Halálmetál vs. borkóstoló vs. particsajok

2007.06.01. 11:21
Los Angeles-i mariachi-hiphopot hallgassunk a belvárosban vagy mainstream áltrasht nézzünk a mozikban? Borokat kóstoljunk a soproni Fő téren, vagy Mystery Gangre táncoljunk a pesti Hajós utcában? Fotók a Ludwigban, digitális irkafirkák a falon, ősjampik Abán, végítéletmetál a Dunán, esetleg Torrente a tévében? Az időjárás előreláthatóan változékony lesz.

Szerda este hivatalosan is megnyitották a Corvintetőt, az idén indult tetőteraszhullám legújabb versenyzőjét a Blaha Lujza téren. A hely tömve volt, igazi káoszbuli volt a szerda esti, kinek pozitív, kinek negatív értelemben. A hely maga azonban kifejezetten jó, kellemesen aluldekorált folyosókkal, lépcsőkkel és ipari lifttel, amelyben pálinkát osztogatnak. Persze nem ingyen. A kinti teraszt magas betonfal veszi körül, úgyhogy kifejezetten bonyolult művelet a tetőről leesni. Bár a részeg emberek köztudottan szemfülesek. De szerencsések is.

Analóg és digitális graffiti, ügyes jócsajok, elektro

Hétvégére kétnapos cybertérre változik a belvárosi Szabadság tér, ahol pénteken és szombaton a sokak számára már ismerős fülhallgatós silent discón (csenddiszkón) túl lesz digitális graffiti, interaktív fal és vizuálkeverő, szóval minden, ami 2007-ben futurisztikus és divatos. A silent disco jó, mert nem zavarja a szomszédokat, és még a csatornákat is lehet váltogatni. Ha viszont nem érkezünk idejében és nincs nálunk letétként személyi, akkor nem lesz fülhallgatónk és kész. Viszont cserébe beszélgethetünk. Downtown Fantasy.

Aki terjedelemben kisebb, ám nem kevésbé fergeteges, viszont családias hangulatú bulira vágyik (ahol ráadásul csak a dj-k viselnek fülhallgatót), az látogasson pénteken a WestBalkán emeleti kistermébe, ahol a Girls and Mathematics csapata készül elkápráztatni duzzadó rajongótáborát. Ezúttal nem hívtak külföldi előadót, helyette a lányok és asszonyok által már-már betegesen körülrajongott alapító tagok mixelik a fiatalságot romba döntő hangos elektronikus zenéket. Tehát aki olyan gyönyörű és intelligens fiatal lányokat szeretne látni, akiknek tánc közben nem löttyen ki a koktéljuk, az mindenképpen ide jöjjön. A belépés ingyenes lesz.

A túloldalon, a Tűzoltó utcai Tűztate-ben eközben graffitizés lesz többezer négyzetméter legális falfelületen, szintén ingyenes hiphop- illetve drum'n'bass-bulival, Sabotaz Graffiti Jam 2 címmel.

Utcafesztivál a Hajós utcában

Szombaton, június 2-án fesztivált szervez az Exit a Hajós utcában, ahol többek között fellép majd a stabilan remek koncerthangulatot produkáló kék-fehér csíkos pólós Mystery Gang, a maga "garage jungle rockabilly"-jével, a hazai tizenéves indie körökben hiperdivatosnak számító Moog együttes és a Bëlga. Lesz ezenkívül, ugyanitt, Adidas- és Lee Cooper(!)-divatbemutató is, valamint chill out-színpad, szintén ígéretes fellépőkkel. Remélhetőleg nem lesz eső.

Halálbiztos nyugis tippek, White Stripes a szomszédban

Újabb három, Tarantino-naptár szerinti magyar év telik le a hétvégén, úgyhogy tuti, hogy emberek egymásra kacsingató ezrei rohanják majd meg a mozikat, hogy az "ez komoly lesz"-jellegű, hisztérikusan bamba felvezetőket követően megnézzék a Halálbiztos című filmet. És miért is ne, hiszen Quentin Tarantino legújabb munkája egyáltalán nem rossz, az önjelölt trashkirály filmjei közül legalábbis a második legjobb. Az első fele. A második felén meg lehet majd nagyokat röhögni.

Akinek esetleg kedve szottyan egy kis nyolcvanas évekbeli kalandfilm-nosztalgiázásra otthon, házimozirendszeren, és ráadásul a Michael Douglas-Kathleen Turner párost sem utálja, az mindenképpen vegye ki a helyi tékából a Smaragd románca és a Nílus gyöngye című filmeket, melyeket most adtak ki újból, és már kölcsönözhetőek. Aki inkább tévézne, az tippekért látogasson el a Comment:com-ra, de a pénteki Torrentét az m1-en és a vasárnap esti Fegyverek istenét a Film+-on mindenképpen ajánljuk. Az előbbinek ráadásul a szinkronja is jó.

További nyugis, sétálós programnak ajánljuk még a budapesti Ünnepi Könyvhetet, mely csütörtöktől egészen vasárnapig tart a Vörösmarty téren, a Ráday utcában és a Liszt Ferenc téren és Óbudán. Szintén egész hétvégés program a XVI. Borünnep a soproni Fő téren. Onnan már csak egy köpés Bécs, ahol hétfőn fellép a White Stripes. De ha Magyarországon maradunk, akkor is érdemes megnézni a detroiti duó új klipjét.

Metálhétvége, Johnny Drama, Kotkoda énekkar

Két ütős metálesemény is lesz a hétvégén Budapesten, az első az eredetileg kétnaposra tervezett, de technikai okok miatt egynaposra (a péntekire) szűkült Undead Extreme Metal 2007 Fesztivál. A koncertek délután 4-kor kezdődnek az óbudai Kék-, illetve Vörös Yukban, 17 hazai és külföldi zenekar lép majd fel, többek között a lengyel black banda, a Behemoth (ejtsd behemót), amely a Vader mellett az egyik legismertebb név a lengyel death-szcénában. Az együttes dobosát Infernónak hívják.

Súlyosan belassított audió-hasbarúgásnak ígérkezik a kultikus és amerikai Trouble vasárnapi koncertje az A38-on. Bár a Foo Fighters zenebuzi fontembere, Dave Grohl írt Eric Wagnernek, az együttes énekesének egy számot pár évvel ezelőtti, a nyolcvanas évek underground trashzenekarainak emléket állító Probot című projektjén, de a súlyosan lassú riffjeiről híres chicagói doombanda csak idén, majd 15 év után tért vissza új albummal. Rocktörténeti különlegesség lesz tehát a vasárnapi Trouble-koncert a hajón.

Aki pedig lazulni szeretne egyet a durvulás után vagy közben, az nézzen fel a teraszra, ahol a Sunday Sessions keretein belül teljesen más, ellenben szintén nagyon jó kis zenéket rakosgat majd egymásra, illetve egymás mellé Suhaid, Cadik, és nem utolsósorban Johnson. Keressétek Johnny Dramát.

A Fejér megyei Aba községben eközben ér véget majd a háromnapos Aba Napok, ahol a Kotkoda énekkaron és a Tintaló Cirkuszon kívül fellép még Rúzsa Magdi, Fenyő Miki és a Quimby. És lesz hüllőkiállítás is.

Mariachi-rap vagy Lebowski?

Delinquent Habits

Vasárnapra mindenképpen ajánljuk a Párbeszédek és állásfoglalások című, nemzetközi művészeket (például a herointúladagolásban meghalt Mapplethorpe-ot) felvonultató fotókiállítást a budapesti Ludwig Múzeumban, annál is inkább, mivel jövő héten bezár. Mármint a kiállítás.

Hasonlóan kellemes esti kikapcsolódásnak ígérkezik a Holdudvar múlt héten nyílt hangulatos kertmozijának vasárnap esti filmvetítése, ami ezúttal legnagyobb megelégedésünkre a megunhatatlan Nagy Lebowski lesz. Természetesen csak annak megunhatatlan, aki szereti. Kezdés 9-kor.

Végezetül pedig semmiképpen se felejtsük el, hogy június 3-án, azaz vasárnap a Delinquent Habits, a cholo hiphop Los Angeles-i császárai teszik tiszteletüket a Merlinben. Fehér atléta, azték tetkók, lowrider bicajok, böhöm napszemcsik, kemény beatek. Hangulatban legalábbis valami hasonlóra kell számítani. A szervező az a Warrior Events, aki nemrég elhozta a szintén latin hiphopot játszó Psycho Realmet. Már csak a Cypress Hill hiányzik.