Kabátban a gőzfürdőben - Fürdők Éjszakája

2008.12.06. 16:37
Először rendezték meg a Fürdők Éjszakáját Budapesten, amire körülbelül ötezren váltottak jegyet péntek éjjel. Három fürdő - a Széchenyi, a Rudas és a Gellért - volt nyitva hajnal négyig, ezeket egy 3500 forintos jeggyel lehetett igénybe venni. Igénybe is vettük.
Kattintgasson!

Szecsó

Az első két helyszínt nagykabátban jártuk végig, levetkőzni ugyanis nem volt kötelező, csak ajánlott. A legjobban a Széchenyi tetszett kis csapatunknak, pedig a programleírás alapján erre számítottunk legkevésbé. Ezért is mentünk oda először. A meggyőzően profi Studio 11, a Fürdőigazgatóság központi zenekara (ahogy magukat felkonferálták) minden óra húszkor kezdett el játszani a teraszon. Pörgős jazzt adtak a víz alatt bugizó lábak alá, ami nagyszerű aláfestésének bizonyult a hidegben rohangáló bikinis nőknek is.

Éjfél körül értünk oda, és látszott, hogy a személyzet kissé feszült volt a nem szokványos szituáció miatt. Egyből a bejáratnál egy vendég iskolázta le a fiatal, megszeppent beengedő srácot. Felszólította, hogy növesszen bajszot, és csak akkor merjen hozzászólni. Ezután egy bajuszos őr kitessékelte őt, miközben a vendég félelmetes, veszett kutyára emlékeztető gesztusokkal próbálta kivívni, hogy a legnagyobb főnökkel beszélhessen. "Egyre rosszabb lesz, mert egyre többet isznak" - mondta egy idősebb, női alkamazott.

A fürdő csordultig volt telve, a béke szigetét a kissé eldugott fitneszteremben találtuk meg. Olyan szívélyesen fogadtak minket, mint egy távoli faluban, ahol a madár sem jár. Bevihettük a sört, és még szaloncukrot is kaptunk, amit a combközelítő gépen rögtön le is dolgoztunk egy Robert Miles-klasszikusra. Eddig nem tudtuk, hogy a Széchenyiben a jegyhez ingyenes edzőterem-szolgáltatás jár, már ezért megérte elmenni.

A fürdő amúgy a megszokott képet nyújtotta, csak majdnem teljesen hiányoztak belőle az öreg nénik és bácsik. Főként a harmincas korosztály képviseltette magát. Sok volt a tetovált szájú nő és az izomgyuri, de ez csak azokat lepte meg, akik tízéves koruk óta nem jártak fürdőben. A hangulat kellemes volt, az emberek barátságosak, könnyen beszédbe elegyedtek, volt egy kis közösségi élmény.

Chilles Gellért

A Szecskából a Gellértbe mentünk, ahol főleg a vetítésekre mentek rá a szervezők. Fürdőköpenyben elhaladt előttünk a folyosón Laki, aki szombat este a Rudasban tart rendes Cinetripet, ez csak bemelegítés volt. A péntekiek csak olyan lightos, még inkább kommercionalizált partik voltak, vajmi kevés közzel ahhoz, amit régen egy Cinetrip jelentett, de végül is ez nem teljesen az ő bizniszük volt, hanem a Budapest Gyógyfürdői Zrt.-é.

A Gellértben sokan panaszkodtak a zenére: "bealvós", "túlságosan chilles", "szar" - sorolták a kritikákat. A Gellért medencéit és a csodálatos belső tereit szépen bevilágították, és még a hatvanas évek óta változatlan formában fennmaradt iszaposztályt is meg lehetett nézni az alagsorban. Egyedül az iszapkonyha ajtaja volt zárva.

Itt is lopnak

Sajnos a Gellértben nem volt alkalmunk megmártózni, mert mikor megérkeztünk, nagy káosz fogadott az előtérben. Kétségbeesett emberekkel találkoztunk, akiknek kabinjukból kilopták értékeiket, és álmos rendőrökkel, akik sajnálkozva csóválták a fejüket miközben felvették az adatokat, de azért ott csillogott a szemükben, hogy "magadra vess". Elvégre tényleg ki van írva, hogy a kabinban hagyott tárgyakért nem vállalnak felelősséget.

"Rongálás egyik ajtón sem történt" - mondták velősen. Az egyik vendégnek harmincezer forintját vitték el, de a telefonját és a tízezresnél kisebb bankjegyeket meghagyták. Egy másik azt állította, a haverjának százötvenezer forintját lopták el a kabinból. Ő azt mondta, a haver azért vitt ekkora összeget a fürdőbe, mert neki tartozott. Ne vigyenek értéket fürdőbe, főleg, ha tartoznak valakinek!

Ha vége jó

Gyorsan közeledett a Fürdők Éjszakájának a vége, ezért sietve átgyalogoltunk a Rudasba az utolsó órára. Akik a Gellért zenéjére panaszkodtak, inkább a Rudasba kellett volna menniük, itt egy fokkal mozgalmasabb zene szólt, csak éppen a melegvízbe nem lehetett beférni. Az előtérben Shuriken játszott, a pihenőben fejhallgatóval aludtak a részegek, a sok gőzölgéstől már mindenki csak félig tudta kinyitni a szemét, a lányok kómásan szárították a hajukat. Nagy táncolás nem volt a központi medencében, páran, a legjobban bekészült emberek néha bemozdultak, a végére mégis meglepően nagy ovációt aratott a dj. Még ki is dugta csodálkozó fejét a pult mögül, és ekkor mindenki örült, főleg a kimerült személyzet. A rendezvénnyel mindenki elégedett lehetett, leszámítva a pár tucat meglopott embert.