléphettek, mivel a "bűn nem áll meg a kapuban". Ha már bejöttek, megebédeltek a VIP-sátorban, esténként pedig kutyával járőröztek, biztos, ami biztos. De ne akadjunk le ilyen apróságokon, mint a rendőrkutyák, hiszen egyértelművé kell tenni a kormány drogpolitikáját, az erődemonstráció és az elrettentés pedig a bűnmegelőzés legjobb módszerei.

Modern, európai, magyar köztársaság

Klikk a képre!
Erről a kérdésről azonban nem beszélt Medgyessy Péter, aki az ÁFA-emelést elfogadó kormányülés másnapján látogatott ide, tucatnyi kormányőr társaságában. A biztonsági őröknek rendesen keresztbe tett, mikor kitalálta, hogy az erdőben sétálni támadt kedve, de hogy ne csak kellemetlenség kerekedjen egy ártatlan sétából, erről a hatalmas eseményről több médium is tudósított. A négyszavas mondatot elemző monológot a fiatalok mellett rengeteg újságíró követte, de fölöslegesen jöttek: a kormányfő három egyszerű kérdés után elsietett.

Különböző sátrakban olyan nevekkel lehetett beszélgetni, mint a női lelket kiválóan ismerő Sáringer Károly, a PR-rendőr Garamvölgyi László, a Barátok közt sztárjai vagy egy-két errefelé kóválygó politikus, mint Magyar Bálint és Kiss Péter. Civil szervezetek is képviseltették magukat, legtöbben globalizációellenes és környezetvédő célokért küzdenek, bár ez a sátrakban kókadozó embereken épp nem nagyon látszott.

Fesztivál, csáő, tankcsapda

A rendezők szerint az első nap húszezer ember volt kíváncsi a programra, de valószínűleg korán lepihentek mind, mert 5-6 ezer embernél több nem nagyon volt koncerteken. Persze ez lehet, hogy abból adódik, hogy a helyszínen vásárolt karszalag mellé adtak egy nyugtaként funkcionáló papírdarabot is, ami egész véletlenül megegyezett az elővételben vett beváltható bonokkal, ezt pedig mindenki ízlése és üzleti érzéke szerint használta fel. Utolsó napra azért elég sokan összegyűltek, a Tankcsapda koncertjén már-már szigetnagyszínpadnyi tömeg csápolt.

A szokásos magyar zenekari felhozatal ide is eljött, és a tavalyihoz hasonlóan az idén is problémát jelentett, hogy túl kis területre akarták betenni a színpadokat, így volt egy kevés áthallás, a vasárnap esti Tankcsapda-United egyveleg érdekes élmény nyújtott.
Ha túltettük magunkat a szögesdrót folyamatos látványán, jól is érezhettük magunkat. Ha nem, hát nem.

EFOTT
Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját idén 28. alkalommal rendezték meg. A rendezés jogát a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája ítéli oda pályázat útján egy tagönkormányzatának támogatását bíró szervezetnek. Idén a Gyöngyösi Főiskola volt ez, ám a szervezést a korábbi gyakorlattól eltérően egy teljesen független cég végezte. A Hallgatói Önkormányzat a nevén és a diákmunkásokon kívül nem adott túl sokat a rendezvényhez.

A fesztivál a szervező cég vezetője, Sipos "Cápa" Tibor szerint veszteséges lesz számára, "hogy miért éri ez meg nekem, az maradjon az én titkom". Sajnos a fesztivál költségvetéséről se tudott felvilágosítást adni, mivel megítélése szerint rengeteg szponzori támogatás nehezen számszerűsíthető és a látogatók száma is csak utólag derül ki.