Hadas Krisztina és az álombéli Hősök tere

2005.08.19. 17:50
Ezer kilométert tévedett a TV2 tényfeltáró riportere a Mokka című reggeli műsorban, amikor azt állította, hogy Szecsuánban saját szemével látta a Hősök terének Kínában felépített, élethű mását. A bizarr építmény ugyanis Sanghajban van. Tudjon meg mindent az ügyben az interneten dúló harcról, a neve feltüntetéséért küzdő sanghaji magyar programozóról és arról, áll-e még a hét vezér szobra!

Kedves Balogh Úr!
Szerintem pihenje ki magát. Szerintem.
Az Interaktív Kft jogászát pedig minden bizonnyal megkeresheti. Én ezt a kedves levelezgetést befejeztem.
Köszönettel: Hadas Krisztina

Ez egy mail, amit a TV2 ismert tényfeltárója írt egy nézőjének. Hogyan mérgesedtek el így a dolgok és egyáltalán mi borította ki ennyire a szigorú tekintetű tévést?

Amikor még nem volt se Fókusz, se Aktív


Klikk a képre!

A történet kilenc évvel ezelőtt, 1996-ban kezdődött, amikor a kereskedelmi tévék még nem is léteztek, Sanghaj közelében viszont hatalmas, Disneyland-stílusú szórakoztató park nyílt, Shanghai Global Paradise néven. A világ jó néhány híres épületének és emlékművének építették itt fel a többé-kevésbé mérethű mását, olyanokét, mint a gizai piramisok, a berlini Brandenburgi kapu vagy a Mount Rushmore-ba vésett amerikai elnökszobrok. Meglepő, bár a magyaroknak kedves húzással a főbejárattal szemben a Hősök tere 90 százalékos méretarányú másolatát húzták föl, egy görög színházra emlékeztető arénával kombinálva.

Baloghék Sanghajban

A szürreális látványosságról Guczó, azaz Balogh Attila, az 1994 óta Kínában élő informatikus akkoriban Sanghajban dolgozó öccsétől értesült, később egyik ismerőse dolgozott is a parkban, de a tetthelyre csak három éve jutott el. Ezeket a 2002-es képeket tette fel a többek mellett általa alapított azsia.net-re, ami egyébként remek weboldal és kihagyhatatlan annak, aki komolyabb túrára indul a térségbe.

A sztori, évek elteltével, akkor kezdett forrósodni, amikor Guczó egyik barátja az akkor már patinás képgaléria linkjét idén augusztus elsején feltette a szanalmas.hu -ra, aztán a magyar internetezők jól eltömték egymás postaládáját az össze-vissza küldözgetett hősökterés képekkel. A hvg.hu augusztus harmadikán cikket közölt a furcsa építményről, amit arra a szintén az azsia.net-re feltett írásnak az alapján állítottak össze, amiben Balogh Attila elmeséli, hogyan fedezte fel a Shanghai Global Paradise-t.

Hadas a Hősök terénél ébredt

A sztorira a TV2 is rárepült és reggeli műsorában, a Mokkában szemtanúként megszólaltatta a csatorna sztárját, Hadas Krisztinát. (A beszélgetés szerkesztett szövege itt olvasható, ide kattintva pedig meg is nézheti az inkriminált adást.) Hadas Csisztu Zsuzsának részletesen elmesélte, hogyan talált rá teljesen véletlenül a helyszínre: két és fél évvel ezelőtt Szecsuán tartomány Csengdu nevű városából indultak vidéki riportra operatőrével együtt. Mindketten elaludtak a kocsiban, és mikor kinyitották a szemüket, a Hősök tere előtt álltak. A sofőrtől megtudták, hogy a létesítmény Európa-parknak épült, de később csődbe ment. A beszélgetés közben több képet is bevágtak Balogh Attila fotósorozatából, bármiféle forrásmegjelölés nélkül.

Guczó beszól

Balogh augusztus 11-én felháborodott levelet írt a TV2-nek. Két okból volt dühös: az igazi ál-Hősök tere Sanghaj egyik külvárosában, Csengdu városától úgy 1000 kilométerre található, raádásul nem tüntették fel a nevét a műsorban, mint a fotók szerzőjét. A levélre, amit a TV2 szerkesztőségi címére küldött, maga Hadas Krisztina válaszolt. A riporter az 1000 kilométeres mellélövést azzal intézte el, hogy "Ezek szerint rosszul emlékeztem".

A levelet, Guczó kommentárjaival együtt, itt olvashatják el. Balogh az alábbiakkal igyekszik alátámasztani, hogy Hadas Krisztina "akkorát hazudott, hogy majdnem szétrepedt a dekoltázsa":

1.) a sztorit egy több mint ezer kilométerre eső város mellé tette
2.) " A hely környezetének leírása a legkisebb mértékben sem felel meg annak, ami elhangzott a műsorban. Még csak nagyjából sem."
3.) "A többi részlet (amit nyilvánvalóan a leírásom alapján vezetett elő) stimmel - ezt azonban a fal mögül (ahogyan a műsorban elmondta, miszerint onnan "kukucskáltak") egyáltalán nem lehet látni."
4.) "A parkot csak rendkívül körmönfont módon, a hely tökéletes ismeretében lehet megközelíteni autóval. Szürreális kijelentés, hogy csak úgy oda lehet tévedni."


Galéria!

Egy Hadasnak írott levelében Balogh azt is furcsállotta, hogy ha be tudtak kukucskálni az operatőrrel az ál-Hősök terére, miért nem készítettek felvételeket. Erre érkezett válaszul a cikkünk elején idézett, kurta Hadas-levél. A fotók készítője később a Mokka főszerkesztőjétől, Szörényi Pétertől is kapott választ. Szörényi mailjében meggyanúsította Baloghot, hogy nem is ő csinálta a képeket, illetve leszólta azok minőségét. Aki kíváncsi a magyar kereskedelmi tévés stílus finomságaira, Guczó már említett oldalán elolvashatja az egészet.

Miután a századik ismerőstől is megkaptuk Guczó oldalának linkjét, megkerestük Hadas Krisztinát és Szörényi Pétert. Hadas elég indulatosan reagált azzal, hogy amit akart, azt az ügyről elmondta a Mokkában. Emlékezetett arra, hogy a műsorban is úgy fogalmazott, hogy "ha jól emlékszik". Egyébként pitiáner ügynek tartja ezt, amivel nem akar foglalkozni.

Szörényi Pétertől azt kérdeztük, miért maradt el a képek forrásának feltűntetése. A Mokka főszerkesztőjének emlékei szerint a sztori úgy indult, hogy emailben kapott négy fotót a Kínai Hősök teréről. Ezekre nem volt ráírva a készítő személye. Ezután látta a hvg.hu cikkét, illetve egy másik újságcikket, majd eldöntötte, hogy foglalkoznak a témával. Mivel nem talált utalást a fényképek szerzőjére, konzultált a TV2 egyik jogászával, majd felhasználta a fotókat. (A hvg.hu cikkében a Hősök terét ábrázoló fotó alatt ott látható a "&copy Balogh Attila- azsia.net" felirat, de magában a cikkben is megemlítik, hogy ki csinálta a képeket.)

Omlik, bomlik, romlik

De hagyjuk az álmok kínai birodalmát és nézzük meg, mi is történt a sanghaji Hősök terével! A szórakoztató parkot a Wall Street Journal 1996-os cikke szerint 60 millió dollárból építették . Mire Guczó 2002-ben meglátogatta és lefotózta, a park rég tönkrement (egy cikk szerint azért, mert nem vezetett oda tömegközlekedés, a jegyár pedig egyheti átlagfizetésnek felelt meg), de a Hősök tere többé-kevésbé egyben volt.

A sanghaji informatikus a napokban ismét megnézte, mi maradt a vezérekből. Beszámolója teljes terjedelmében itt olvasható, a lényeg: a helyszín romokban hever, az alacsonyabban elhelyezkedő szobrok mind megsemmisültek, a magasabban állók közül néhány még úgy-ahogy bírja.