EU-konform lett a Pál utcai fiúk

2007.10.17. 00:43
Megépült a Molnár Ferenc világát rekonstruáló józsefvárosi skanzen első eleme, a Grund. Miközben a gyerekek rohangásznak, mi a lelkiismeret-furdalásról értekezünk.

Gyerekkorom kedvenc játszótere nem az óriáscsúszdás városliget volt, sem pedig a medencékkel felszerelt Szent István park, hanem egy elhagyott, felgazosodott ipari zóna, ahol furcsa vasszerkezetek rejtőztek a sűrű bokrosban.

Ezt csak azért említem, hogy világos legyen: a közhiedelemmel ellentétben játszóterek nem a gyerekek miatt épülnek. Játszótér egyedül azért létezik, hogy a felnőttek lelkiismeret-furdalását enyhítse. Jelezve, hogy ők a látszattal ellentétben igenis a rohangászás, visítozás, bandázás, ugrálás pártján állnak.

A gyerekeknek azonban nincs szükségük játszótérre. A gyerekeknek térre van szükségük, ahol játszhatnak, ilyen terek azonban már nem nagyon vannak, mert a felnőttek sűrűn beépítették mindet lakóparkokkal, irodákkal és plázákkal. De mivel érzik, hogy ez így nem helyes, például mert a gyerekek nem szeretnek sem ruhaboltokban, sem míting szobákban bújócskázni, a köztes zónákba úgynevezett játszótereket szuszakoltak be. Felszerelve azokat EU-konform játékokkal, amik nyilván fokozzák a játék hatékonyságát, feledtetve, hogy a placc két, nagy forgalmú út közt van.

A dizájnolt mászókák helyett persze az fokozná a játék élvezeti értékét, ha elegendő hely lenne kalandozásra. Amire sajnos nincs lehetőség a Pál utcai fiúk alapján készült, kedden felavatott Grundon sem, de a szűk lehetőségek, azaz a Tömő és Práter utca közt azért elég jó megoldás született.

Skanzen

Maga az alapkoncepció persze szintén a felnőttek lelkiismereti terápiájának része. Hogy a nyolcadik kerület egyik sűrű részén Molnár Ferenc regényének helyszínét építik fel, vagy csak úgy csinálnak egy jó grundot, kevéssé érdekli majd az itt fogózó gyerekeket. Ők ugyanis éppen azért jönnek, hogy elfelejtsék a kötelező olvasmányokat meg a szorzótáblát, és egyszerűen jól érezzék magukat.

Nézze meg a többi képet is!

A megnyitón nyilvánvalóvá vált, leginkább az ötletgazdát és a tervezőket érdekli, hogy a faépítmények nemecsek ernő megdicsőülésének helyszínét rekonstruálják. Mann Dániel és a West Balkánt üzemeltető csapat Molnár Ferenci témaparkot álmodott a területre, aminek örvén izgalmas kulturális vállalkozásokat indíthatnak majd be.

Ahogy arról beszámoltunk, a fiatal csapat az egykori, józsefvárosi hangulatot felelevenítő kocsmákat, kávézókat és szállodákat üzemeltetne a környéken, és ennek a tervnek az első lépése volt a Grund. Nekem a skanzenes koncepció modorosnak tűnt ugyan, de ha ez a feltétele, hogy a negyed egy átgondolt, kulturális értékeket is figyelembe vevő koncepció szerint épüljön ki, ám legyen.

Orvososdi a farakásban

Az úgynevezett hagyományőrzésnek természetesen a politikusok is lelkes támogatóiként mutatkoztak kedden, ami érthető, hiszen számukra érdemes beállni minden olyan mögé, ami kultúra és nett és ráadásul nagy médiafigyelmet is kap.

Így a Grundról lelkes szavakat mondott a megnyitón Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Csécsei Béla kerületi polgármester is. Az előbbi játékosan azt kérdezte a gyerekektől, hogy pont olyan-e a játszótér, mint amilyennek a regényből elképzelték, az utóbbi pedig leszögezte, amit itt látunk, azok a "Molnár Ferenci mondatok, EU-szabvány szerint".

Mindez azonban, ahogy mondtuk, éppen a gyerekek szempontjából mellékes. A lényeg, hogy ők a játszótér műfaján belül azért jól használható területet kaptak. A 880 négyzetméteres Grund legmarkánsabb elemei, a farakások valóban alkalmasak csaták megvívására. A natúr színű gerendákból készült bástyáknak ráadásul nem csak a tetején lehet csatákat vívni (korlát van), hanem a belsejükbe is bemehetnek a srácok, hogy ott várkapitányosat vagy a még annál is népszerűbb orvososdit játszhassanak.

Klikk!

A tornyok legizgalmasabb elemei mégis a hálóhidak, amiken egyik farakásról a másikra lehet átinogni. De vannak vízszintes hálófalak ostromhoz, sőt, felülről nyitott hálócsövek, amik nyilván börtönként szolgálnak majd, ha kezd a Legyek urában ismertetett fordulatot venni a délutáni szabad program.

A placcot amúgy EU-konform gumitéglák borítják, így egyetlen kis vérengző sem fogja lehorzsolni a térdét.

Kombinált szórakozóhely

A Grundon a kandelábereket és az egyik falra erősített Pál utcai fiúk könyvlap-rekonstrukciókat leszámítva egyébként nem uralkodik nosztalgikus hangulat. A tervező, Arató Gábor, aki amellett, hogy a West Balkán egyik tulajdonosa, építész is, a józsefvárosi miliőbe illeszkedő parkot tervezett. A Grundot határoló falak például az egykor ott álló, régi házak tégláiból épültek.

Jó ötlet, hogy a homokozó a hátsó fal esővédő teteje alá került. Mellette farönk asztalok és padok állnak. Az asztalokba igényes, egyedi, ólomöntött sakktáblákat illesztettek. Sőt, a régi, polgári lakásokból ismerős, rézkilincses ajtók mögött van tágas vécé is.

A Grundról egyedül a zöld hiányzott. Persze az eredeti környezetre sem volt jellemző a dús vegetáció, így a három kis hársfa mégis csak előrelépés. De ha már bekerültek olyan anakronizmusok, mint kötélcsúszda, lehetett volna kicsit több bokrot is ültetni.

Klikkeljen a Grundhoz!

A 70 milliós beruházást (amelyből 20 milliót a szponzorok álltak) a Grund 8 Kft. és a West Balkán Kft. finanszírozta, húsz évre vállalva a park fenntartását és őrzését is. Ennek fejében az önkormányzattól megkapták a környező épületeket, ahol a West Balkán már decemberben megkezdi a munkát. A tervek szerint a kerttel és üveggel fedett átriummal is felszerelt szórakozóhely már májusban megnyithat.

Az ifjú szülők tehát lelkiismeret-furdalás nélkül mulathatnak majd a szomszédos épületben, miközben a gyerekeik igényes játszótéren vezetik le energiáikat.