A folyékony Pozsgay Imrétől az északi túralábszagig

2005.08.02. 17:12
Tíz bátor tesztelő mélységi analízisnek vetette alá a 90 forintnál olcsóbb, szakszerű elnevezéssel gagyisörök legjavát. Adózzon nekik egy perces néma vigyázzállással (ne a söröknek, hanem a bátor lányoknak és fiúknak), aztán olvassa el a hasznos tesztet, amiből kiderül, mit érdemes és mit nem. Lelőjük a poént: gyorsan meghalni ennél biztosan sokkal jobb.
Nem lehetett nem észrevenni, hogy egy jó év elteltével megint elkezdtek burjánzani a gyagyisörök a hiper- és szupermarketekben. Sőt nem is egyszerű revivalről van szó, hiszen a zavarba ejtően olcsó helyettesítő termékek még annál is olcsóbbak lettek, mint voltak. A különbség annyi, hogy a termékdíj miatt eltűntek a dobozosok. Hatvanért már kapni combos kamupiát, ami meg nyolcvan fölött van üvegenként, az már kifejezetten a VIP deluxe kategóriába tartozik.


Tekintse meg képeinket!
A teszt szükségességéről az a jóravaló kinézetű asszony győzött meg végképp, aki egy egész bevásárlókocsira való Hektor álsört rakodott a pénztár gumiszalagjára. Vajon elvágták a jobb és bal agyféltekéje közötti idegfonatot? Vagy a férjének egy martinászbaleset kiégette az összes ízlelőbimbóját? Esetleg mégis ihatók ezek a gyanús izék? A kérdések úgy hullámoztak bennem, mint egy nagy kádnyi forrásvíz, amikor szívlapáttal szórják bele a szintetikus malátagranulátumot. Az is tesztért kiáltott, hogy a tavalyi pár fajtával szemben az idén már kifejezetten sokféle üveges gagyi kapható. Teljesen önkényes határt húztam - maximum 90 forint - aztán beszereztem a hozzávalókat. A metódus a szokásos: a termékeket minden tesztelő 0-tól 10-ig osztályozta, természetesen vakon.

Kérjük, mielőtt a melegtől eszét vesztené, böngéssze át a tesztet, aztán döntsön saját belátása szerint!

1.) Nádor - A folyékony Pozsgay Imre
3,8 százalék alkohol

Perczel Mór kéjes arccal körülnézett, aztán a tubifexes csomagot behajította a rézüstbe, sátánian felnevetett és beleolvadt a kis burgenlandi sörfőzde mögötti árnyékba. A császári csapatok másnap undorító szagot árasztva visszavonultak. Nyilván így kezdődött, hiszen a Nádor gagyisör cimkéjén az 1848-2000-es dátum szerepel. A termék, amellett, hogy ízanyagot a kellemetlen keserűségen a citrompótlón és a tubifexen kívül nem tartalmaz, egyfajta folyékony Pozsgay Imreként értelmezhető, amennyiben két pólus - ez esetben a sör és a fröccs - között bűzölög félúton. A bűzölgés ezúttal nem csak gyalázkodó politikai metafora, hanem szaglóhámszaggató valóság. A habja bezzeg olyan kemény, hogy a menőbb tokiói bukkakepartikon több guriga yent adnak egy palackért. Buborék meglepő módon még sincs benne.

Érdemjegye 2,8/10, ami így elsőre alacsonynak tűnik, de meglátjuk, tényleg az-e.

2.) Lovos Pils - Döglöttállat-íz, megtévesztő csomagolásban
4,2 százalék alkohol

#alt# Ugye milyen bizsergető gondolat egy bombanő körmét rágni, feltéve, hogy nem mi vagyunk a bombanő? A Lovosról hiába írta Hajni, hogy Olyan íze van, mintha a körmömet rágnám, senkinek sem jutott eszébe még egyszer a szájába venni. A költőien undorító, sötét pisaszínű álsör olyan érzést kelt, mint amikor eszünkbe jut egy valaha volt házikedvenc. Hova is ástuk el a Putyikát? Most már bevallhatom, hogy beledobtam a körtebefőttbe. Ugye hullámos papagáj volt szegényke? Nem, gyapjas jak. Akire te gondolsz, az Pityuka volt. Feljegyzendő még, hogy a Lovos egyáltalán nem fejleszt habot, viszont kívülről a címkéje miatt majdnem sörnek néz ki, ezért különösen vigyázzanak vele, hiszen osztályzata mindössze 2,6/10.

3.) Reiter - A szárított fejtől az uborkáig
3,8 százalék alkohol

Ha ez a német tisztasági törvény szerint készült, én soha többet nem fürdök - kiáltott fel a német felmenőkkel rendelkező Zappe főszerk.hely. Razzia azt magyarázta, hogy a Nach Uralter Tradition Gebraut felirat az azt jelenti, hogy Hagyományosan Borzvizeletből Készül. A heves fészkelődés oka érdekes módon nem a penetránsan rossz íz, hanem pont a szinte teljes aromahiány volt. Úgy halad át a szájüregen, hogy nem hagy maga után ízt, de ezt szagával ellensúlyozza. Kerthelyiségekben eltöltött sörözős éjszaka után áraszt ilyen szagot az ember. - nosztalgiázott Navarro. Az azért ebben a formában nem igaz, hogy teljesen íztelen lenne. Az első korty olyan, mintha leittuk volna az áztatóvizet egy konyhai feldolgozásra szánt szárított fejről, aztán marad a polyvitaplexes utózönge. Ázott pirítóskenyér amit a gangon süttetett kovászosuborkáról szedsz le és botor kíváncsiságból megkóstolsz - susogta Attila, én bejegyeztem a 2,2/10-es átlagot és szolidan öklendezve lapoztunk.

4.) Grosák - Áderes pornó
3,5 százalék alkohol

Büntet mint a zsurlófűtea, azonban ki tudja honnan szalajtott korrekt habja még Áder János bajszán is jól mutatna - vidámkodott Attila, de nem sokáig. A derűs napsárga szín és a masszív habszerkezet több naiv tesztelőt is oktalan reményekkel töltött el, aztán az első buborékmentes nyelet után kitört a lázadás. Pelenkasör - jegyezte le Razzia, az Index Weöres Sándora. Az olcsósör-kostolás két dologban hasonlít a pornóra:
1. közben arra gondolsz, hogy ez is csak egy munka

- mondta ki félhangosan Kati, miközben Keki arra gyanakodott, hogy A keserű mellékíz bekeverésekor rossz gombot nyomott az albán feketemunkás, szappanmentestusfürdő-aroma került bele.

Sosem derült ki viszont, hogy mi a kettes pont. Az ijesztő versenyző közben 2,3/10-zel végzett.

5.) Special Pils - Tömegsírok Tiszaújvárosban
4,2 százalék alkohol

Ilyen illat terjenghetett Tiszaújvárosban, miután megkezdődött a legendás utcai hajsza a vegyészmérnökök ellen. Ezzel együtt a termék - amit Razzia a macskaeledel-pétisó tengelyen helyezett el - az eddigieknél jobban emlékeztetett az állítólag ősképként szolgáló sörre. Szegény Moon tömegsírokat vizionált a Szigetre - ízét tekintve égett csontaroma keveredik a vizezett fesztiválsörbe - az igen kritikus Zappe f.sz.h. viszont váratlanul meglágyult: Ha nyolcvan forint körül van az ára, még a vendégeimnek is ezt venném, persze, ha nem szeretem őket túlságosan. Többen is ilyesmire gondolhattak, az átlaga ugyanis a szinte hihetelenül magas 4/10.
Mi lesz itt még? A tesztelők ugyanis elkezdtek furcsán viselkedni. Razzia a következő párbeszédet csípte el:
áthallásidézet (szereplők: S.Cs., T.B.G.)
- Ez hogy volt, hogy a Dreher valahogy kiemelkedett a mezőnyből?
- Pozitív vagy negatív irányban?
- Igen.

6.) Hektor cseh világos sör - Szalonna és pezsgő
3 százalék alkohol

Gyermeke unja a pálinkás kenyeret, de zsenge kora miatt még képtelen dönteni a sör és a fröccs között? Ne állítsa megoldhatatlan dilemma elé ilyen fiatalon, vegyen inkább neki Hektort! Jó hülye neve van, a címkéjén az első néger származású görög harcos a bal mellékheréjét markolászva sört iszik, az íze pont félúton van egy nagyon szar sör és egy túlvizezett fröccs között, ráadásul gyakorlatilag nincs alkohol benne. Navarrónak a szalonna, Kekinek a Szalon jutott róla eszébe. Ebből azért nem következtethetünk egyenesen arra, hogy szóviccelést okoz. Alkoholmentesnek tűnő esti ital - gúnyolódott Dr Zappe, a keményebb eseti italok nagy ismerője, Kati és Hajni viszont a termék egyetlen, vitathatatlanul pozitív vonását emelték ki, miszerint pezseg, mintha fizetnék érte. De legalább nem emlékeztet semmiféle oszladozó házikedvencre, ezért is az ebben a mezőnyben príma, 3,7/10-es átlag. Ez volt az egyetlen sörgyár, amelyik url-t is nyomtatott a címkére. A brewer.cz-re kattintva azonban ezt az üzenetet kaptuk: This web site has been automatically suspended because of lack of payment. Az Úristen óvjon minden gagyisörgyártót.

7.) Platina Ászok (Ilzer) - Janus-arcú hányás
4,5 százalék alkohol

Az egyetlen olyan gagyisör, amelyikre rá merték írni, hogy hol gyártották (az Ilzernél) meghökkentően masszív, a poharat percekig bedugító habjával vonta magára a figyelmet. Aztán óvatosan behatoltunk a természetellenesen szilárd buborékövezet - Keki szavaival a Janus-arcú hab - alá. Üdítő nyári ital, kellemes, savankás, kicsit limonádés. Kár, hogy belehánytak - mondta rezignáltan legöregebb tesztelőnk, Mikes szépíró. Őt már a kommunizmus gagyisörei megtörték, ezért nem képes az árnyaltabb elemzésre. Razzia, a haikuköltő annál inkább: Gumikesztyű esett a főzelékbe szag / kínai tornacipő íz. Én is éltem a kommunizmus alatt, talán ezért ugrott be az a jelenet a káptalanfüredi úttörőtáborból, amikor zászlófelvonás közben hátranéztem, és azt láttam, hogy J. Barbara öltönyös apukája, aki látogatóba jött egy nagy autóval és akit az osztályfőnök valamiért konzekvensen elvtársazott, előrehajolva hány. Abból a szögből úgy nézett ki, hogy az aktatáskájába, de annak nem lett volna értelme. Ennek sincs sokkal több,

osztályzat: 2,9/10

8.) Viking - Édes szorongás
3,8 százalék alkohol

A nagy költőknek gyakran a földhözragadt fizikai valóság szintjén is igazuk van. Razzia Viking-haikuja például így szól: répasör / szorongást okoz. És a szóban forgó folyadék tényleg édeskés. Amíg be nem jött a furcsa májaroma, még élveztem is, mert olyasmi volt, mint borítékot nyalogatni. A tesztelőkben a termék ugyanakkor egyértelműen halközeli képzeteket keltett. Moon és Kati szerint egyszerűen sülthalszaga van (mézestusfűrdő-ízzel kombinálva), Attila pedig arra figyelmeztetett, hogy megkóstolni semmilyen körülmények között nem érdemes, hamarabb nyalogatok le egy Kőbányaiban áztatott pontyot. Navarro ugyan egy képzeletbeli strandbódéban rekedt, de lehet, hogy ott is árulnak sült hekket: Ez Velencei-tóból van. Egy ideig azt hittem, hogy a grillcsirke mellett felhalmozott kovászos uborka szagát érzem, de nem, ennek van kovászosuborka-szaga, esetleg almapaprika, kenyérrel.

Érdemjegye: 2,2/10

9.) Hopfer - A legrosszabb
4,2 százalék alkohol

Ezzel a sörrel egy skandinávból is ki lehetne hozni a köpködős, biciklistaleszorítós, terhesanyaijesztgetős, kiskutyáraráhajtós állatot. Kétségtelen előnye viszont, hogy verbálisan aktivizálta a tesztcsapatot.
Kati: Ezért letartóztathatnák a sörmestert.
Navarro: Engem a gyerekkoromra emlékeztet.
Kati: Miért, cipősdobozban nőttél fel?
Meg volt az, amikor Zappe f.sz.h fél percig próbálta kiverni a pohárból a mesterséges habot, mire Kati megjegyezte, hogy ez olyan, mint a pornófilmekben, erre az éppen kortyoló Moon majdnem megfulladt. Én mindeközben összefüggéstelen jegyzeteket firkálgattam, ilyesmit: nincs remény 1984 undorító kicsi büdös helyekre szorít be minket a diktatúra mondjuk egy hopferes palackba. Mikes E. Lajos, akiből bármilyen testhelyzetben elő tud törni a benne rejlő Hegedüs Géza bácsi, még ekkor is képes volt hasznos információkat csepegtetni: Louisianában meg Alabamában ilyen a 3.2-es sör, amit éjszakai gyorsulási versenyekhez fogyasztanak a fiatalok. Jellemző márkanevek: Red Cobra, Kung Fu Master, Midnight Special. Kifejezetten édeskés, közel a Donald's rágóhoz, a címkéje viszont férfias kell hogy legyen, sok ezüsttel, vörössel és feketével, hogy ellensúlyozza a puhány ízt. Ehhez már csak annyit lehet hozzátenni, hogy a jegye 1,7/10.

10.) Lindenhof - Habszex és nihil
3 százalék alkohol 3/10

Tojáshab és pornó. Az utolsó versenyző értékelését ez a tárgy, illetve fogalom jellemezte a legjobban. Az előbbi a pajszerrel is kiszedhetetlen, gyanúsan izmos habja miatt, az utóbbi szintén, az eddigre féküket vesztett szexisták ugyanis spermára asszociáltak. Mentségükre legyen mondva, hogy mással nem nagyon lehetett foglalkozni, a Lindenhofban ugyanis nincsen alkohol, buborék vagy ízanyag. Na jó, Hajni enyhe kotonízt érzett ki belőle, de ez lehetett szimpla provokáció is. A hangulatot a jó tollú Mikes E. Lajos képes volt 3 szóba sűríteni: Inkább a heroin.

Érdemjegye: 3/10.

Rémült szintetizálás

Hát ennyi volt, most rosszul érezzük magunkat. Részletes összefoglaló elemzés helyett álljon itt a sörfronton szaktekintélynek számító Zappe f.sz.h. tőle szokatlan jeremiádája.

Csak azt nem értem, miért? Minek kell ilyen söröket gyártani, minek megkóstolni? Ennyi egyforma jellegtelen szart még életemben nem ízleltem egy kupacban, de azért igyekeztem. Amikor már a Suzuki is rendes autót gyárt Magyarországon, ráadásul elfogadható áron, akkor miért pont a söröket kell a legszarabb, legfosabb dolgokkal helyettesíteni?

A megfogalmazástól élesen elhatárolódva mélyen egyet kell értenünk. Mi még nem tapasztaltunk olyat, hogy egy termékcsoportba kizárólag visszataszító árucikkek tartozzanak. (Na jó, spenótot és tökfőzeléket még nem teszteltünk.)

Nézzék meg a sorrendet, aztán igyanak valami jobbat!

1.) Special Pils 4/10
2.) Hektor 3,7/10
3.) Lindenhof 3/10
4.) Platina Ászok 2,9/10
5.) Nádor2 ,8/10
6.) Lovos Pils 2,6/10
7.) Grosák 2,3/10
7.) Reiter 2,2/10
9.) Viking 2,2/10