Miklós
-7 °C
4 °C

Krisnások, menjetek vissza Indiába!

2006.05.03. 21:07
A kazahsztáni krisnások telepét buldózerekkel akarta eltüntetni a helyi önkormányzat, mire a világ krisnásai összefogtak. Tudósítónk a budapesti tüntetésen igyekszik kideríteni, miért folyik a harc, és mit gondolnak erről a krisnások. Harekrisna.
Amikor a krisnások tiltakoznak, az pont úgy néz ki, mint amikor a krisnások örömünnepet tartanak, vagy vallásilag vonulnak, ételt osztanak, esetleg a Szigeten kampányolnak. A krisnások ugyanazt csinálják bármilyen helyzetben, azaz túláradó jókedvvel énekelnek, táncolnak, csengettyűznek, legyen szó akár arról, hogy testvéreik faluja éppen kazah buldózerek lánctalpai alatt nyög.

#alt#
Sivaráma Szvámi
A csengettyűzés helyszíne szerdán a budapesti Kazah követség, ahol ötven magyar krisnás dobok, hangszórók, csengettyűk és egy életnagyságú markoló segítségével tiltakozik a falurombolás ellen. Sajnos az épületbe nem léphetek be, így nem tudom, a küldöttség vidám harekrisnázás kíséretében adta-e át petícióját a nagykövetnek. Annyi biztos, hogy a vezető lelkész elégedett félmosollyal lép ki az utcára.

Buldózer vs. harekrisna

"Kedvesen fogadtak" - mondja Sivaráma Szvámi, miközben a hátam mögé néz, ahol, az út túloldalán, önfeledten énekelnek a hívek. Svámi szerint a nagykövet csak azokat a transzparenseket sérelmezte, amelyek a kazahsztáni vallásszabadságot vonták kétségbe. "Igen, pozitívak voltak, és hangsúlyozták, hogy Kazahsztán tiszteletben tartja a vallásszabadságot" - ért egyet Szent-Iványi Ilona, a Nemzetközi Szövetség a Vallásszabadságért képviselője. "Ez jogi ügy inkább - mondja -, a kazah ingatlanszabályozás ugyanis bonyolult, ott földhasználati jog van, nem tulajdonjog, és ez alapján akarják elvenni a földet a gyülekezettől."

"Tehát nem a vallással van probléma?" - kérdezem zavartan, mivel a főkrisnás körül keringő krisnás operatőrök és krisnás fotósok egyre szorosabb gyűrűt zárnak körénk, amikor megállunk.

#alt# "Sok volt szovjet tagállamban nehéz helyzetben vannak az új vallások, de Kazahsztánban nem ez a helyzet" - állítja Szent-Iványi Ilona. A jellegzetes attribútumokat leszámítva biztosítótársasági középvezetőnek tűnő Szvámi pedig hozzáteszi: egyházuk húsz éve működik Kazahsztánban, a rendszerváltás óta szabadon. Az ügy háttere, hogy a kazah krisnatudatúak mezőgazdasági művelésre jegyezték be az Alma Atához közeli, értékes területen fekvő földet. A hatóságok viszont állítják, ott valójában vallási tevékenység folyik.

"Ez mintha részben igaz is lenne" - jegyzem meg, miközben az út túloldalán, a fokozódó hangerőből ítélve, egy népszerű harekrisnába kezdenek bele a hívek. Szvámi bólogat és hozzáteszi, az elintézési mód jogi problémák esetén mégsem az, hogy buldózerrel rombolnak le házakat.

Egy krisnás közben vigyorogva fénymásolt lapot nyom a kezembe, amiből nyomban kiderül, hogy minden máshogy van: "A Krisna-hívők elleni akciók hátterében valójában az állam vallási kisebbségek elleni intoleranciája áll, tetézve a helyi önkormányzat taktikájával, amelynek révén meg akarják szerezni a vallási szervezet földterületét" - olvasom.

Exodus

#alt# Abban azonban mindenki egyetért, hogy április 25-én Kazahsztánban elindultak a buldózerek, de az összekapaszkodott krisnatudatúak visszaverték a támadást. A hatóság azzal vonult el, hogy hamarosan nagyobb erőkkel támadnak. Minden krisnatudatúra két rendőr jut majd, és minden házra egy külön buldózer.

"Az egyik hivatalnok pedig azt mondta a hívőknek, hogy menjenek vissza Indiába - mondja nevetve Szent-Iványi. - De miért Indiába? Ők kazahok, sosem jártak ott."

A tüntetők közt időközben egyre forróbb lesz a hangulat, a lányok táncolnak, a cintányérok csörömpölnek, néhányan pedig a demonstrációs célú markoló tetején lengetik zászlójukat.

Lapozgatható Index

"Úgy tudjátok, megoldódik a kazahsztáni krisnások ügye?" - szólítom meg a Vallásüldözés Kazahsztánban feliratú transzparenst tartó srácot, de kiderül, hogy spontán buzgalomról van szó. "Nem tudom, miről tárgyaltak. De te mit szólnál, ha csak úgy lerombolnák a házadat? Egy nagy család vagyunk, ezért tiltakozunk" - mondja a srác olyan mosollyal, mintha az előttük feltorlódott autók mindegyikét Krisna vezetné.

"Index? - kérdezi egy másik hívő - Az jó, szeretjük. Igen, én internetezem, mert műszaki munkát végzek, és nekünk lehet. A többieknek minek? Az csak kísértés, az internet tele van pucér nőkkel, fegyverekkel, étellel és itallal. Ez az Index melyik is? Amelyik a levélben jön? Vagy ez olyan újság, amit lapozgatni is lehet?"

"Hát igen, lehet."

"Akkor hariból."

"Szia."

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!