Macskahorror Halászlakon

2003.06.25. 15:55
"Úgy bepánikoltam, hogy az éjszakai horgászatra magammal vittem a nepáli gurkha tőrömet, a Laoszban beszerzett, vádlira csatolható NATO késemet, a Keserű fegyvergyár mintaboltjában vásárolt 6 milliméteres flóbertpisztolyomat, és az öcsödi vasas boltból származó kisbaltát". Naturalista krónikája egy kis munkásegyesület horgászversenyéről, ahol a túlélés nem evidencia. Az Index rettenthetetlen jogásza délkelet-Ázsia helyett ezúttal a Viharsarok egzotikus dzsungelében merült el.
A MÁV Előre Horgászegyesületbe nem csak vasutasok léphetnek be, invitált egykoron Jani, a népszigeti kecskefarmon, amikor a múltidéző névre rákérdeztem. A horgászvizsga letételéhez Jenő, a bakkecske, és Szonja, a borjúméretű kaukázusi keverék asszisztált. Mivel az állatok nem bántottak, Jani is a bizalmába fogadott. Megérzik, hogy ki a rossz ember, kommentálta, és azóta teljes jogú tagként részese lehetek a tatai úti mozdonyjavítóban rendezett rendes évi Horgászbálnak, és a halászlaki háziversenynek nevezett túlélőtúrának.

Halászlakot csak a vasúti térképek jelzik, a Szarvas-Mezőtúr mellékvonalon, egyébként száraz időben gáton is megközelíthető, ha az ember nem félti az autóját. Nekem az első megérkezéskor a korallszínű Skoda 120-asom felforrt hűtővizével bosszúból úgy leforrázta a mellkasomat, hogy másnap, amikor lefejtették az égett bőrt, elájulásom előtt még döbbenten konstatáltam hogy a mellbimbóból minden mellkas alatti testnyílás felé fut egy idegszál, amelyek szupravezetőként közvetítik a fájdalmat.

Insiderek a BZMUT-ban

Tekintse meg képeinket
A hely megközelítése vasúttal sem valami életbiztosítás néhány talpfa állagát nézve, bár ennek némileg ellentmond, hogy a vasutas sporttársak kizárólag a BZMUT-on érkeztek az összecsapásra, nem törődve a hibás tengelyekről keringő rémhírekkel sem, de lehet, hogy ez is csak egy extrém sport.

Halászlakra már pusztán megérkezni is élmény. A halászlaki épületek nagy része a városszéli hobbikertek bódéinak stílusában épült, azzal az eltéréssel, hogy Halászlakon nincs félbevágott Robur, vagy Barkas, viszont ennek ellensúlyozására az egyik udvarra egy népies stílusú gémeskutat emeltek: gémet, kút nélkül. A település agórája a minden igényt kielégítő Harcsa büfé, kiváló csocsóasztallal. A kitömött kuvik, és a bonyolult mechanikájú, húzásra rúgkapáló kecskebéka alatt általában Józsi, a tulajdonos szolgál ki.

Vasúti kötődés

Ha az autó kibírta az utat, szállást kell találni, ebben megbízható pont Kertész úr, a Keleti pályaudvar horgásztanyájának gondnoka, a tanyán még a kert végi budi is erősen MÁV kötődésű, az ülőke mellé erősített hamutartó a klasszikus billenthető modell a dohányzó kocsik karfájából. Kertész úr vegyesboltot is üzemeltet, amely külön specialitása a könyvesstand, ahol a Rambo című regényt 200 Ft-ért árulják.

Betőrők a homokon

Először rendkívül bizalmatlanul, akkurátusan méregette a személyinket, amikor az adatainkat beírta a vendégkönyvbe a fotót többször is összevetette velem. Mint később kiderült, a gyanakvásnak volt némi alapja. Évekkel ezelőtt megszállt egy betörő házaspár a tanyán, a törvény ökle elől menekülve, több bőrönd lopott szajréval. A 16.45-ös vonattal érkeztek Már akkor gyanúsak voltak Kertész úr szerint, mert a halászlaki megállóhelyen addig senki nem szállt le bőrönddel a kezében. Este valamin összekaptak, valamelyik fél talán házastársi különvagyonként akarta kezelni a bőröndök tartalmát. A férj, miután jól megpofozta az asszonyt, ugyanazon lendülettel - a legenda szerint egy bőröndnyi arannyal - nekiindult Mezőtúrra játékgépezni. A hölgy bánatában vagy ijedtében leitta magát a Harcsában, kikogyogta nyomasztó családi titkukat, megszegve a vérszerződést, majd védelmet kért Józsitól és a törzsközönségtől. A közönség nem érezte magát ehhez elég erősnek, valaki értesítette a rendőröket, bár ez nehéz lehetett, mert nagyon kicsi a környéken a térerő. A 4.15-ös vonattal visszatérve a férj csak annyit kért a rá váró rendőröktől, hogy letartóztatása előtt hadd igya meg a kezében lévő sört, ennyi maradt a bőröndnyi ékszerből.

Uramgyula, a skót

Kertész urat sikerült meggyőznünk, hogy nem vagyunk betörők, így bevackolódhattunk a tanya egyik szobájába. Rajtunk kívül még Uramgyula bérelt egy zugot a tanyán horgászexpedíciója utolsó napját töltve Halászlakon. Fényképezkedéshez előkapott két Ászokot a hűtőből. Tegyünk úgy, mintha innánk, mondta, de ne bontsuk fel. A fotó után a megmenekült sör visszakerült eredeti helyére.

Amíg kipakoltunk, Uramgyula elmagyarázta, hogy kell balint fogni bolognai bottal és eperrel. Még mielőtt rátért volna, hogy kell angolnázni szöcskével és spiccbottal, átmenekültünk a Harcsába ahol a Hollywoodból kőbányaizni átruccant Steve Buscemi üldögélt Lacikával, egyesületünk kétméteres halőrével, és Zolival, egyesületünk fotósával, aki rögtön belekezdett abba a horror történetbe, hogy Janit hogy kergette meg a fekete kandúr. Ez engem különösen mélyen érintett: kandúrügyben nagyon képzett vagyok, egyrészt már láttam , hogy Tiga a tonkinéz kandúrom hogyan nyomta le Nyékládházán a kétszer akkora házikandúrt, és utána miként sikerült sarokba szorítani a Don-kanyarban edződött nagyapámat, másrészt Tigának köszönhetően engem is megtépett egyszer Vencel, T. barátom buci fejű kandúrja.

Törvényen kívül

T. akkoriban a belvárosban lakott, komoly egzisztenciát alapítva oktatási rendszerünk hiányosságaira. Egyszerre volt diákigazolványt érvényesítő tanulmányi hivatal, érettségi biztos, nyelvvizsga bizottság és diplomát osztó dékán. Mindezekből kifolyólag később visszatérő ügyfele ügyvédi irodánknak. Vencelt a Lehel téren vette 1000 Ft-ért a hajléktalanoktól. Szerintem olcsóbban is megúszhatta volna.
Egyszer, amikor T.-nél voltam látogatóban, Vencel megérezte rajtam a jólfésült kandúrom illatát, vetélytársat látva bennem, egyből bezászlósodott a farka. Vettem az adást és megpróbáltam elmenekülni, de Vencel gyorsabb volt, és belemart a karomba. Magamra csaptam a konyhaajtót, Vencel nem adta fel, kapaszkodott a kilincsbe, és fejjel megpróbálta benyomni az ajtó üvegét, miközben véres karommal ellentartottam. Vencel megtépte a békíteni próbáló T.-t is, és berohant a fürdőszobába. Már majdnem fellélegeztünk, amikor a konyhaszekrényen megcsörrentek T. göngyölegbe fektetett lakossági megtakarításai, és Vencel buci feje jelent meg a szellőzőnyílásban. Szerencsére a bejárati ajtó közel volt, kimenekültünk, és a nehéz faajtót kívülről háromszor kulcsra zártuk. T. csak egy fél nap múlva mert hazamenni.

Veszettül

Tekintse meg képeinket
Jani a 7-es vonattal érkezett Halászlakra, amikor mellészegődött egy kandúr. Dörgölőzött egy kicsit, Jani megsimogatta. Már majdnem beért a tanyára, amikor a kandúr orvul hátulról ráugrott. Szerencsére fennakadt a horgászcuccokkal teli hátizsákon. Jani lerázta, a kandúr pedig végigszántotta a hátizsákot. Jani bemenekült a tanyára, és becsukta a szúnyoghálós külső ajtót, amire a kandúr habzó szájjal rácsimpaszkodott. Jani csőre rántotta Slavia légpuskáját és meglőtte a fenevadat, de sajnos nem eléggé. A kandúr bevetette magát az ártéri erdőbe, és később megkergette a gátőrt és két kutyáját. Végül sikerült rendesen meglőni, és kiderült, hogy veszett. A történetre úgy bepánikoltam, hogy az éjszakai horgászatra magammal vittem a nepáli gurkha tőrömet, a Laoszban beszerzett eredeti vádlira csatolható NATO késemet, a Keserű fegyvergyár mintaboltjában vásárolt 6 mm-es flóbert pisztolyomat, és az öcsödi vasas boltban vásárolt kisbaltát. Amikor Lacika meglátta az arzenált, adott még egy tutibb tippet, így biztosítékként az övembe tűztem a Jenő horgászboltjából származó etető csúzlit, és zsebre vágtam egy marék 20 grammos sörétólmot.

Kezdődik a verseny

Másnap a verseny Jani által tartott sajátos stílusú eligazítással kezdődött. Engem 16 éves koromban igazított el először Kocsis parancsnok a kiskunfélegyházi sportrepülőtéren, mikor vitorlázni akartam megtanulni. Az eligazítás után egy lezuhant cseh gép összeégett roncsait kellett összeszedni a repülni vágyóknak. Amikor megláttam a pilótafülkében a fémre ráégett véres farmernadrágot, stoppal visszamenekültem a vasútállomásra, végleg lemondva arról, hogy aranykoszorús Góbé pilóta legyek.

Eligazítás után ki-ki elindult elfoglalni a Körös túloldalán lévő holtágnál a kisorsolt helyet. A gyalogosoknak nem csekély kockázatot vállalva a vasúti hídon a talpfák között kell átkelni a folyón, ahol vonat esetén nincs hová lehúzódni, majd ki kell cselezniük a gátőr kutyáit, akik mióta a macskát meglőtték, újra nekibátorodtak. Autóval a komp a megoldás, ahol - ha nincs szerencsénk - elénk vágnak egy Mazda Dakónál vásárolt pickuppal, amelyből a "várok egy SMS-t" refrénű mulatós nóta szól, és megismerhetjük a gazdáját, aki szerint a mezőtúri vásárban csak köcsögöket lehet kapni, továbbá megtudhatjuk, hogy a kompra 40 lábasjószág, vagy 4 személygépkocsi fér el.

Xéna és a rovarok

A verseny 17 órás kemény küzdelem a szúnyogokkal, vagy a széllel felváltva, délutántól másnap reggelig, az éjszaka csak a Xéna filmekből ismert fantasy lovagruhára emlékeztető egyedi fejlesztésű szúnyogvédő szerelésben bírható ki. Nekem 152 darab, nagyjából 5 kilónyi apróhalat, és a védőruha ellenére majdnem ennyi szúnyogcsípést sikerült összeszednem, ami a 6. helyre volt elég. Csapattársam, Tanár úr 200 darab, összesen 8 kiló hallal a 3. helyet csípte meg.

A mérlegelést eredményhirdetés és bográcsgulyás követte a MÁV Előre horgásztanyán, aminek sajátos dísze a sokat látott gőzmozdony karbidlámpa, és a muzikális vasutas horgászok szórakoztatására szolgáló lehangolódott pianínó. A Harcsában búcsúzóul Steve Busceni elmaradhatatlan kőbányais üveggel a kezében még illusztrálta, hogy Róka Pista, az előző gondnok esténként milyen mozgással tette meg a Harcsa és a tanya közötti 10 métereses utat, majd döbbenten megtudtuk, hogy az Uramgyula nem becenév. Az eprésző sporttárs becsületes neve tényleg Uram Gyula.