A jövő háztartási gépei

2003.10.18. 09:50
Milyenek lesznek a háztartási gépek 2010-ben? És milyenek leszünk mi? Futurológusunk a legalkalmasabbnak tűnő helyen, az Electrolux fiatal formatervezők számára kiírt pályázatának díjkiosztóján próbálta kilesni a jövő trendjeit.

Leszámolás a hasábbal

Felvillanyozva sétáltam tovább, hogy néhány perc múlva megállapíthassam: a jövő tervezői beteges makacssággal igyekeznek mindent modul-rendszerben megvalósítani. Nem volt elég a diszkoszos mosógép. A 2010-es évek hűtőgépe például egy vaskos plasztik paravánra emlékeztető izé lesz, amire az igényeink szerinti méretű műanyag dobozokat pattinthatunk rá, egymás alá. Nem igazán láttam be, hogy miért jobb sok, külön nyitandó kisebb doboz egy nagy, kényelmes téglatestnél, de miután az újító tárgyat tervező Nicolas de Benoist kérdésemre azt állította, hogy ez poltikailag elkötelezett dizájn, nem mertem tovább vájkálni, inkább átmenekültem a germán szekcióba.

Tekintse meg a képeket.
A stuttgarti dizájnerpalánták egységesen ronda, szegletes háztartásigép-szettet állítottak ki, amelyet egy központi konzolról irányíthat, aki az egyszerű, forgatható gombok helyett jobban szereti az érthetetlen menürendszereket. A jövő a csekély esztétikai érzékkel rendelkező programozóké - állapítottam meg rezignáltan a tomboló közönségsiker láttán, és megnéztem néhány olasz főzőlapot. A jövő ezen a területen a nagy felületű, de csak asztallap vastagságú indukciós készülékeké, amelyeknek két nagy előnyük van:
a.) A lábasok mellett a felolvadás veszélye nélkül helyezhetünk el felületükön például jégszobrokat

b.) Az alattuk felszabaduló tér kiválóan alkalmas nagy mennyiségű szuperlapos plazmaképernyő vízszintes tárolására.

Ebben a műfajban a király az állandó időzavartól szenvedő Amway-ügynökök álma, az olasz Dalla Villa, Fagnani és Dell'Orto hűtő-főző kombója. A szellemes szerkezet választ ad mindazok problémájára, akiknek reggel pont annyi idejük van, hogy a teli lábasokat rádobják a főzőlapra, este viszont türelmetlenek ahhoz, hogy az ételt kivegyék a hűtőszekrényből. A gép főzőlapja ugyanis gombnyomásra besüllyed, az így kialakult üreget - benne persze a teli fazekakkal - a masina plusz négy Celsius-fokosra hűti. Az utolsó körömlakklemosó eladása után annyi a dolgunk, hogy hazafelé menet mobilon felhívjuk a gépet, amely engedelmesen eredeti helyére emeli a főzőlapot és elkezdi melegíteni a rothadástól félelmetes techológiai apparátussal megóvott táplálékot.

Szép magyar hagyományok

Tekintse meg a képeket.
Az európai tervezők jövőképének felvázolása után a magyar versenyzők munkáihoz fordultam. Bár Cosovan Tamás és Hosszú Gergely falra felhajtható főzőlapja áldás lesz a húsz négyzetméteren szorongó brókereknek, de kinézetre eléggé csúnya. A másik két hazai páros vidámabb művekkel nevezett, a tárgyi kultúra láthatatlan hajszálgyökereinek segítségével ráadásul mindketten a klasszikus magyar alkoholista tradícióhoz kapcsolódnak. Horváth Krisztina és Kurucz Orsolya Firefly elnevezésű mini hűtőgépe megbízhatóan ufó alakú, üdén színes, rá is lehet ülni, technikai megoldása pedig szellemes: a tervezők ugyanis egy kis helyen elférő processzorhűtővel oldották meg, hogy a gép - ahogy arra színes ábrával is ráirányították a nézők figyelmét - képes legyen akár 15 üveg sör lehűtésére is. A Firefly akku segítségével mobil alkoholbázissá alakítható.

A láthatóan nagy sikert arató Józsa István Flamingó nevű mosogatógépével továbbgondolta a lányok által félbehagyott gondolatmenetet: mi van, ha a korszerű júzer a nagyszoba közepéig vonszolja a Firefly-t, indukciósan felmelegített vacsorája mellé legurítja a 15 üveget, majd elájul. Ébredés után a Flamingó-tulajdonosnak csak füttyentenie kell, erre a sci-fi filmekből jól ismert alientojás-formájú - a névadóval ellentétben két lábon közlekedő - masina odagurul hozzá. Persze ha a fogyasztó előbb csákánnyal eltávolította a küszöböket. A szennyes edény betöltése után - ehhez sajnos valahogyan fel kell tápászkodnunk, a madár fedele ugyanis felfelé nyílik - a gép automatikusan visszatér a konyha falára szerelendő dokkolóegységhez, ahonnan vizet és áramot kap a mosogatáshoz.

Milyen háztartási gépeket képzelnek tehát nekünk a fiatal tervezők a tízes évekre? A szekrény alakú hűtőnek pár éven belül vége, jönnek a kicsi színes, közepes átlátszó, és nagyobb, modul rendszerű példányok. A tűzhelyek jobban ellaposodnak, mint egy MSZP-Fidesz szópárbaj, és előszeretettel párosodnak a hűtőkkel. Általánosságban is divat lesz a az eddig különválasztott funkciók vegyítése. A bútor-gép öszvérek a kiszes életérzést visszasíró yuppik elengedhetetlen rekvizítumai lesznek. Megerősödik az értelmetlen, ámde markánsan környezettudatos vonal, a magyar fogyasztók pedig lassacskán világszínvonalon részegedhetnek le a lakás teszés szerinti pontján.

A sorozatgyártás kezdetéig kellemes fogyasztást kívánunk az ódivatú eszközökkel.