Mária
-6 °C
2 °C

Macskahorror Halászlakon

2003.06.25. 15:55
"Úgy bepánikoltam, hogy az éjszakai horgászatra magammal vittem a nepáli gurkha tőrömet, a Laoszban beszerzett, vádlira csatolható NATO késemet, a Keserű fegyvergyár mintaboltjában vásárolt 6 milliméteres flóbertpisztolyomat, és az öcsödi vasas boltból származó kisbaltát". Naturalista krónikája egy kis munkásegyesület horgászversenyéről, ahol a túlélés nem evidencia. Az Index rettenthetetlen jogásza délkelet-Ázsia helyett ezúttal a Viharsarok egzotikus dzsungelében merült el.
A MÁV Előre Horgászegyesületbe nem csak vasutasok léphetnek be, invitált egykoron Jani, a népszigeti kecskefarmon, amikor a múltidéző névre rákérdeztem. A horgászvizsga letételéhez Jenő, a bakkecske, és Szonja, a borjúméretű kaukázusi keverék asszisztált. Mivel az állatok nem bántottak, Jani is a bizalmába fogadott. Megérzik, hogy ki a rossz ember, kommentálta, és azóta teljes jogú tagként részese lehetek a tatai úti mozdonyjavítóban rendezett rendes évi Horgászbálnak, és a halászlaki háziversenynek nevezett túlélőtúrának.

Halászlakot csak a vasúti térképek jelzik, a Szarvas-Mezőtúr mellékvonalon, egyébként száraz időben gáton is megközelíthető, ha az ember nem félti az autóját. Nekem az első megérkezéskor a korallszínű Skoda 120-asom felforrt hűtővizével bosszúból úgy leforrázta a mellkasomat, hogy másnap, amikor lefejtették az égett bőrt, elájulásom előtt még döbbenten konstatáltam hogy a mellbimbóból minden mellkas alatti testnyílás felé fut egy idegszál, amelyek szupravezetőként közvetítik a fájdalmat.

Insiderek a BZMUT-ban

Tekintse meg képeinket
A hely megközelítése vasúttal sem valami életbiztosítás néhány talpfa állagát nézve, bár ennek némileg ellentmond, hogy a vasutas sporttársak kizárólag a BZMUT-on érkeztek az összecsapásra, nem törődve a hibás tengelyekről keringő rémhírekkel sem, de lehet, hogy ez is csak egy extrém sport.

Halászlakra már pusztán megérkezni is élmény. A halászlaki épületek nagy része a városszéli hobbikertek bódéinak stílusában épült, azzal az eltéréssel, hogy Halászlakon nincs félbevágott Robur, vagy Barkas, viszont ennek ellensúlyozására az egyik udvarra egy népies stílusú gémeskutat emeltek: gémet, kút nélkül. A település agórája a minden igényt kielégítő Harcsa büfé, kiváló csocsóasztallal. A kitömött kuvik, és a bonyolult mechanikájú, húzásra rúgkapáló kecskebéka alatt általában Józsi, a tulajdonos szolgál ki.

Vasúti kötődés

Ha az autó kibírta az utat, szállást kell találni, ebben megbízható pont Kertész úr, a Keleti pályaudvar horgásztanyájának gondnoka, a tanyán még a kert végi budi is erősen MÁV kötődésű, az ülőke mellé erősített hamutartó a klasszikus billenthető modell a dohányzó kocsik karfájából. Kertész úr vegyesboltot is üzemeltet, amely külön specialitása a könyvesstand, ahol a Rambo című regényt 200 Ft-ért árulják.

Betőrők a homokon

Először rendkívül bizalmatlanul, akkurátusan méregette a személyinket, amikor az adatainkat beírta a vendégkönyvbe a fotót többször is összevetette velem. Mint később kiderült, a gyanakvásnak volt némi alapja. Évekkel ezelőtt megszállt egy betörő házaspár a tanyán, a törvény ökle elől menekülve, több bőrönd lopott szajréval. A 16.45-ös vonattal érkeztek Már akkor gyanúsak voltak Kertész úr szerint, mert a halászlaki megállóhelyen addig senki nem szállt le bőrönddel a kezében. Este valamin összekaptak, valamelyik fél talán házastársi különvagyonként akarta kezelni a bőröndök tartalmát. A férj, miután jól megpofozta az asszonyt, ugyanazon lendülettel - a legenda szerint egy bőröndnyi arannyal - nekiindult Mezőtúrra játékgépezni. A hölgy bánatában vagy ijedtében leitta magát a Harcsában, kikogyogta nyomasztó családi titkukat, megszegve a vérszerződést, majd védelmet kért Józsitól és a törzsközönségtől. A közönség nem érezte magát ehhez elég erősnek, valaki értesítette a rendőröket, bár ez nehéz lehetett, mert nagyon kicsi a környéken a térerő. A 4.15-ös vonattal visszatérve a férj csak annyit kért a rá váró rendőröktől, hogy letartóztatása előtt hadd igya meg a kezében lévő sört, ennyi maradt a bőröndnyi ékszerből.

Uramgyula, a skót

Kertész urat sikerült meggyőznünk, hogy nem vagyunk betörők, így bevackolódhattunk a tanya egyik szobájába. Rajtunk kívül még Uramgyula bérelt egy zugot a tanyán horgászexpedíciója utolsó napját töltve Halászlakon. Fényképezkedéshez előkapott két Ászokot a hűtőből. Tegyünk úgy, mintha innánk, mondta, de ne bontsuk fel. A fotó után a megmenekült sör visszakerült eredeti helyére.

Amíg kipakoltunk, Uramgyula elmagyarázta, hogy kell balint fogni bolognai bottal és eperrel. Még mielőtt rátért volna, hogy kell angolnázni szöcskével és spiccbottal, átmenekültünk a Harcsába ahol a Hollywoodból kőbányaizni átruccant Steve Buscemi üldögélt Lacikával, egyesületünk kétméteres halőrével, és Zolival, egyesületünk fotósával, aki rögtön belekezdett abba a horror történetbe, hogy Janit hogy kergette meg a fekete kandúr. Ez engem különösen mélyen érintett: kandúrügyben nagyon képzett vagyok, egyrészt már láttam , hogy Tiga a tonkinéz kandúrom hogyan nyomta le Nyékládházán a kétszer akkora házikandúrt, és utána miként sikerült sarokba szorítani a Don-kanyarban edződött nagyapámat, másrészt Tigának köszönhetően engem is megtépett egyszer Vencel, T. barátom buci fejű kandúrja.

Törvényen kívül

T. akkoriban a belvárosban lakott, komoly egzisztenciát alapítva oktatási rendszerünk hiányosságaira. Egyszerre volt diákigazolványt érvényesítő tanulmányi hivatal, érettségi biztos, nyelvvizsga bizottság és diplomát osztó dékán. Mindezekből kifolyólag később visszatérő ügyfele ügyvédi irodánknak. Vencelt a Lehel téren vette 1000 Ft-ért a hajléktalanoktól. Szerintem olcsóbban is megúszhatta volna.
Egyszer, amikor T.-nél voltam látogatóban, Vencel megérezte rajtam a jólfésült kandúrom illatát, vetélytársat látva bennem, egyből bezászlósodott a farka. Vettem az adást és megpróbáltam elmenekülni, de Vencel gyorsabb volt, és belemart a karomba. Magamra csaptam a konyhaajtót, Vencel nem adta fel, kapaszkodott a kilincsbe, és fejjel megpróbálta benyomni az ajtó üvegét, miközben véres karommal ellentartottam. Vencel megtépte a békíteni próbáló T.-t is, és berohant a fürdőszobába. Már majdnem fellélegeztünk, amikor a konyhaszekrényen megcsörrentek T. göngyölegbe fektetett lakossági megtakarításai, és Vencel buci feje jelent meg a szellőzőnyílásban. Szerencsére a bejárati ajtó közel volt, kimenekültünk, és a nehéz faajtót kívülről háromszor kulcsra zártuk. T. csak egy fél nap múlva mert hazamenni.

Veszettül

Tekintse meg képeinket
Jani a 7-es vonattal érkezett Halászlakra, amikor mellészegődött egy kandúr. Dörgölőzött egy kicsit, Jani megsimogatta. Már majdnem beért a tanyára, amikor a kandúr orvul hátulról ráugrott. Szerencsére fennakadt a horgászcuccokkal teli hátizsákon. Jani lerázta, a kandúr pedig végigszántotta a hátizsákot. Jani bemenekült a tanyára, és becsukta a szúnyoghálós külső ajtót, amire a kandúr habzó szájjal rácsimpaszkodott. Jani csőre rántotta Slavia légpuskáját és meglőtte a fenevadat, de sajnos nem eléggé. A kandúr bevetette magát az ártéri erdőbe, és később megkergette a gátőrt és két kutyáját. Végül sikerült rendesen meglőni, és kiderült, hogy veszett. A történetre úgy bepánikoltam, hogy az éjszakai horgászatra magammal vittem a nepáli gurkha tőrömet, a Laoszban beszerzett eredeti vádlira csatolható NATO késemet, a Keserű fegyvergyár mintaboltjában vásárolt 6 mm-es flóbert pisztolyomat, és az öcsödi vasas boltban vásárolt kisbaltát. Amikor Lacika meglátta az arzenált, adott még egy tutibb tippet, így biztosítékként az övembe tűztem a Jenő horgászboltjából származó etető csúzlit, és zsebre vágtam egy marék 20 grammos sörétólmot.

Kezdődik a verseny

Másnap a verseny Jani által tartott sajátos stílusú eligazítással kezdődött. Engem 16 éves koromban igazított el először Kocsis parancsnok a kiskunfélegyházi sportrepülőtéren, mikor vitorlázni akartam megtanulni. Az eligazítás után egy lezuhant cseh gép összeégett roncsait kellett összeszedni a repülni vágyóknak. Amikor megláttam a pilótafülkében a fémre ráégett véres farmernadrágot, stoppal visszamenekültem a vasútállomásra, végleg lemondva arról, hogy aranykoszorús Góbé pilóta legyek.

Eligazítás után ki-ki elindult elfoglalni a Körös túloldalán lévő holtágnál a kisorsolt helyet. A gyalogosoknak nem csekély kockázatot vállalva a vasúti hídon a talpfák között kell átkelni a folyón, ahol vonat esetén nincs hová lehúzódni, majd ki kell cselezniük a gátőr kutyáit, akik mióta a macskát meglőtték, újra nekibátorodtak. Autóval a komp a megoldás, ahol - ha nincs szerencsénk - elénk vágnak egy Mazda Dakónál vásárolt pickuppal, amelyből a "várok egy SMS-t" refrénű mulatós nóta szól, és megismerhetjük a gazdáját, aki szerint a mezőtúri vásárban csak köcsögöket lehet kapni, továbbá megtudhatjuk, hogy a kompra 40 lábasjószág, vagy 4 személygépkocsi fér el.

Xéna és a rovarok

A verseny 17 órás kemény küzdelem a szúnyogokkal, vagy a széllel felváltva, délutántól másnap reggelig, az éjszaka csak a Xéna filmekből ismert fantasy lovagruhára emlékeztető egyedi fejlesztésű szúnyogvédő szerelésben bírható ki. Nekem 152 darab, nagyjából 5 kilónyi apróhalat, és a védőruha ellenére majdnem ennyi szúnyogcsípést sikerült összeszednem, ami a 6. helyre volt elég. Csapattársam, Tanár úr 200 darab, összesen 8 kiló hallal a 3. helyet csípte meg.

A mérlegelést eredményhirdetés és bográcsgulyás követte a MÁV Előre horgásztanyán, aminek sajátos dísze a sokat látott gőzmozdony karbidlámpa, és a muzikális vasutas horgászok szórakoztatására szolgáló lehangolódott pianínó. A Harcsában búcsúzóul Steve Busceni elmaradhatatlan kőbányais üveggel a kezében még illusztrálta, hogy Róka Pista, az előző gondnok esténként milyen mozgással tette meg a Harcsa és a tanya közötti 10 métereses utat, majd döbbenten megtudtuk, hogy az Uramgyula nem becenév. Az eprésző sporttárs becsületes neve tényleg Uram Gyula.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.