Mégis nyílnak új szórakozóhelyek a nyárra

2008.06.26. 19:11
Csütörtökön nyílik a Skála Metró teraszán egy új Corvin-tető, működik a Grund, és hamarosan visszatér a Mumus.

Minden évben úgy néz ki, hogy több nyári szórakozóhelyet már nem bír el Budapest, mert egyszerre működik romkocsma (Szimplakert), aranyifjak koktélterasza (Fecske), posztindusztriális tetőkocsma (Corvin-tető) és zöldövezeti üldögélő (Sark Kert) a városban. Aztán persze kiderül, hogy a felvevőpiac nagyobb, mint gondolnánk, és így idén is nyílnak vadonatúj kocsmák. Igaz, 2008-ra olyan szofisztikált lett a felhasználói kör, hogy a vendéglátósok már nem egyetlen recepttel próbálkoznak, mint néhány éve, hanem különböző típusú egységeket próbálnak meg az egyre szűkebb piaci résekbe tuszkolni.

EU-konform romkocsma

A néhány hete nyílt, és víkendházas kertiparti hangulattal operáló Kertemről már beszámoltunk, de ez még csak a kezdete volt a szezonnak. Ezzel nagyjából egy időben nyílt meg az EU-konform romkocsma a monumentális ingatlanfejlesztés alatt álló Józsefvárosban.

Nézze meg a saját szemével!

A Grund nevű hely abban a kis skanzenben nyílt meg, amelyet a lakóparkok árnyékában hagytak meg, emlék gyanánt. A néhány épületből álló tömbben meghagyták az eredeti, földszintes, komfort nélküli házakat. Szépen megfoltozták a tetőket, nettre fényezték a téglafalakat, a játszótér talaját gumitéglákkal bélelték, és persze elköltöztették a romantikából mit sem értő lakókat.

Az újépítésű házak szorításában így valóban remek hangulatú, izgalmasan szabdalt terekből, helyes téglafalakból, álegyszerű tornácból és persze a Grund nevű játszótérből álló komplexumot hoztak létre. A kocsma ideiglenesen nyílt meg, mert a West Balkán-osokból plusz Mann Dániel ötletgazdából álló csapat a fejlesztések elején van, és jövőre kerül végleges helyére a szórakozóhely, ami mellett étterem és koncertterem is nyílik.

A jelenlegi helyzet sem tűnik azonban szedett-vedettnek. A murvás, lampionos kertben, az építkezésre néző teraszon vagy a játszótéri asztaloknál bármelyik nyugati élményturista magába tudja szippantani Józsefváros hangulatát, anélkül, hogy a szegénység és lepattantság lehangoló realitásával szembesülne. A Grund vérbeli romkocsma, romok nélkül, diszkógömbbel, csocsóval és táncparkettel.

Tető

A szórakozás és a hanyatló áruházak titkos kapcsolatára tapinthatott rá a tavaly a Corvin-tetőt nyitó csapat. Csütörtök este ugyanis a Skála Metró teraszán indítanak új helyet, aminek neve, mi nem tehetünk róla, Kópé Terasz lesz.

Fiúk és lányok a további képeken

Az egykor a romkocsmahullámot elindító Szóda tulajdonosai nem az érzelgős nosztalgia emberei. A Corvinnak ugyanis nem az indusztriális vonalát viszik tovább, hanem az ott már megjelent, mainstream jegyeket erősítették. A két, széles terasz, a Nyugatira, a Westendre és a felüljáróra nyíló kilátás valóban predesztinálják a szélesebb rétegekhez szóló szórakozóhelyet.

A tulajdonosoknak egyébként nem is céljuk az alteros közönség megszólítása. Elmondásuk szerint strandhangulatú helyet akartak nyitni a város tengere felett, és kíváncsian várják, milyen kört vonz majd a koncepció.

Tippünk nekünk sincs, mert a pályaudvar felett lebegő, narancssárga felhőket egyformán szívesen nézi a vastag aranyláncos srác, miközben sorozatban rendeli az alkopopot a miniszoknyás csajának, és a biciklis egyetemista, akit a retróhangulat vonzott ide. A retró egyébként csak viszonylagos, mert legnagyobb meglepetésünkre a Skála Metró titokban üzemel, és valószínűleg az ország legnagyobb üvegvázakészletei felett rendelkezik.

A hely a forgó óra melletti csigalépcsőn közelíthető meg.

Ortodox

Nem hisz az idő múlásában a Mumus tulajdonosa, aki négy évvel ezelőtti, népszerű szórakozóhelyét akarja évről évre újraindítani. Kitartása idén valószínűleg sikerrel jár, már csak néhány pecsét választja el a nyitástól. A hivatali misztika ismerőjeként az utolsó engedély megszerzéséig azonban nem akarta felfedni a kocsma pontos helyét. Minket viszont beengedett, hogy felkészíthessük olvasóinkat.

A helyszínen nosztalgikus érzések hullámoztak végig rajtunk. A szűk, belvárosi udvarban és környékén berendezett helyen ugyanis mintha még mindig 2004 volna. A dizájn a klasszikus romkocsmás jegyeket viszi tovább, mindazt, ami miatt a Mumus is sikeres volt. A falakat az 1000% street art-csoport remek festményei díszítik. Annyi változott csak, hogy az első Mumus idején szűk körben ismert srácok mára a képzőművészet ismert figuráivá váltak.

Nézze meg további, érdekes képeinket!

A termeket csak annyira tisztították meg, hogy már ne sitthalmokon kelljen bulizni. Amúgy a puritánság jellemzi a két nagy fedett helyiséget. Amit ellensúlyoznak a boltíves mennyezetek és a faragott kőből rakott falak természetes szépsége. A pultot régi bútorokból állították össze, a mondén hangulatot pedig a nagy álkristály csillárok biztosítják.

Az egyik teremben kiállításokat rendeznek majd, az udvarra kiluggatott, belülről megvilágított hordók kerültek, amelyek mellé az Epreskertből érkeznek szobrok.

Szociál

A hosszabb távra bulit szervezők miatt említjük meg azt a Csányi utcai helyet, ami valószínűleg csak szeptemberre nyílik meg. Az egykori Tetthely épületében egyébként nem klasszikus szórakozóhely működik majd, hanem lelkes aktivisták által működtetett szociális szövetkezet.

A Lokál néven futó ház elsősorban civil szervezetek, alkotócsoportok központja lenne. A házban önkéntesek mellett szociális okokból foglalkoztatottak, szakképesítéssel nem rendelkezők, pályakezdők dolgoznának. A hely finanszírozása végett működtetnének vegetáriánus étkezdét, kávézót, találkozóhelyet.

Ezek még csak tervek, jelenleg az önkormányzattal kötendő szerződést készítik elő és pályázatokat írnak.