Sztárpilóták egymás ellen

2004.08.17. 12:00
A Nyíregyháza Sóstó-i Parkfürdőben az Air-Fiestán a "ki a fasza gyerek" címért egy-egy kamikaze légi bemutatóval harcba szállt a két világhíres műrepülőnk, Besenyei Péter és Veres Zoltán, majd este Magyarország legnagyobb dance fesztiválján, a Sóstó Fiestán Ganxsta Zolee és a Kartel. Az Index nyaralt az elfeledett nyíregyházi üdülőkomplexumban, de közben kiderítette, hogy Besenyei az augusztus 20-ai légibemutatóból kitúrta Veres Zoltánt, Ganxstát pedig megvásárolták.
A két napos nyíregyházi VIP-körutaztatás célja az volt, hogy a különböző rendezvényekkel a sajtón keresztül ismét felhívják a figyelmet a méltatlanul elfeledett Állatparkkal, hatalmas stranddal, wellnessnyaralóval ellátott Parkfürdőre. E célból mindent felvonultattak a Budapesttől autóval már két és fél óra alatt megközelíthető a város. Mégis mindenki csak akkor jelentkezett a vasárnap kezdődő sajtótúrára, amikor kiderült, hogy repülőgéppel megyünk Nyíregyre. Pontosabban egy szovjet gyártmányú, 54 éves géppel, a LI-2-vel. A budaörsi reptéren a szeles vasárnap reggel, miközben többen a propellert próbálták belökni, a pilótának megjegyeztem, hogy tudom, hogy repül még egy LI-2-es a világon. „Nem! – helyesbített közömbös arccal, – a másik Moszkvához közel három hete lezuhant.”

Így beszálláskor csak a TV2 stábja csúszott szét a lazaságtól (talán, mert fél órát késtek), de a gépben kiderült, hogy felesleges volt az aggodalom: a berendezés az archaizálás ellenére teljesen profi, az út 300 kilométeres sebességgel ötven percig tartott, és a végén a hátsó kerék huppanását kivéve semmi szokatlan nem történt.

Négy és fél év alatt, 35 millió forintból újították fel a gépet, sőt még egy utazási iroda is szponzoruk lett - mesélte a pilóta, Hajdu Károly, aki a gép tulajdonos alapítványának, a Show-time

A több órás bemutató alatt kötelékben (egymást követve), vagy tükörrepülésben (egymásnak háttal) szálltak a gépek, lufikra vadásztak, belsejükből ejtőernyősök ugráltak ki, végül még a húsz méteres LI-2 is felszállt, hogy előkészítse a két nagy fellépőt: Veres Zoltán Európa-bajnokot és Besenyei Péter háromszoros világbajnokot. A reptér főépületében a légibemutató közben a repülőtér parancsnokát, Hargitai Ferencet faggattam. Hargitai elmondta, hogy Nyíregyházán húsz éve nem volt ilyen nagy rendezvény, holott egyedül itt folyik az országban felsőfokú pilótaképzés.

Beszélgetésünk közben beharangozták a két nemzetközi sztár fellépését, a köztük feszülő ellentétet is csak az az újságíró nem tudta meg, aki végig a reptéri vécén ült. Míg mindkét pilóta arról híres, hogy kis motoros gépével átrepült a Lánchíd alatt, több különbség is körvonalazódott. Például egy katasztrófafilmben mindenki Veressel szeretne felszállni a húsz méteres LI-2-re, mert ő 80 gépet elvezet, köztük a Boeing 737-est (jelenleg is a Malévnál pilóta), míg Besenyeinek csak kisgéphez van jogosítványa. Tekintse meg képeinket!
Veres Zoltán
"Ez egy elmebeteg" - hallottam hátulról, mikor Veres a gépet oldalt tartva, egyik szárnyával fél méterrel a föld felett suhant száz méteren keresztül. "Hát, ellentmond a fizika törvényeinek, az biztos" - mondta mellettem egy férfi a körülötte álló fiataloknak. "Ez a vezetett orsó, most leállt a légcsavar, és anélkül is kontrollálja, most bekapcsolta a füstgenerátort, na, ennek a figurának nincs neve. Hogy hogy csinálja? Már kérdeztem tőle, de Zoli sem tudja elmagyarázni." Majd Besenyei alatt ugyanezeket mondta.

Bemutatkoztunk, kiderült, hogy Szelestey Gyula, a nyíregyházi főiskola repülőgép műszaki és kiképzési tanszék vezetője mellett állok. "Ez sokkal veszélyesebb, mint a hivatalos versenyeken, ott például nem mehetnek száz méter alá" - magyarázta később. Mikor megkértem, hasonlítsa össze Verest és az őt követő Besenyeit, elmondta, hogy alig látni különbséget, bár Besenyeinek jobban ment a "részeg figura". Körülöttünk mindenki azt bizonygatta, hogy ha Besenyei időben érkezik, és látja, mit nyújtott Veres, kicsit jobban igyekezett volna. Szelestey elmondta, hogy hasonló gépük van: EXTRA-300-S és EXTRA-330-L, Besenyeié, az utóbbi, 30 lóerővel többet tud.

Furka hurka

"Kis, nemzeti repülőnapnak indult, ami kicsi, savanyú, sárga, de a miénk, erre abszolút multicég nyomulása lett" - mondta Veres Zoltán, mikor arról kérdeztem, hogyhogy visszaléptették az augusztus 20-ai Parlament előtti légiparádéról, de el kellett mennie megforgatni egy légcsavart. Többen magyarázták körülöttem, hogy arra gondolt, hogy Besenyei szponzora, a Red Bull kivásárolta az egész ünnepi légibemutató idejét.

Tekintse meg képeinket!
Besenyei Péter
Besenyeihez mentem a leszállás után, hogy ugyanerről faggassam. Elmondta, hogy valóban ő javasolta az ünnepi résztvevőket. "De nemzetközileg a legjobbakat ajánlottam. Zoli meg hat éve nem is versenyez. Előtte is csak utánpótlás kategóriában nyert, harmincadik helyezettnél sosem volt jobb a világversenyeken" - mondta a gépén trónoló Besenyei, aki hozzátette, nem is érti, miért nem róla beszélgetünk.

"Például 2001-ben nyertem meg az Európa-bajnokságot, ráadául összetettben - mondta Veres Zoltán, mikor ezekkel a kijelentésekkel visszatértem hozzá. "Az nem hat éve volt. Lóerőkorlátok vannak, de az nem utánpótlás. Igazából nem is tudom, hogy mit értett ez alatt, de nem is érdekel" - válaszolta, majd két amerikai tangóharmónikázni kezdett neki.

Dance-parti

Délután mikrobuszban átmentünk a Sóstó Parkfürdő strandjára. Egy nyíregyházi bikiniszépségverseny után, este nyolckor kezdődött Magyarország legnagyobb dance fesztiválja. Tízezer néző, a tizenévesek a VIP részlegen kívül ugrálhattak a leeresztett medencékben az ajándékba kapott kotonnal és cukorkákkal, a húsz feletteiket a VIP-sek képviselték kerítéssel körbezárva, és minden jóval ellátva .

A Millenáris tévé, a TV2 meg más tévék mini stábjai a TNT-vel, meg a groovehouse-os Judyval készítettek egyeninterjút, és mindenki rákészült a szomorúan egyfele néző svéd együttesre, az Alcazarra is. Láthatóan csak én nem tudtam, hogy mit keresek ezen dance fesztiválon, így a másik kilógóval, Ganxsta Zoleeval terveztem egy beszélgetést.

Tekintse meg képeinket!
Ganxsta Zolee
"Minket megvásároltak" - magyarázta később egy eldugott padon Zolee. "De amúgy érdekesebb fellépni itt, mint a saját közegemben. Igazából jól érzem magam." - tette hozzá, ami, a számos rajongóját nézve, akik elől elbújtunk, nem is csoda. A szégyenteljes fél-playbackeléssel ő sem volt kibékülve: "A szervező azt mondta, csak a TNT jöhet élőben, de megígérte, hogy jövőre mi leszünk a szerencsések. Ha nem tartja be, eltöröm a kezét!" - tette hozzá röhögve.

"Mikor lesz már története a külföldön forgatott klipjeiteknek?" - kérdeztem. "Ami augusztus 23-án jelenik meg, annak lesz" - mondta. "Négy lepukkant nemtom micsoda a nyugati és keleti partot összekötő 66-os úton utazik, és állandóan szembetalálkozik egy Elvis-imitátorral, akit Nagy Edmond játszik. Edmondot folyton pelenkázni kellett, de nagyon aranyos figura" - magyarázta.

"Igazi sztori lesz valamikor? Például Ganxsta Zolee megtanul lasszózni a Grand Canyonban?" - közvetítettem Szily Sári ötletét. "Na, erre még nem gondoltam, de akkor agyalunk rajta!" - mondta elhamarkodottan, majd hozzátette: "Bár azt sem tudom, hogy holnap mi lesz, ideges is a barátnőm emiatt. A Mittom én az új lemezen, a Szabad a gazdán az én életérzésemet fejezi ki." - mondta, aztán odament az elázottan nagyon rossz fej bandataghoz, O.J. Sámsonhoz, hogy öt rácson kívüli srácnak autogramot osszanak.

Félplayback
"Ennyi fellépővel, ilyen rövid, öt perces szünetekkel nem megoldható az élő zene" - tájékoztatta az Indexet Verő Márton, a rendezvény sajtóreferense. "Az ének viszont mindenkinél élőben ment, csak a háttérzene szólt CD-ről. Ha hangszerelt zenével lépett volna fel mindenki, ahogy a TNT, akkor a szünetek félórásak lettek volna, és jóval nagyobb lett volna a költségvetés: az Alcazar például többmillió forinttal drágább lett volna. Így viszont nem egy cégek által előállított katyvasz lett, hanem egy város szponzorálta, nem veszteséges rendezvény."