Megalakult a Fölösleges Áruk Fóruma

2007.11.24. 14:20
A HuMuSz megalapította a Fölösleges Áruk Fórumát, hogy felhívja a figyelmet, mennyi olyan tárgyunk van, amit megveszünk, aztán meg nem használunk semmire.

A Hulladék Munkaszövetség a "Ne vásárolj semmit" nap keretében szombaton megalapította a fölösleges áruk fórumát, olyan termékekből rendeztek kiállítást, amelyeket használati tárgyként árulnak ugyan, de valójában semmi szükség nincs rá.

A kiállított tárgyak között található elektromos krumplihámozó, vadászrepülőgép formájú ébresztőóra, elektromos szappanbuborék-fújó, motoros nyalóka, morzsaporszívó, popcornvilla, kutyababakocsi és dobozos vattacukor.

A környezetvédő szervezet szeretné felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a feleslegesen megvásárolt termékekkel drasztikus mértékben növelik a keletkező hulladék mennyiségét.

Ha minden ember olyan mértékben fogyasztana például energiát vagy nyersanyagot mint az Amerikai Egyesült Államok lakói, akkor a föld népességének ellátásához hat bolygóra lenne szükség, ugyan ez a szám az átlagos hazai fogyasztást nézve három - közölte a civil szervezet.

A civil szervezet szerint egy magyar ember naponta átlagosan 1,6 kilogramm szemetet dob ki, így az ország éves hulladéktermelése közel 5 millió tonna.

A "Ne vásárolj semmit" napot 15 évvel ezelőtt rendezték meg először Vancouverben, 2007. november 23-án és 24-én a világ 65 országában tartanak rendezvényeket. Ma a föld lakosságának 20 százaléka fogyasztja az erőforrások 80 százalékát, a fejlett országokban az élelmiszerek 30 százaléka hulladékként végzi.