Nemcsak a burzsujoké a golf, bár mégis

2007.05.19. 15:17
Magyarország egyik legnagyobb ingatlanberuházása a Budapest Gate, egy ír-izraeli konzorcium épít komplett falut a Bicske határában található ipari területen. A 300 millió eurós projekt épületei, a szállodák, a wellnessközpont és a közel kétezer lakóház Magyarország kilencedik 18-lyukú golfpályája köré épül. 2009-re várhatóan készen is lesz a sebészi pontossággal nyírt, füves, lyukas zöldterület, az ipari tóból átalakított homokos, úgynevezett beach-csel. A marketingszöveg szerint a golf mindenkié, a pénteki alapkőletétel mégis az önjelölt felső tízezer képviselőinek felvonultatásával zajlott.

Most már biztosnak tűnik, hogy Budapesttől 38 kilométerre felépül Magyarország kilencedik 18-lyukú golfpályája. A bicskei Budapest Gate névre hallgató beruházás nem egyszerűen golfpálya lesz, a marketingesek a golffalu nevet adták neki, ugyanis lakóingatlanok, szálloda, konferenciaközpont, termálfürdő és látványtó építésére is készülnek. Az alapkőletételt pénteken tartották, a terület egyelőre nélkülözi a jövőbeni luxusfalu fényét, az épületek elkészültét és a golfpálya nyitását 2009-2010-re ígérik. Az Index eltöltött néhány órát a magyar új arisztokrácia társaságában.

300 millió euró házra, fűre, lyukakra

A 300 hektáros beruházás várhatóan 300 millió euróba fog kerülni, tudtuk meg Arie Yom-Tovtól, a befektető Hollyworld Enterprises képviselőjétől. Erdei Bálint, az ír-magyar konzorcium hazai értékesítési és marketing igazgatója azt is elmondta, Magyarország egyik legnagyobb volumenű beruházásáról van szó: 360 villaépületet, 700 társasházat és 800 ikerházat terveznek, mindezt szuper bioóvodával egy hatalmas tó és golfpálya köré. A számokon már meg se tudtunk döbbeni, a sajátos közegben addigra igazán megszeppentnek tűnhettünk az alapkőletétel helyszínén. Volt olyan befektetőfeleség, aki tetőtől talpig Gucciban érkezett, egy magányosan álldogáló üzletember pedig arra hívta fel figyelmünket, hogy sokan rajta felejtették a márkajelzést drága öltönyükön. A sorok közt olvasva így megértettük, nem a golftársadalom képviselői voltak hivatalosak az alapkőletételnek nevezett exkluzív koktélpartira, inkább az ír-izraeli koprodukcióban létrejött befektetésbe potenciálisan betársuló üzletemberek tájékozódnak a lehetőségekről.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

Káprázatban így nem volt hiány, a csúcspontot az alapkőletétel jelentette. A ceremónia jet ski-bemutatóval kezdődött, majd egy fekete helikopter hasította keresztül az eget bámulatos légi trükközésekkel, az alján egy betonkockával, az alapkővel. Yom-Tov felfedezhette az aggodalmat arcunkon, elmesélte ugyanis, hogy egy kezdőknek való teljes golffelszerelés 100 ezer forintba kerül, a pálya használatának költsége pedig pár ezer forint egy napra. A költségeknek megfelelően nem ez Magyarország tömegsportja, a Golfszövetség adatai szerint ma háromezer magyar tekinthető rendszeres játékosnak.

Az ingatlanokat viszont nem kizárólag a nagyon gazdagoknak szánják, bár medencés villák is épülnek, de lesz olyan lakás is, ami a többihez hasonlóan a pályára néz, és már 20-25 millió forintért is meg lehet vásárolni. Az előadás egyes részeit tapsvihar köszöntötte, a hangulatot végül tűzijátékkal, és a sztárvendég, az ír Christy O'Connor Jr. golfbajnok nyitóütésével fokozták.

Szép színes növények, sok sok tó

Christy O'Connor Jr. egyébként hazája leghíresebb, nagy tisztelettel övezett golfjátékosa, nem is érdem nélkül. 1989-ben a nyolcvan éve a világ legrangosabb golfeseményén, a Ryder Cupon egyszemélyben, egyetlen ütéssel védte meg Európa becsületét az Egyesült Államok ellen. Nyugdíjas éveire O'Connor golfpályatervezőnek állt, világszerte alkot, negyvenedik munkája a 104 hektáros bicskei 18-lyukú pálya lesz. "Európa második legszebb pályája díjat kaptam az ír PGA Palmatone pályáért, az ihleti a bicskei tervezést. Figyelem a területet, ahhoz képest alakítom a pályadizájnt, imádom a színeket, amit a növények telepítésével érek el. Bicskén sok tavas kompozíciót képzelek" - mondta az Indexnek.

"A golf nem az elitnek szól, mindenki sportja" - hallgattuk egyre nagyobb megnyugvással Christy O'Connor Jr. szavait. A szakember egy magyar golfgeneráció felcseperedését vizionálta, de beszélt a golfpályák turistákat vonzó erejéről is. Példaként Írországot említette, ahol az 500 golfpálya és az azok köré épült szolgáltatások 130 ezer embernek teremtettek munkalehetőséget, az ország csak a golfozni vágyó külföldi turistákból évi 200 millió euró bevételre tesz szert. Ha igaza lesz, nagyon fogunk örülni, ugyanis Magyarország a régióban igen rosszul muzsikál a golfpályák számát illetően. A cseheknek például 68, a lengyeleknek 24 van belőle, nekünk ez a bicskei lesz a kilencedik. De hátha megerősödik a hazai középosztály, mire elkészül, és képes kifizetni a költséges golfoktatást, felszerelést, és nemcsak háromezernek adatik meg, hogy ütővel játszhat, lyukra.