'Az ördög uralkodik, isten csak figyeli'

2004.07.03. 22:06
A Júdea Népe Front a Deák téren, rohamrendőrök, tacskók a szivárványszín zászlók alatt, apokalipszist vizionáló nagymama az Oktogonon és egy nácinak álcázott kiskereskedő a bulikamion mögött, akinek szintén kozmopolita-liberális barátai túl gyávák voltak az idei melegfelvonuláshoz. Az Index a IX. Meleg és Leszbikus Fesztiválon járt.
A gyülekező helyszínén még nem tűnt meggyőzőnek a tömeg, de az Andrássy úton elindulva hamar felvonulássá duzzadt a IX. Meleg és Leszbikus Fesztivál. Az élbolyban haladó első kamionon még csak egy transzvesztita táncolt Britney Spears Toxic című számára, ő is szemérmesen behúzódott az "édes hazám fogadj szívedbe" feliratú transzparens mögé. Csak akkor kezdett oldódni, amikor a Bajza utcánál végre többen is felmásztak hozzá. A technót játszó második kamion már népesebb volt, mögöttük vonult a peace-zászlókkal díszített, sűrűsödő tömeg, majd a sípoló-doboló Látható leszbikusok, utánuk a Humanista Mozgalom néhány képviselője és hatalmas limuzinokban az Angel bár dívái, Matthias, Irén és Csepy. A sort egy tucat rendőrautó zárta, rohamrendőrökkel.

Itt a vég

Klikk a képre!
Az Andrássy úton haladva hamar bizonyossá vált, hogy a melegfesztivál az egyik legnagyobb turistalátványosság, ennyi fényképezőgép és kamera ritkán fordul meg egy helyen. A japánok különösen kitettek magukért, de ők cseh pólóban is nyomultak Prágában.

"Undorító - méltatlankodott az egyik idős hölgy. - Ha tudtam volna, hogy ez van, nem jövök ide. Az emberek már nem félnek Istentől, közel a világvége, ezek már utolsó napok - mondta lassan, tagoltan. - Borzasztó, hogy nem lehet megkülönböztetni az asszonyt a férfitól, félek tőlük, igen. Terjesztik az AIDS-t, meg mindenféle betegségeket, itt már az ördög uralkodik, isten csak figyeli, de egyszer majd közbeszól!" - jövendölt a hölgy, majd egy transzvesztitát látva zavartan félrekapta a fejét. "Maguk azért rendes emberek, látszik magukon" - zárta le az apokaliptikus beszélgetést.

A nácinak öltözött liberális

A szivárványos tömegből messze kimagasodott egy "ÉN NEM" feliratú tábla, feketébe öltözött tulajdonosa komoran vonszolta magával. A magányba burkolózott, néma ellentüntető, hamar felvidult, mikor szóba elegyedtünk vele, de a tábla titkát nehezen akarta felfedni. "Én egyetértek velük, hogy teret kell nekik adni, de én nem vagyok meleg, és szeretném, ha ezt mindenki tudná. Szeretnék tőlük elhatárolódni, ezért öltöztem nácinak, pedig igazából kozmopolita liberális vagyok." Hozzátette, hogy legalább tíz barátját is próbálta elcsábítani erre az eseményre, de senki sem volt rá kapható, szintén kozmopolita-liberális barátai ugyanis szerinte gyávák, és félnek a melegektől.

A kamionokon közben egyre sűrűsödött a tömeg, és a Deák térnél az extrém táncosok hirtelen hátraarcot vágtak, mikor meglátták az ellenük kivonuló melegelleneseket.

Júdea Népe Front a Deákon

Az MDF hat ellentüntetője szótlanul álldogált magában, mint a Brian életében a Júdea Népe Front, merev tekintetüket és higgadt nyugalmukat teljességgel lehetetlen volt megingatni. Kezükben a Bibliával és hatalmas Sodoma felirattal próbálták elhárítani a travesztik provokatív mozdulatait, testi épségüket rendőrök vigyázták, akik legalább kétszer annyian voltak, mint a tüntetők. A magát parancsnoknak nevező, helyszínre kivezényelt felügyeleti erő durván toloncolt arrébb mindenkit, és mikor megkérdeztük miért, csak annyit mondott: "Azért, mert így döntöttem."

"Kikérem magamnak, hogy az MDF tiltakozik a felvonulás ellen, és hogy legszívesebben betiltanák. Komolyan mondom, ezek nem gondolkoznak. Észre sem veszik, hogy ebből a kisebbségből hamarosan a többség lesz" - háborodott fel Csepy díva, utalva Bégány Attila, MDF-es képviselő nyilatkozatára. A politikus nemrégiben azt mondta, hogy a felvonulást be kellene tiltani, mert véleménye szerint a gyermekek "káros hatások" elleni védelemhez való jogait sérti.

Útban nyugat felé

Klikk a képre!
Érdekes módon egyébként meglehetősen kevés egymásra boruló meleg pár láttatta magát, a szimpatizáns heteró párok sokkal magabiztosabban gyűrögették egymást a melegek ünnepén, mint maguk az ünnepeltek. Az egyik meghitten összeölelkezve vonuló meleg pár azonban szívesen fejtette ki véleményét.

"Igen negatív véleményt alkothatnak rólunk azok, akik most végignézték a felvonulást. Ugyanis nem azok jöttek el, akik tényleg képviselhetnék a melegeket" - méltatlankodott a fiatalember, aki a kedvünkért külföldi barátját is előre küldte, hogy elmondhassa személyes tapasztalatait. "Minden társadalmi rétegnek vannak felső és alsó képviselői, és itt több van az utóbbiból, ami rossz fényt vett ránk. Ezekkel az emberekkel én sem szívesen barátkoznék" - folytatta, majd hozzátette, leginkább azt kifogásolja, hogy nem kerültek ápolt és helyes pasik a kamionokra.

Szivárványos végkifejlet

A Tabánba érkezve kozmopolita-liberális barátunk elhagyta tábláját, és így láthatóvá vált pólóján az "Akkor is pedofil, ha már halott?" felirat, amivel nyilván identitását kívánta tovább erősíteni. Majd jó kereskedőhöz méltón egy papírzacskóból előkapta pólógyűjteményét, és kifejezetten erre az alkalomra készített pólókat kezdett árulni 1500 forintért.

Matthias és Csepy végre kiszállt a limuzinból, és elvegyült rajongói között, így korlátaitól megszabadulva, végre a 120 kilós Matthias is kifejthette véleményét. Úgy gondolja, sokat lendítene a melegek ügyén, ha a médiaszemélyiségek is felvállalnák szexuális hovatartozásukat, és példának okért eljönnének a hasonló rendezvényekre. A két transzvesztita énekesnőt mereven bámuló idős bácsitól szerettük volna megkérdezni, mit szól a rendezvényhez, ő azonban nem állt velünk szóba. "Itt a vége! Köszönöm!" - mondta és elvegyült a szivárványok között.