Izraeli praktikák egy hetedik kerületi pincében

2006.05.18. 20:09
A Krav Magáról szóló, "egyetlen hiteles" könyv megjelenésével egyidőben nyitották meg Budapesten azt a központot, ahol a magyar származású alapító izraeli önvédelmi rendszerét oktatják. Stábunk a szokásosnál is nagyobb biztonságban vészelte át az ünnepélyes megnyitót és könyvbemutatót.

"De ezt ne írd le, különben meg kell, hogy öljünk" - viccelődik a szimpatikus Krav Maga-instruktor, miután hosszú percekig beszélgettünk kedélyesen az izraeli önvédelmi rendszerről. Úgyhogy most sajnos nem tudunk informatív és szórakoztató részletekkel szolgálni arról az amerikairól, aki rosszul gyakorolt, ezért éles helyzetben véletlenül visszadta a lefegyverzett támadónak a pisztolyt. Sajnáljuk, talán majd legközelebb. Nyilatkozni most csak Lakatos Péter, a nemzetközi Krav Maga-szövetség, az IKMF magyarországi igazgatója nyilatkozik, vagy a szervezet vezető oktatója, Eyal Yanilov maga, aki a megnyitóra Budapestre utazott, vele a cikk végén majd beszélünk is.

A Krav Maga Akadémiát egy VII. kerületi, Huszár utcai pincében rendezték be, a helyen szinte egész nap folynak majd az edzések. A megnyitón megjelent és rövid beszédet mond David Admon, Izrael magyarországi nagykövete és Hunvald György hetedik kerületi polgármester is, aki elújságolja, hogy ősztől a kerület sporttagozatos iskolájában is elkezdődik a Krav Maga-oktatás. Lakatos Péter pár szóban méltatja a Jaffa Kiadónál most magyarul is megjelent könyvet, amit a Krav Maga alapítója, Imi Sde-Or és fő tanítványa, Eyal Yanilov írt. Utóbbi, a vezető oktató hozzáteszi: reméli, hogy sokan fogják gyakorolni a rendszert, de sose lesz rá szükségük.

Krav Maga a Szigeten


Nézze meg képeinket!

Ezután átfáradunk a szomszédos helyiségbe, ahol négy instruktor rövid bemutatót tart, első benyomásaink alapján a Krav Magában járatos ember, ha megtámadják, lefegyverez, ágyékra vagy szemre megy, aztán elszalad. Persze nyilván sokkal összetettebb a dolog, de a fő szempont láthatóan a gyorsaság és egyszerűség, és mi lenne egyszerűbb, mint jól tökön rúgni valakit, aztán elfutni? A Krav Maga most magyarul is megjelent kézikönyve - mely a borító szerint az egyetlen hiteles - természetesen kitér minden lehetséges helyzetre, csak úgy belelapozva: késes támadások, pisztolyos fenyegetés, bot, túszhelyzetek, és ha egy különös napon olyan helyzetbe kerülünk, hogy kézigránátot kell elszednünk egy támadótól, na erre is praktikus segítséget találhatunk a könyvben.

A gyakorlóteremben beleütközünk Bökönyi Istvánba, a büntetés-végrehajtás egykori országos parancsnokába, aki februári nyugdíjba vonulása óta az In-Kal Security stratégia igazgatója. Harciasan nekiszegzett kérdésünkre elmondja, hogy az In-Kalnak is tartanak tanfolyamokat a Krav Magá-sok, így mi hamar kikombináljuk, hogy például a Szigeten is az izraeli rendszer alapján kezelik majd a konfliktusokat a biztonságik. "De reméljük, erre nem lesz szükség" - teszi hozzá a nyugalmazott altábornagy.

Fasiszták az utcán

A Krav Maga pikantériája, hogy az alapító, Imi Sde-Or Budapesten született 1910-ben Lichtenfeld Imre néven, édesapja Lichtenfeld Sámuel, aki többek között erőművészként is tevékenykedett egy vándorcirkuszban. Később a család Pozsonyba költözött, és Imi már fiatalkorában, a harmincas években elkezdhette lerakni a stílus alapjait, ugyanis egy csoport fiatal zsidó vezetőjeként fasiszták ellen küzdött a város utcáin, megakadályozandó, hogy az antiszemita csoportok behatoljanak a zsidó negyedbe, és azt feldúlják.

Imi 1940-ben menekült el Pozsonyból, és számos viszontagság (hajótörés, légió, ilyesmi) után Izraelben telepedett le, ahol az Izraeli Védelmi Erők közelharcoktatója lett, itt dolgozta ki a Krav Maga rendszerét, a név egyébként egyszerűen közelharcot jelent héberül. A külföldiek oktatását 1981-ben kezdték el, először Amerikában, a nemzetközi szervezetet a kilencvenes évek elején hozták létre, a magyarországi oktatás 2002-ben kezdődött. Az Egyesült Államokban például a CIA és az FBI rendelkezik saját Krav-Maga instruktorral, de ezt a rendszert használja a svéd, a lengyel és a finn hadsereg, és már több magyar fegyveres testület is. Imi Sde-Or 1998-ban, nyolcvanhét éves korában halt meg, a szervezet feje ma Eyal Yanilov, aki 1973 óta gyakorolja a stílust. Neki tettük fel az adekvát kérdést, miszerint


Kattintson a képekért!

Lehet-e egyáltalán ilyesmit könyvből tanulni?

Nem túl könnyű, de lehet gyakorolni a könyv alapján egy barátoddal. Az elméletet és a viselkedésmódot meg lehet belőle érteni, de ezeket a dolgokat gyakorolni kell.

Hangsúlyozzák a szellemi felkészítést, az edzés tehát nyilván az ember személyiségére is hatással van.

Képes leszel szembenézni a veszéllyel, önbizalmat és bátorságot ad, és a képességet, hogy kiállj a véleményed mellett, magabiztos leszel. Az ember jobban tudja kezelni a környezetében lévő embereket, és nem csak fizikai konfliktusokban. A döntéshozatalban is segít, hogy jó és erős döntéseket hozz. Az ember gyorsan tudja azonosítani a problémákat, és érzékeny lesz a mások viselkedésben beállt változásokra.

Mit gondol, most van nagyobb szükség ilyesmire, vagy akkor volt, amikor elkezdték kidolgozni a rendszert?

A nyugati világban az elmúlt ötven évben az emberek közötti erőszak megszaporodott, nem a háborúkra gondolok, hanem a személyes szintre, az utcai erőszakra. Ezért egyre nagyobb szükség van az önvédelemre. Ezen túl, az emberek mostanában csak ülnek az asztal mögött, szinte nincsenek is kapcsolatban a saját testükkel. A Krav Maga segít az embereknek, hogy jobban megértsék a saját testüket, és összekapcsolja a fizikumot és a szellemet.

Mi ezt a célt rövidtávon egy Krav Maga-szelet elmajszolásával igyekszünk megvalósítani (valójában Piros Mogyorós, csak figyeg rajta egy címke), átmeneti sikerrel, majd elindulunk a lépcsőn a veszélyes utcák felé. De hamar megnyugszunk, a szemközti kávézó székei alkalmas védekező eszköznek tűnnek.