Szinglihorda a Margitszigeten

2006.05.27. 16:41
Mikola István nagyon meglepődne, ha látná, milyen angyali teremtmények a szinglik, legalábbis Szabó Benke Róbert képei szerint. A fotós 38 ismert és kevésbé ismert fiatal nőt állított kamerája elé, így készült el a Hajadonok című fotósorozat, ami a margitszigeti Víztoronyban látható.

A 36 éves fotós egy kongresszuson döbbent rá a „sanyarú” valóságra, a mai lányok ötven-száz évvel ezelőtt a társadalom számkivetettjei lettek volna.

Ezek a mai lányok


Hajadonok, galéria

„Aki 20 évesen nem tudott férjhez menni, estéről estére telesírhatta a párnáját, mert már biztos lehetett benne, hogy pártában marad” – mondta megnyitó beszédében Annabel Barber Magyarországon élő író.

Szabó Benke Róbert körbenézett nőismerősei körében és rájött, hogy 95 százalékuk nem hogy nem ment még férjhez, hanem még párt sem talált magának. Ekkor jött az ötlet, hogy elkészíti a Hajadonok című fotósorozatot. A projektbe azok az ismerősei kerülhettek be, akik elmúltak 25 évesek, nem mentek még férjhez és nem született még gyermekük.

A fotókon minden lány egy Star Trekes világot idéző mennyasszonyi ruhában, magas talpú fehér szandálban, hajában fehér liliommal látható, saját otthonában. A fotósnak más megkötései nem voltak, a lányok maguk választhatták ki, hogy milyen pózban, milyen tárgyi környezetben mutatják meg magukat.

A meglepetés ereje


Szabó Benke Róbert

Szabó Benke fotóalanyai a péntek esti kiállításmegnyitón szembesültek először az eredménnyel. Nemcsak nem láthatták a róluk készült képeket hamarabb, hanem azt sem tudták, hogy kiket kért még fel a szereplésre a fotóművész.

A képeken vannak a budapesti éjszakából és művészeti életből ismert nők, például Rutkai Bori, a Specko Jedno énekese, képzőművész, Fabricius Anna fotóművész vagy Adél Eisenstein filmes újságíró és ismeretlenek is, Szabó Benke szomszédja, Dobos Mária vagy vajdasági gyerekkori barátja, Árok Hajnalka.

A margitszigeti Víztoronyban megrendezett kiállításon nagy volt a meglepetés. A legtöbb alany „nem tudott belekötni” a képbe, szépnek és valódinak látta a róla készült fotót, csak néhányan vélték úgy, hogy nem éppen a legjobb arcukat mutatják, de egy lány sem volt, aki megbánta volna, hogy részt vett a projektben.

Mr. Darcy és a barika

A fotósorozat tanúsága szerint a magyarországi hajadonok földre szállt angyalok, akik szeretik a virágokat, a számítógépüket és szívesen változnak át hajas babává.

Van, aki a 007-es Pierce Brosnant zárta rácsos ajtaja mögé, van, aki pedig Micky és Minnie Mouse-t őrizgeti a fürdőszobájában. Van, aki még mindig Mr. Darcyra vár a Büszkeség és balítéletből, de van, aki büszkén vállalta, hogy inkább bárányát eteti otthon, mint hogy egy elkényelmesedett férjnek szolgálja fel a sört az esti focimeccshez.

Szabó Benke Róbert fotói azon kívül, hogy nagyon bájosak, valóban megmutatják, milyenek is azok a mai nők, akiknek egyelőre eszük ágában sincs igába hajtani a fejüket. A szinglihordázó Mikola Istvánnak és minden KDNP-ésnek kötelező, mindenki másnak csak ajánlott megnézni; nyitva június 5-ig.