Tökölés halloweenkor

2006.11.01. 21:20
Ahhoz képest, hogy a Valentin-napot milyen gyorsan beszoptuk, fura, hogy a halloween épp csak vegetál Magyarországon. Pedig jó kis ünnep az, a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a halállal és kellékeivel, na meg be lehet öltözni izgalmas horrorfiguráknak. És apu csinál töklámpást.

Amerikában a halloween első számú kelléke a töklámpás, ahogy ott hívják: jack-o-lantern. Egyes tájakon zellerből és karalábéból is készül, de a klasszikus mégis a sütőtök. Most elmagyarázom, hogyan készíthetünk otthonra töklámpást abszolút kezdőként anélkül, hogy levágnánk a saját kezünket. Illetve hogyan kellett volna csinálni, hiszen mostanra már kész kéne lennie. A tetszetős és misztikus ablakdísszel akár fáklyás felvonulásokon is elismerő pillantásokat vívhatunk ki.

1. Először is elmegyünk a zöldségeshez, és veszünk egy szép úritököt. Gömbölyűt, nem hosszúkásat. Ilyenkor általában darabra adják, úgyhogy válogassunk kedvünkre. Ne legyen sérült, sebesült, nyomódott.

2. A tököt hazavisszük.

3. Előkészítjük az eszközöket. Szükségünk lesz kisebb és nagyobb, de mindenképp hegyes késekre, a legjobb, ha fűrészes élű, vagy ha van kéznél hegyes kézifűrész. Kell egy kanál, amivel a tök belsejét kivájjuk, valamint egy filctoll, hogy előrajzoljuk az arcot.

4. A tök tetején vágunk egy nagyobb lyukat. Ne a hossztengelyre merőlegesen vágjuk, hanem úgy, mint a dinnyén a léket, mert így majd nem esik le. A lékről metsszük le a lágy részt és a magokat, aztán tegyük félre. Ez lesz a kupak, amire csak esőben van szükség.

5. Most a kanállal és ha kell, késsel eltávolítjuk a szálas, puha belső részt a magokkal együtt. Ez tökéletesen úgysem fog sikerülni, de az nem baj, ha marad valamennyi. Minél éretlenebb a tök, annál vastagabb a kemény hús a héj alatt, ezt inkább hagyjuk rajta, nem fogunk ínhüvelygyulladást kapni emiatt, a töklámpás nem az örökkévalóságnak készül.

6. Ha megvan az üreges tökünk, filccel rajzoljuk rá a kivágandó részeket: a szemeket, az orrát és a szájat. Ne nagyon cifrázzuk, mert kivágni nehezebb lesz, mint firkálni. Legjobb, ha hosszú egyenesekből rakjuk össze az alakzatokat.


7. Óvatosan és lassan, éles késsel bemetsszük a tök héját a rajz mentén, ekkor még nem kell átszúrni a vastag húst. Egyszerre elég nehéz, a penge megszalad, idegroham, vér. Inkább majd a második menetben lassan átvágjuk a húsát is, majd a körbevágott darabba ferdén beszúrva a kést kipattintjuk a helyéről. A szájat érdemes több darabban kioperálni, különben jó eséllyel eltörnek a fogak, idegohamot kapunk, és magunkba állítjuk a kést. Majdnem kész vagyunk, de valószínű, hogy a lyukak belső vége sokkal kisebb lett, mint kívül, márpedig onnan fog kijönni a fény, úgyhogy faragjuk meg rendesen.


8. Végül tegyünk bele egy égő teamécsest, és rakjuk az ablakba vagy az erkélyre, hogy lássák a szomszédok, mi van nekünk. Állítólag távol tartja a szellemeket, sőt szellem híján maga is jól megijesztheti a gyereket. Kábé egy hét múlva kezd majd rohadni, addigra elég büdös lesz, akkor dobjuk ki.