Rémítő kőtömb, marsbéli üvegház, gigantikus Tetris

2005.10.12. 16:29

Rémítő kőtömb, marsbéli üvegház, gigantikus Tetris

Magyarország legjobb épülete

Eleinte számunkra is úgy tűnt, krómozott fémrátétekkel súlyosbított lakóparkokon, pláza-falansztereken és rózsaszín villákon kívül az utóbbi öt évben nem nagyon épült itthon értékelhető épület. Az Építészfórum.hu segítségével azonban felkutattuk azokat a házakat, amiken giccs és közhelyesség helyett véletlenül a kreativitás hagyott nyomot. Megdöbbenésünkre ilyen épületekből több mint három készült. Így Önöknek az építészfórumos első fordulón nyertes legjobb tizenkettőből kell kiválasztania, hogy egy óriástetris, kafkai vízió vagy letisztult téglaház legyen a legjobb. Kattintgassa végig a képeket, mérlegeljen és ítélkezzen keményen. Eredményhirdetés csütörtökön, október 13-án, 6-kor a Kuplung nevű, szerelőcsarnokból átalakított szórakozóhelyen lesz (Bp, Király utca 46).

Családi erőd

A bauhausos épület leginkább azt a szofisztikált és pesszimista közönséget fogja lenyűgözni, akik tudják, új középkor közeleg, és így fontos, hogy otthonunk szigorú falakkal forduljon az utca felé, és csak belülre nyisson nagy, vidám ablakokat és duplaszárnyú üvegajtókat.

A vörös téglából épült ház egyébként abba a típusba tartozik, ami talán majd a következő évezredben terjed el Európa ezen bús vidékén. Első ránézésre egyáltalán nem látszik különlegesnek, azaz nincsenek rajta tornyocskák, sem mediterrán jellegű terasz, vagy a szomszédból is látható boltív. A családi ház ráadásul mentes a sztárépítészet allűrjeitől is, így csak azok tekintetét ragadja meg, akik az építészet alatt a mértéket és a finom arányokat értik. A puritánság egyetlen helyen törik meg: az üvegbeton alkalmazása funkciótlan, és így kicsit erőltetettnek tűnik, de egy ilyen jópofa és világhírű magyar találmánynak talán maga Moholy Nagy sem tudott volna ellenállni.

Lakóház + üvegbeton, Budapest, Szilas Patak
Generál tervező: Földes és Társai Építésziroda
Építészet/interiour: Földes László

5,98

Kafka, mint építész

A jog hatalmas, mozdíthatatlan, súlyos dolog, amely mellett az ember hangya, aki örülhet, ha a tanult fők nem nyomják agyon vaskos törvénykönyveiket lapozgatva. Legalábbis ezt sugallja a pécsi bíróság mellé emelt új, négy gigantikus kőlapot formázó épület. Hogy az építészek Kafka-rajongók voltak, vagy egyszerűen csak jó pszichológiai érzékkel rátapintottak a kelet-európai beidegződésekre, nem tudni, de tény, hogy az egymás mellé pakolt, félig megmunkált kőtáblákra emlékeztető épület nem légies formájával ragadja meg a tekintetet. Ami egyébként nem baj.

A bátor formaválasztás, a résszerű, tetőre is felkúszó ablakok, változatos felületek és a kőtáblák tömegét egyik oldalon hatásosan megbontó üvegfalak miatt mi elsőre elmerültünk a kafkai vízióban.

Baranya Megyei Bíróság és Pécsi Ítélőtábla
Építészet: Koller és Társa Tervező Kft.
Koller József vezető tervező
Ifj. Csatai László, Bánfalvi Zoltán, Fehér Zsófia
Belsőépítészet: Pécsépterv Stúdió Kft.
Rádóczy László, Tolnai Zsolt

3,90

Külvárosi gerilla

Az ipari zónák fémlemez- és a betonuralmának üzen hadat a visszafogott vöröstéglás épület. Az egyszintes tömb az álcázásos taktika mellett döntött, így belesimul a kőbányai környezetbe, miközben egyáltalán nem lepattant, és nem is update-elték hivalkodó fémrátétekkel vagy timpanonokkal. A ház tapasztalt gerillaként elkerüli a szépelgés csapdáját is, és nem próbál réginek látszani. Egyszerűen jó arányérzékkel magába építi a környezet formáit. A ház ezért azonban csak a szofisztikált réteg számára észrevehető, mindenki más továbbra is szörnyű környéknek tartja Kőbányát.

Ipari épület, Budapest, X. kerület,
Tervező: Salamin Miklós, Axis Építésziroda

4,12

Mély hit vagy szakképzettség

Az üveglapokból épült szoborfülke nagyszerűségét legkönnyebben mélyen hívők vagy mélyen építészek értik igazán. Az előbbiek bensőjét a derengő fényben álló Szűz Mária, az utóbbiakét pedig a templom terének frappáns átalakítása töltheti el lelkesültséggel. A harmadik csoport viszont - a transzcendens dolgok illetve a már elbontott falak láthatatlansága miatt - az üveglapok ötletes felhasználásán merenghet.

Rózsadombi Krisztus király templom hozzáépítés, szoborfülke
építész tervezők: Fejérdy Péter, Bujdosó Ildikó
szoborfülke: Baróthy Anna, Kelner Krisztián

4,02

Miskakancsó nélkül

Joggal gondolnánk tégla-fetisisztáknak a mértékadó magyar építészeket, ha nem találkoztunk volna ezzel a paraszti építészetet újragondoló házzal. A műteremházban a subákat és szőtteseket szerencsére nagy üvegfelületek helyettesítik, amiknek köszönhetően nem marad hely a miskakancsó felakasztására sem. Az utca felől konzervatív épület a másik irányban liberális módon ereszti egybe a fát, üveget, követ, amiből nem villongás, hanem harmonikus tér születik. Mindez akár szimbólum is lehet, de hogy minek a szimbóluma, azt döntse el az olvasó.

Puhl Antal Építész Irodája Kft Műteremháza - Szentendre, Angyal u. 3.
Építész vezető tervező: Dajka Péter

5,71

Nagy téglaszámítógép

Mi másra hasonlíthatna egy IT-szakembereket nevelő épület, mint óriási, fekvő számítógépházra? A vöröstéglás épület zártságát első pillantásra csak a homlokzat hűtőrácsa nyitja meg. A határoló lakótelepek közé merészkedve azonban kiderül, hogy beláthatunk a gép belsejébe is. Az épület három párhuzamos árka izgalmas ritmust ad a tömbnek, és arra csábítja az embert, hogy gigantikus ram memóriákat illesszen a résbe.

Ablakok egyébként csak ezekben a fehér hasadékokban nyílnak, gondolván, hogy a számítógépfüggők úgysem kíváncsiak a világra, különösen, ha az úgy néz ki, mint a Józsefvárosnak ezen a részén. Az építész a belül húzódó, egymásra néző ablaksorokkal az IT-társadalom elitista zártságára utalt, bár ilyen alapon egyáltalán nem kellett volna ablakokat tervezni, a geek úgyis a képernyőjén nyit egyet, ha ismerkedni akar.

PPKE Információs-Technológia Kar épülete a Práter utcában
Török és Balázs Építész Műterem / Balázs Mihály

4,22

Rohangászás a fényben

Az építész számára a tornaterem lehetett a menekülés az általános iskola rideg valóságából. Gödöllőre tervezett tornaterme a bejárat felől ugyanis zárt téglabarakknak látszik, míg a tornatermi rész felől széles, vidám üvegfallal néz bele a környező, erdős tájba. A lapos, gazdasági épületre emlékeztető falat talán a szomszédos épülethez való idomulás végett tervezte az építész, a vízszintes osztatú ablaksor - ennek ellensúlyozására - finn hatást kelt. A tömör és a légies kapcsolata szinte példás lenne, ha nem rontaná az összképet a préselt fa és egyéb, olcsó anyagok használata.

A Gödöllői Premontrei Gimnázium tornaterme
Építész: Kalmár László

5,32

Szép, új világ


Ha eltűnik a legendás Római-part, de ilyen épületek kerülnek a helyére, hajlamosak lennénk azt gondolni, hogy végül is egyszer ki kellett jönnünk a barlangból is. A bauhausos elemeket skandináv építészettel és a formák futurisztikus tobzódásával keverő, hűvös lakópark akár egy közeljövős sci-fi tudóstelepének díszleteként is felhasználható lenne. Ez egyébként érthető, mert a házak szándékoltan is a közeli Graphisoft formavilágát viszik tovább. Ha a szél nem hozná el idáig a lángosszagot, párszáz kilométerrel északabbra saccolnánk a telepet. Így viszont nem kell messzire menni egy jó sajtos-tejfölösért.

Aquincumi Dunapart Villapark, Budapest
Lukács és Vikár Építész Stúdió

5,01

Télikert a Marsra

A minimalizmus nem az egyszerűséget jelenti, hanem azt, hogy az ember alkotásába belekomponálja az ürességet is. Ezt a bölcsészlányok becserkészéséhez is használható gondolatot jegyeztük le, miután percekig elragadtatottan néztük a beton-üveg téglatestekből, és a nagy, zöld izéből álló kompozíciót. Pedig a képlet nem tűnik izgalmasnak. A Debreceni egyetem két új épülete tulajdonképpen két, egymás mellett álló hasáb. Az egyik elejére zöld rézzel borított, áttört paraván tapad. A dolog kiváltotta térélmény, a szabálytalan rések rajzolta fényfoltok és a zavarba ejtő érzés miatt, hogy az épület tulajdonképpen folytatódik, miközben nincsenek mellettünk falak, az egészről mégsem a szigorúság jutott eszünkbe. Inkább egy, a Marsra tervezett télikertet sejtettünk a széles üvegfalak mögött, ahol a vörös napfényben orchideákat termesztenek testhezálló ruhába öltözött kertészek.

A Debreceni Egyetem új épülete (Golda János, Szenderffy Gábor, Mészáros Erzsébet építészek és Megyik János képzőművész)

5,45

Terror helyett

Az újépítésű belvárosi házak végezhettek pusztítást tudatunkban, de ahogy megpillantunk egy ívelt tetőt, összeszorul a gyomrunk, mintha évfolyamnyi Szép Házak magazinnal vetődnénk egy lakatlan szigetre. A műfajban kötelező tetőkialakítást és a műmárvánnyal burkolt lábazatot leszámítva az épület szerencsére mentes a giccses rátétektől és a funkciótlan fémizéktől. Ez arra elég, hogy a járókelők esztétikai terrortámadás nélkül haladhassanak el előtte az utcán. Ami Budapesten már pozitívum.

Lakóépület a Ferencvárosban
Felelős tervező: Kravár Ágnes

4,40

Tetris

Ne kutassuk miért kötik az építészek az IT témáját a lőrésszerű ablakokhoz, de a ilyesmikkel operál az Infopark tömbje is. Szabálytalan elrendezésük, az épületmagas, fehér, tetrises betétek és az üvegfalak feledtetik, hogy ez is csak egy nagy, szögletes téglaépület.

Infopark-Budapest 'C' épület
Építész: Pálfy Sándor, Hőnich Richárd, Félix Zsolt és munkatársaik (Építész Stúdió Kft.)

4,86

Zen kert téglából

Egy öreg, zenbuddhista londoni rendelhette meg ezt az épületet, ahol a klasszikus házforma és a vöröstéglás falak széles ablakokkal, ajtókkal és letisztult formákkal keverednek. A tervező tudhatta, hogy a puritán tulajdonos számára egy nyugaton készített zen kert giccses, ezért annak racionalitását és légiességét a házba építette bele. A geometrikus formák nélkülözik az extravaganciát, így aki nem mereng el az arányokon, unalmasnak és terpeszkedőnek fogja találni az épületet.

Adyligeti családi ház
Építész: Kalmár László, Zsuffa Zsolt

6,78

Véleményüket, észrevételeiket ide írják meg!