A magyar fiatalok elégedetlenek a szexuális felvilágosítással

2008.11.28. 15:00
Egy közvélemény-kutatás szerint a mai fiataloknak a fele nem tud a nemi úton terjedő betegségekről - a HIV-et és a szifiliszt kivéve. Sokan teljesen kimaradnak a felvilágosításból, és a legtöbb tinit a barátai informálnak a nemi életről.

A Durex online kutatásán 1500, 15-22 év közötti fiatal válaszolt a szexuális felvilágosítással kapcsolatos kérdésekre. A felmérés szerint a fiatalok azt szeretnék, ha a felvilágosítás többről szólna, mint egy biológia óra és örülnének, ha az érzelmekről, kapcsolatokról és nemi szerepekről is szó esne a felvilágosítás során.

    

Pozitívumként említhető, hogy a válaszadók 84 százaléka részesült valamilyen felvilágosításban, ami viszonylag nagy szám, bár ez még mindig azt jelenti, hogy sokan teljesen kimaradtak a szexuális éltre való felkészítésből.     A megkérdezettek 64 százaléka gondolta azt, hogy nem kapott elegendő információt, így nem meglepő az eredmény, hogy az összes válaszadónak csupán 52 százaléka ismerte a leggyakoribb, szexuális úton terjedő betegségeket a HIV-víruson és szifiliszen kívül. Az is kiderült, hogy a szexualitással kapcsolatban a fiataloknak nem a szülők, hanem a barátok jelentik az elsődleges információforrást.

    

    "Tudományos kutatások is bizonyították, hogy a kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szexualitás épp úgy hozzájárul az egészség megtartásához, mint a táplálkozás, vagy a testmozgás. Ezért tartjuk - mi védőnők is - fontosnak, hogy helyes ismeretekkel rendelkezzenek a fiatalok e kényesnek mondott terülten, tanuljanak meg beszélni is erről a témáról" - fogalmazott Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők egyesületének elnöke.

    

A Budapesti Orvostanhallgatók Kortársoktató Alapítványa (BOKA) 20 éve tart AIDS és szexuális felvilágosítás címmel prevenciós foglalkozásokat, amelyeken az óvszerhasználatot is bemutatják. "Sajnos egyre kevesebb iskolába jutunk el, így a fiatal orvostanhallgatók és az iskolások egyre kevesebb alkalommal tudnak találkozni és nyíltan beszélgetni erről a témáról" - mondta Molnárné Garbacz Anna, a BOKA vezetője.

    

Erős Erika szexuálpszichiáter szerint sok felvilágosító program van ma már, de többségük inkább az anatómiai ismeretekre és nem az érzelemre helyezi a hangsúlyt, és ebben egyezik a véleménye a fiatalokkal. ugyanakkor a tinédzsereknek a szexualitás érzelmi hátterét és dinamikáját kellene megismerniük.