Megalázták a médiát a hajléktalanok

2006.04.30. 10:40
Árpi kicselezi VV Leót, átemeli Maksa Zoltánon a labdát és nagy erővel kapura rúg. Inti kapus, az egykori TNT együttes egykori tagja vetődik, de hiába. A barátságos mérkőzésen a médiaválogatott megalázó, 7:1-es vereséget szenved a hajléktalanokból álló Oltalom Sportegyesület csapatától. Újhartyáni hajléktalansport-riport.

Az első félidőben még tartja magát a médiacsapat, aztán a másodikban csak akkor nem rúg gólt a hajléktalanválogatott, ha éppen nem jár a kapu felé. VV Leó kinyújtott nyelvvel, koncentrálva próbál labdát szerezni, Maksa Zoltán megismerkedik az oldalhálóval, a második félidő második percében még gólt is szerez a médiacsapat, aztán megsemmisítő vereséget szenved a magyar hajléktalan-labdarúgóválogatott ellen.

Hajléktalan Világkupa

Szombaton az újhartyáni focipályán csekély érdeklődés mellett, nyolc csapat részvételével zajlik a kispályás labdarúgó torna. A hajéktalanválogatott komolyan veszi a játékot, a csapat több tagja korábban versenyszerűen futballozott. A cseresorral támasztjuk a pályaszéli kerítést, a csapat Zidane becenevű korelnöke mérgelődik, mert ő az egyetlen, aki minden edzésen ott volt, de a meccsen csak másfél perc játéklehetőséget kapott. A nézők között felfedezzük Balázs Palit, aki bár a médiaválogatott tagja, ezen a tornán csak nézőként vesz részt. "Érdemes itt maradni, mert este hatkor nagy szenzáció lesz, Balázs Pali most először levágatja a haját nullásgéppel" - állítja a hajléktalanválogatott egyik tagja, érdeklődve kapom fel a fejem, mire az egész csapat egy emberként röhög ki.

Hetente kétszer edz az Oltalom Karitatív Egyesület focicsapata, ami egyben a magyar hajléktalanválogatott is, mivel nincs magyarországi kihívója. "Az egyesület 2005 szeptemberében hozta létre a focicsapatot, a játékosok elsősorban az Oltalom hajléktalanszállóinak lakói. A sportot, mint terápiás tevékenységet tartottuk fontosnak, és változtatni szeretnénk a hajléktalanokkal szemben kialakult előítéleteken is. Most világkupára készülünk, ha összejön a pénz, a csapattal részt veszünk a Dél-afrikai Köztársaságban rendezett Hajléktalan Világkupán" - mondja Rákos András, az egyesület szociális munkása. A csapatnak ötmillió forintra lenne szüksége a szeptemberi utazáshoz, egyelőre kevés támogatójuk akad. Februárban a Parlament válogatottja ellen játszottak, májusban a BRFK-t hívják ki, a tornáktól azt remélik, valaki felfigyel rájuk, és szponzorálja a csapatot.

Negyvenezer hajléktalan, nyolcezer szálláshely

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium harmincötezer-negyvenezer főre becsüli a magyarországi hajléktalanok létszámát, akik döntő többsége, körülbelül húszezer fő Budapesten él. Nyolcezer hely van a magyarországi hajléktalanszállókon, ahol az a hajléktalan lakhat, akinek van érvényes ÁNTSZ-papírja, és friss tüdőszűrő lelete. A csapattagok többsége vidékről, a jobb munkalehetőség reményében érkezett a fővárosba, de légiósnak becézett afrikai menekültek is erősítik a válogatottat.

Khaled Ali Hasszan csatár a háború miatt menekült el Szudánból, Hollandiába tartott éppen, amikor 2004 októberében elfogta a magyar rendőrség. "Elvesztettem a háborúban családom, el akartam menekülni. Elkaptak, egy évet Békéscsabán, menekülttáborban töltöttem, azóta Budapesten vagyok. Ha megtanultam magyarul, szeretném folytatni az egyetemet. Pszichológia szakra jártam, befejezném az egyetemet, ha a tanulmányi papírjaimat át tudom hozatni" - mondja, majd visszarohan a pályára. Újabb meccs kezdődik, a csapat fárad, 1:3 a vége, ez az első vereség.

Zidane pályára lép

A csapat legjobbjai, Bozó Zoli és Bozó Maros édesapja magyar, a szülőkkel jöttek át Szlovákiából, amikor segélymegvonásokat vezetett be a szlovák kormány. Viktor eredetileg borsodi, a munkalehetőség miatt jött Budapestre. "Dolgozom, most kedden meg pénteken is megyek. Mikor mit, lakásfelújításnál, építkezéseken melózok" - meséli.

Az utolsó meccset délután hatkor az újhartyáni presszó csapata ellen vívja a válogatott, ha ezt megnyerik, másodikként zárják a tornát. Bár Zidane is pályára lép, sokat kivett a csapatból a médiaválogatott elleni bravúros győzelem. A kétszer tíz perc után a sárgamezes presszósok végül szívós játékkal 3:0-ra legyőzik az Oltalom FC-t. A harmadik helyezettnek járó kupát viszi haza a magyar hajléktalanválogatott.