Langalló, lúdtalpbetét és biolekvár

2004.10.09. 17:42
Mi kerül többe, tíz deka szarvasgomba vagy egy üveg hawaii noni? Mi az a langalló és melyik Kossuth-díjas színművésszel tornázott együtt tudósítónk édesapja? Hogyan készül a macskatalptészta? A hétvégi Íz-Feszten szinte mindenre fény derült.
"Megírhatod az újságodba, hogy az Eperjessel tornáztam" - mondja apám a villamoson - "De nagyon szolidan viselkedett." Nem igazán tudom, hogyan reagáljak erre a revelációra, így tréfával próbálom elütni: "Nem próbált megtéríteni a keresztény hitre, míg a futópadon izzadtál?" Nem, semmi ilyesmi, mondja, és leszáll, egyedül hagyva riporterünket, aki a Corvinus (leánykori nevén Kertészeti) Egyetemen megrendezett Íz-Feszt gasztronómiai vásárra igyekszik.

Kelendő a lángos

Tekintse meg képeinket!
Az ösz első igazán barátságtalan napján a standok között bolyongó tétova nyugdíjasok és kisgyermekes családok fogadnak az egyetem parkolójában. A kemencében sült lángost áruló stand körüli tömeg jelzi, idén ez a tuti biznisz: látványnak sem utolsó, ahogy a fehér kötényes szakácsfiú nagy fatálcákon tolja be a sütnivalót a kemencébe, a stand előtti padon sajtos-tejfölös, vagy töpörtyűs "langallót" eszegető nénik és bácsik pedig kiváló ingyenreklámként működnek.

Magic szarvasgomba

A jobban öltözött látogatók a szarvasgombás standnál nézelődnek, vásárolni azonban senkinek sem akaródzik. Közelebb lépve kiderül, hogy miért: egy átlátszó műanyagdobozban három apró, sötétszürke, dudoros labdacs árválkodik, a felirat tanúsága szerint 35 grammot nyomnak, és ezer forintért vesztegetik őket. Egy másik dobozban nagyobb gomba lapul, az 55 grammos darabért már 2500 forintot kérnek. Lehet itt kapni szarvasgombás olajat, mártást, sőt az igazán elszánt sznobok szarvasgombás mézzel lephetik meg szívük hölgyét. Az árak és a pult közepén trónoló levélmérleg a thaiföldi full moon partik varázsgombaárus standjára emlékeztet, megfelelő mennyiségű készpénz híján azonban nem próbálom ki a szarvasgomba tudatmódosító hatását.

Bent az épületben tévéshopos prezentáció fogad: egy nő amerikai teflongrillen palacsintát süt, egy férfi pedig azzal lelkesíti a közönséget, hogy a hatvanötezer forintos készülék árából most tizenötezer forintnyi engedményt ad. A We Hero Kft dolgozóinak meglepő módon egész sok nézője van, sőt egy kisnyugdíjasnak tűnő pár vásárol is a szupergépből, mely helyettesíti a kenyérpirítót, a grillt, a mikrót, a tűzhelyet, csak épp kávét nem főz.

Lépes valóságshow

Íz-Feszt
Élelmiszerek és kertészeti termékek szakkiállítása és vására

Budapesti Corvinus Egyetem
XI. Villányi út 29-43.
Belépő: 500 felnőtt, 300 diák/nyugdíjas
Október 8-9-10
Nyitva 9-19 óráig (a pénztár hatkor zár)

Két mézesstand is valóságshow-elemmel érkezett a kiállításra: a mézesüvegeket szemlélő vásárlók riadtan hőkölnek vissza a pulton álló, két üveglap közé szorított lép láttán, melyen a méhek mit sem sejtve élik dolgos hétköznapjaikat. Kicsivel odébb egy hölgy 1100 forintért otthoni gombatermesztésre alkalmas, spórákkal beszórt tönköket árul. Mint megtudom, a laska- vagy shiitake-termesztéshez nem szükséges hűvös pince, a gombák a nappaliban is vígan nőnek, mindössze időnként vízzel kell permetezni a tönköt.

Fél emelettel feljebb, a büfészinten kipróbálom a retekcsírás szendvicset és a bio-kecskesajtot: várakozásaimnak megfelelően retek- és kecskeízük van. Megkóstolom a cukor és élesztő nélkül készült almáspitét is, mely ugyan laposabb az általam ismert változatnál, de almaíze sokkal intenzívebb. Sokszor felróják a biosütik hátrányául, hogy rövid ideig jók, hiszen tartósítószer sincs bennük, ám a probléma nem valós: ez az almáspite ugyanis bármilyen társaságban perceken belül garantáltan elfogy.

Biomágnesesség

Klikk a képre!
A sajtos, sütis és lekváros standok között furcsán mutat a Bionet pultja, melyen táplálékkiegészítők, mágneses takarók, víztisztító berendezések és csodakrémek sorakoznak. Itt kapható a legendás noni ital is, amelyből egy hétdecis üveg tizenkétezer forintba kerül, és weboldala szerint gyakorlatilag minden betegséget meggyógyít, a ráktól a gyomorbajon át a levált lábkörömig. De vásárolhatunk ötezer forintért műanyag talpbetétet is, amely a benne rejlő mágnesek révén a lumbágót és a visszeret is gyógyítja, tudom meg a pult mellett álló hölgytől. Felvetésemre, miszerint biztosan kényelmetlen egész nap egy műanyagdarabon állni, a hölgy kilép trottőrcipőjéből, és megmutatja a benne rejlő betétet. "Az akupresszúrás pontokra hatnak a mágnesek, nagyon kellemes" - állítja, és én nem firtatom tovább a dolgot.

A díszteremben egy százasért megkóstolom a Monostori Pinceszövetkezet 2003-as Zenit borát, mely fanyar és gyümölcsös ízű, és a szigligeti szüreteket juttatja eszembe. Egy karcsú palack hétszáz forint, és már bánom, hogy nem hoztam. Jó tesztelőhez illően kipróbálom a kemencés lángost is, bár a négyszáz forintos vételár szíven üt. Ár/ teljesítmény tekintetében azonban a leginkább pizzatésztára, vagy a Marxim lepényére emlékeztető étel mindent visz: az egy porciónak számító huszonötször tíz centis darabból egy háromfős család is jóllakna.

Macskatalptészta és cifragaluska

Megnézem még Fehér Ilona házitészta-készítő előadását, melyen megtudom, hogyan kell előállítani macskatalptésztát sajtreszelővel, cifragaluskát pedig egy szimpla villa segítségével, aztán hazafelé indulok. Kifelé menet a pénztárnál töprengő nyugdíjasokkal találkozom: azt számolgatják, vajon a háromszáz forintos jeggyel megéri-e bemenni a kilónként hetven forintos almáért. Holnapig még van idejük eldönteni.