Mónika a bűn nyomában

2003.11.18. 10:00
Vajon mit állíthatnak ki a Legfőbb Ügyészség standján? Egy akta életnagyságú makettjét? Keller László kipreparált gereznáját, koponyástul? Ilyen kétségek között érkeztünk a Kongresszusi Központba, az idény legígéretesebb kiállítására, a Kriminálexpóra, amelynek témája maga a Bűn, illetve annak üldözése. Akkor még nem tudtuk, hogy másfél órán belül túl leszünk egy komplett rendvédelmi divatbemutatón, 3d-s akasztott emberen, több halott ujjlenyomatán és azt is megtudjuk, milyen nemtelen módon töri meg a demokratikus hatalom az elítélteket.
Egy kedves, szemüveges, ősz néni egér és kurzor segítségével gépfegyvert húz a képernyő közepére. Egyet kattint, a néhány pixel méretű karabély megnő és lassan forogni kezd. A néni utána tartálykocsit, akasztott embert és vértócsát animál a virtuális mészárlás helyszínére.
"Óóó, fantasztikus. Minden elkövetési tárgyra ki van dolgozva?" - kérdezi tőle a bemutatót bámuló rendőr külsejű rendőr. Igen a Kriminálexpón vagyunk, ahol mindenki rendőrnyelven beszél, de mielőtt végignéznénk, milyen eszközökkel üldözik a bűnt a hazai illetékesek, hedonista módon belehallgatunk Lamperth Mónika belügyminiszter előadásába.

Mónika asszony az amfiteátrumban

Tekintse meg képeinket!
A modern tömegdemokrácia legszórakoztatóbb folyománya, hogy az ember lépten-nyomon élőben és ingyen hallgathatja meg a nemzet kormányosainak beszédeit. A nemzet kormányosait pedig nyilván titkos edzésekkel készítik fel arra, hogy úgy beszéljenek, mintha az mongolból lenne nyersfordtva. A Kriminálexpón belépőjegy és bármiféle ellenőrzés nélkül hatolhattunk be az előadóterembe, ahol Lamperth miniszter reménytelen küzdelmet folytatott a kezében tartott szöveggel. Nagyjából úgy állt, mint Csonttörő János Pablo Chacón ellen a hereütést megelőzően, de itt nem volt jóindulatú német bíró. A mindennapi normális életvitelt akadályozó bűncselekmény - mondta a miniszter asszony szuggesztíven, de az öltönyös közönségből senki sem kapta fel a fejét. Szeretném nagyon világosan lerögzíteni azt - emelte fel a hangját Szemere Bertalan kollegája, de nem egy VIT-es-dobozgitáros sátorverés felidézésével folytatta, hanem egy Konkrét Cselekvési Tervvel. Ezután elmesélte, hogy a Kelet drogja és illegális migránsai Magyarországon keresztül jutnak el Nyugatra, ezért belügyeink őre egy összekötő tisztet helyez ki Ankarába, ahol a magyar szuperhős egymaga fogja megakadályozni, hogy a drogok és a migránsok elbújjanak a kamionokban. Ezen a területen szerettünk volna erőfeszítéseket tenni - közölte Mónika, mire átmenekültünk a kiállításra.

Árpádsáv és népművészet

Bemelegítésnek megtekintettük az In-Kal Security standját, ahol az őrző-védők futballhuligánoktól elkobzott fegyvereket állítottak ki. Igazságot a nagyvárosi neonáci és rohamosztagos szubkultúrának! Ezekben a félreismert emberekben az avantgárd művészet szelleme munkál - bújt ki belőlem a rejtőzködő kultúrantropológus a metrófogantyúra applikált szögesdrótból kreált, arte poverás obdzsekt láttán. A stadionok művészei üdítően sok forrásból merítettek. Láttunk a középkort megidéző Arts and Crafts -mozgalom szellemében fogant rusztikus láncos golyót szegekkel kiverve, népies-organikus kihegyezett ökörszarvat és szürrealista selyemkendőt, amelyre az alkotó három szabóollót és egy dugóhúzót csomózott. Ez utóbbit fej felett kell forgatni, majd belevágni a kiszemelt sportrajongó arcába - tudtuk meg a stand gazdájától. A kriminális újságírás Nagy Lajosaiként örömmel láttuk a tanyavilág és a megyei jogú városok közti társadalmi mobilitás bizonyítékát, a stadionban bélkiontó eszközzé átlényegülő kendertilolót. A géppuskalőszer-hevedert hangulatfestő dekorációnak gondoltam, de azt is sportimádóktól kobozták el.

A DesignSoft közeli standján a rajtunk kívül kizárólag nyomozókból álló nézőközönség körében látványos sikert aratott a nevével a német krimigyártás klasszikusa előtt hódoló 3D Tetthely nevű szoftver, amivel gyorsan, és persze három dimenzióban rekonstruálhatunk egy autóbalesetet, láncfűrészes gyilkosságot, vagy kihelyezett kormányülést, sőt animációs filmet is alkothatunk. A kedves, szemüveges néni meg is mutatta nekünk a Beszívott & Belufizott Rendőr Összevissza Lebeg a Motorbaleset Helyszíne Felett című alkotást, illetve kérésemre előhívta az akasztott embert, akinek akár arcot is fabrikálhatunk, már persze ha van szerencsénk egy jól felszerelt rendőrkapitányságon dolgozni. Volt még sokféle rajzolt fegyver, bútor és vérfolt, de se virsli, se kis mustár, úgyhogy a cégnek nem jósolunk nagy jövőt.

Sztálin a drum 'n' bass partin

A Kriminálexpó báját az adja, hogy a kisebb beszállító cégek mellett olyan erőszakszervezetek állítanak ki itt, mint a Határőrség, a Büntetésvégrehajtás vagy a BRFK. Az ő jóvoltukból igazi divatbemutatót élvezhettünk végig.

A határőrök új téli egyenruhája meghökkentő keveréke az extrémsportos, partikultúrás és sztálinista elemeknek. Az összeállítás leglátványosabb eleme a dzseki, amely sztárja lehetne bármelyik divatos hegymászóbolt kínálatának, ráadásul van rajta olyan spéci cipzár, amit ha felhúzunk, könnyebb előkapni az övünkre csatolt maroklőfegyvert. Az öv egyébként a klasszikus antantszíjas modell átfogalmazása a korszerű, szövött heveder-alapanyagra. A táska is egyértelmű divatdarab, a határőrök ezután pirulás nélkül jelenhetnek meg bármelyik ifjúsági szórakozóhelyen vagy egyetemi könyvtárban. Ehhez képest meghökkentő a megalvadt Kádári struktúrákat idéző usanka és a klasszik katonai kimenőcipő hormonkezelésével kialakított ormótlan lábbeli. A próbababát riporterünknek bemutató határőr mentegetőzve meg is jegyezte, hogy van hozzá bakancs is, csak itt nem azt állították ki. Gyermeki borzongással bámultuk egy kicsit a hazai fejlesztésű okmányellenőrző gépet, amely bármely fotóról képes megmondani, hogy melyik napon készítették, aztán továbbálltunk.

A rabok a Gólya Áruházból öltöznek

Sokkal rosszabbul jártak a fegyőrök, már ami a dresszüket illeti. A kötött pulóverre a BV dizájnere fényes anyagból készült mellzsebeket és a vállrészt borító foltot álmodott, amihez ronda öv és korszerű, műbőr tapintású plasztikhüvellyel borított rabvezető lánc dukál. Azért viszont szerintem egyszer Strasbourg-ban kell felelniük az illetékeseknek, amit az elitéltekkel műveltek. Az új téli rabruha kockás inge, elszabott zakószerűsége és a Gólya Áruház szezonvégi leértékeléseit idéző alaktalan dzsekije egy lendületesebb dél-amerikai országban elég lenne a tömeges börtönlázadásokhoz.

Az expón feltűnően sok volt az eredeti magyar fejlesztésű termék. Mit nekünk az agyelszívás! - rikkantottuk vidáman a Promotor kisvállalkozás kétkomponensű szilikonjának láttán, amivel - kevesebb mint 2000 forint lecsengetése ellenében - csinos öntvényt készíthetünk kettő darab, hóban hagyott 46-47-es lábnyomról.

Az eddigi látnivalók annyira lekötöttek minket, hogy csak kutyafuttában tudtuk megvizsgálni a BRFK standján kiállított fotót egy sohasem látott, élénkpiros színű marihuána-származékról.

Klikk a képre!
A VPOP kalickájában tüchtig tárlóban mutatnak be olyan elkobzott termékeket, amelyeket Magyarországra akartak becsempészni. Az elkövetők feltehetőleg elmeháborodottak lehettek, ugyanis a sokliteres viszkik mellett a Köztársaság területére akarták juttatni egy mikrokefáliában kiszenvedett őz koponyáját, egy kétdecis Hankell Trocken pezsgőt és több koszlott kobrabőrt.

Őszinte meglepetésünkre az őrző-védők nyerték a kreativitási versenyt, a Securitas Hungaria ugyanis bilincsek és betört orrok helyett - Nyugalom Szigete néven - egy egzotikus növényekkel és csobogókkal feldobott dobozt állított ki, amelybe be lehetett menni, és ha az ember szemét nem szúrta ki a könnyező pálma, bámulni a marcona securitisekkel évődő zsenge börtönőrlányokat.

A fergeteges kiállítás után éppen csak átszaladtunk az emeleten megtekinthető Mini Civil falun, ahol drogprevenciós szervezetek küzdöttek a kábítószerek ellen. Sajátos árukapcsolás a drogmegelőzést együtt futtatni a legújabb bilincsmodellekkel - gondoltuk éppen, amikor a szél Lamperth asszony hangját sodorta felénk: nem feledkezünk meg a hagyományos bűncselekményekről sem. Erre sietve távoztunk. Az sem tudott visszatartani, hogy az állami szervek pultjai között kiszúrtunk egy szcientológus kiállítót, pedig élünk-halunk az összeesküvés-elméletekért.

A Legfőbb Ügyészség standján egyébként nem volt ott Keller László kipreparált gereznája, be kellett érnünk Polt Péter kartonra kasírozott életrajzával, de az Expó összhatását ez sem tudta lerontani.