Csodacsalival fogták az óriásharcsát?

2004.05.03. 20:40
Emlékeznek Julija Szemjonovára, a 210 centis, százkilós szovjet óriásnőre a női kosárlabda-válogatottból? Na, az Adács község melletti horgásztavon Tasi Róbert nála 17 centivel hosszabb és 12 kilóval nehezebb harcsát fogott, ami magyar rekord. Az internetező horgászok jelentős része azonban kétkedve fogadta, hogy a gigászi halat valóban az Ultrabite nevű, csodacsaliként hirdetett hormonkészítmény segítségével kerítették-e horogra.
"Lengyel piacon vásárolt szép nagy darab orosz támolygó villantóra kapott" - fedte fel a nem EU-konform részleteket az Index kérdésére Tasi Róbert, aki a Gyöngyöstől húsz kilométerre lévő Adács horgásztavának bérlője. Hozzá a haldorado.hu cikke alapján jutottunk el.

A főnököt egy idős "segítője" hívta fel április 21-én, hogy hatalmas harcsát lát mozogni az 57 hektáros tó egy pontján. Bár a tavon tilos a pergető horgászat, a bérlő, aki maga hozza a szabályokat, persze nyugodtan betehette a csónakba a pergető felszerelést, és barátjával beevezhetett a helyszínre. Ott - mint riporterünknek elmondta - először nem találták a halat, de további segítőik a partról távcsővel kiszúrták, hogy a nagy harcsa a hátuk mögött feljött a felszínre. Tasi nyolc-kilencedik dobásra akasztotta meg az állatot, 210 centis bottal és 40-es fonott zsinórral, amivel egyébként egy földművelésügyi államtitkárt is ki lehetne vontatni a Lejtő úti FM-vendégház büféjéből, Unicumosztás idején.

Csalás?

Forrás: haldorado.hu
Miután az esetről hírt adott a haldorado, az online fórumokban azonnal megindult a kételkedő levelek áramlása. A közölt fotók alapján sokan kétségbe vonták, hogy a hal valóban 112 kiló és 227 centi lenne. A testhosszhoz képest többen sokallták a tömegét, és jó néhányan megjegyezték, hogy a szája kisebb, mint egy ekkora harcsáénak lennie kellene. Tasi Róbert leszögezte, hogy a halat egy hitelesített mázsán, több tanú jelenlétében mérték le a helyszínen. Azt ő is megjegyezte, hogy a harcsának szokatlan testalkata volt, amennyiben a kis fejet aránytalan, "hatalmas kockahas" követte, majd jött a hosszú, lapos farokrész. Bár nem perdöntő bizonyíték, de riporterünk egyik, közismerten mohó és féltékeny horgász ismerőse a napokban Adácsra utazott, beszélgetett a bérlővel és megnézte Tasi összes fényképét, majd megtört hangon azt mondta, ez sajnos tényleg lehetett 112 kiló.

Csodacsali?

Fogalmak nem horgászoknak
Pergetés

A ~ azt jelenti, hogy a horgász fémből, fából, műanyagból, csontból, vagy bármilyen más szilárd anyagból készült, úgynevezett műcsalit köt a zsinór végére, azt minél messzebb elhajítja, aztán maga felé vontatja, az orsó tekerésével. Ha nagyon lusta, viszont gazdag, akkor rászíjaztatja magát egy yacht fedélzetére, úgy vontatja a műcsalikat, hogy még kevesebbet kelljen tekernie. A mozgó csali valamilyen halat, férget, ízeltlábút vagy kormányzati pr-gurut imitál, ami jó esetben támadásra ingerli a ragadozót.

Támolygó villantó

Képzelje el egy evőkanál fejrészét. Na, ilyesmi dolog egy ~, szintén fémből. Lehet hosszúkás, szélesebb, majdnem hal alakú, de azért nagyjából egy kanálról van szó, rajta egy vagy több horoggal. Ha húzzuk, nem meglepő módon támolyog a vízben, felingerelve az RTL Klub futballközvetítései miatt amúgy is marha pipás ragadozókat.

Harcsa

Lapos fej, szinte körbeérő széles száj, bajusz, apró szemek, hosszú test pikkelyek nélkül, de sok nyálkával, horrorfilmes hátsó traktus oldalról lapított, hosszú farokrésszel, alul-felül végigfutó úszókkal. Ívása idején - május eleje-közepe táján - agresszív, ilyenkor ne imitáljunk szemtelen sügért vagy paptetüt olyan strandokon, ahol fűzfák állnak a parton.

A másik elem, ami miatt heves vita gerjedt a fórumokban, az volt, hogy a rekordharcsát állítólag Ultrabite segítségével fogták, ami egy szinte csodacsaliként reklámozott, a halakat állítólag hormonális úton éhessé tevő termék. "A zsinórra, a támolygó villantó elé egy szivacsdarabkát rögzítettem és arra csöpögtettem az Ultrabite-ot" - mondta Tasi Róbert az Indexnek.

Zavaró emlékek

Csakhogy a hazai horgászok közül sokan emlékeznek arra, hogy a Velencei-tavon néhány évvel ezelőtt gyerekek egy 105 kilós magyar rekord harcsát fogtak. Az első sajtóhírek arról szóltak, hogy a harcsát egy akkoriban hevesen reklámozott, hazai gyártású csalogató cuccal, a Technoplanktonnal, ráadásul a vérlisztes változatával csalták a horog közelébe. (A Techoplankton amúgy orvosságos dobozka méretű, közepén lyukas henger, valami préselt, szervesnek látszó anyagból. Ha vízbe tesszük, felhő keletkezik.)

Hamar elterjedt a hír, hogy a hal nem is volt akkora, ráadásul nem is horoggal fogták, nehogy véres Technoplanktonnal. A nyomtatott sajtóban meg is jelentek olyan cikkek, melyek szerint egy döglődő halat vontattak ki a partra a gyerekek. A Magyar Horgász című magazin saját rekordlistáján nem is fogadta el magyar csúcsnak a 105 kilót. Nemrég véletlenül derült ki, hogy riporterünk több ismerőse ismeri az egykori botrányhal kifogóját, aki nem is titkolja, hogy a harcsát annak idején a víz felszínén vergődve vették észre. Elmondása szerint több horgász megpróbálta kifogni, de a hal akkor még lemerült. Végül mindenki elevezett, a fiú és barátai pedig végül újra megközelítették, majd evezővel fejbe csapták a ragadozót, aztán a partra vontatták. Ott kapták az ajánlatot, hogy mondják azt, horoggal és Technoplankton segítségével fogták a halat. A sajtóban kezdetben azt állították, hogy a rekordpéldányt egy "Technoplankton-teszcsapat" ejtette el. Ismerősei szerint a fiú végül alig keresett valamit az ügyön. (Az Index riportere a cikk élesítéséig személyesen nem tudta elérni az érintetett.)

A 105 kilós harcsát a Sporthorgász magazin a mai napig rekordnak ismeri el. A lap egyik állandó szerzője a Technoplankton gyártója.

Kétkedő kórus

Talán a fentiek miatt, talán az Ultrabite kiterjedt reklámkampánya és a horgászlapokat ellepő számtalan pr-cikk tette, hogy a mostani, 112 kilós óriáshalról szóló hír "csodacsalis" elemét ekkora hitetlenkedés fogadja. Tasi Róbert az Index kérdésére mindenesetre határozattan állította, hogy már hosszabb ideje használt Ultrabite-ot, mert az egyébként áthatóan büdös folyadék neki jól bevált menyhalra és téli, léki süllőzésre. A harcsázó szerelékre azért csomózta rá az ultrabite-os szivacsot, mert a termék szerinte "nem ront, de esetleg javít" a peca eredményességén. Arra a kérdésünkre, hogy a rekordhalat az Ultrabite magyar forgalmazója fel fogja-e használni valamilyen reklámkampányban, az eddig készséges Tasi annyit mondott: "passz".

Forrás: haldorado.hu
Felhívtuk hát az Eurohold kft.-t, a csalogató anyag magyar forgalmazóját. Ifj Ágh Károly kereskedelmi igazgató elmondta, hogy a hír még annyira friss, hogy egyelőre nem tudja, milyen formában használják fel a fogás tényét és a zsákmányról készült fotókat, illetve a mérlegelés közben forgatott amatőr videót. A fogásról még aznap értesült Kátai Róberttől, a horgászfilmeket gyártó PR TV operatőrétől. A PR tévé egyébként sok szálon kapcsolódik a Sporthorgász magazinhoz.

Az Euroholdnak nincs "stratégiai bizonyítéka" arra, hogy a harcsát Ultrabite segítségével fogták, de a háttérinformációk, a fotók és videóanyagok, illetve szemtanúk élménybeszámolói alapján biztosak abban, hogy a történet hiteles - mondta ifj Ágh Károly.

Az óriási harcsa teste - mínusz az a darab, amit egy napokban tartott horgászverseny résztvevői megettek - egyelőre egy gyöngyösi horgászbolt hűtőládájában várja, hogy szép lassan elfogyasszák - tudtuk meg Tasi Róberttől.

Száraz fejjel

A fejét kipereparálják és kiteszik a boltban. Az adácsi tó korábban nem számított kifejezetten harcsás helynek, bár a bérlő elmondása szerint hét évvel ezelőtt egymás után fogtak 56, 40 és 20 kilós harcsát és több kisebbet. Utána viszont alig. A bérlő gondolkodik azon, hogy valamilyen formában esetleg feloldja a harcsára korábban bevezetett pergetési tilalmat.

Azért fürödjenek óvatosan!